התיאטרון הלאומי הבימה גוסס. המנכ״לית הרימה ידיים אחרי שהודתה כי נאלצה להקדיש את הרוב המוחלט של זמנה לא לניהול המוסד אלא בליקוק לצרת התרבות מירי רגב.
היום מינה בית המשפט משרד עורכי דין ומשרד רואי חשבון כנאמנים לתיאטרון הבימה במטרה למנוע את סגירתו המוחלטת. סך החובות מגיעים ל-72 מיליוני שקלים.
חובות של התאטרון הלאומי הבימה נחשפים ועומדים על כ-72 מיליון שקל – כך נחשף בדו"ח שהוגש אתמול לבית המשפט המחוזי בתל אביב לפני הדיון אתמול בעניין גורל התאטרון באולם הנשיא, השופט איתן אורנשטיין. הדו"ח הוגש על ידי החשבת המלווה מאת משרד האוצר והתרבות שמונתה לתיאטרון הלאומי הבימה במאי האחרון.
מהדו"ח של החשבת רו"ח חגית גורג'י עולה כי בהתאם לנתוני הנהלת חשבונות ל-30 בספטמבר 2019 עולה כי לתיאטרון יתרת חוב העומדת לכול הפחות על כ-76 מיליון שקל , אולם כנגד התחייבויות אלו קיימים לתיאטרון נכסים נזילים בסך כ-4 מיליון שקל ולכן סך החובות נכון לכרגע הם לפחות כ-72 מיליון שקל. מנגד טען התיאטרון כי חובותיו פחותים בהרבה.
השופט המחוזי איתן אורנשטיין קבע בנימוקי החלטתו כי "ממכלול המסמכים שהוגשו והטיעונים שנשמעו, שוכנעתי שהבימה היא חברה מדממת, חדלת פירעון, הן מהבחינה המאזנית והן מהבחינה התזרימית. חובותיה נאמדים בעשרות מיליוני שקלים".
.
כמו כן נקבע כי "גם אם החברה נמצאת לגישתה בגבול רווחיות תפעולית, אין ביכולתה לשרת את חובותיה, השוטפים והרחוקים וזאת גם בהינתן משאביה המועטים. החברה לא שילמה שכר עבודה למאות עובדים, לחלקם מאז חודש ספטמבר האחרון, לרבות ניכויים והפרשות; היא חייבת כספים לבנקים, למדינה לספקים, לנותני שירותים ופיזרה שיקים שאין להם כיסוי.
.
"זאת ועוד, גם אם תעמוד הבימה במלוא הקריטריונים שמזכים אותה לקבל את מלוא סכום התמיכה מהמדינה שנאמד בסך של כ-10 מיליון שקל, לא יהיה בכך כדי לפתור את המצוקה הכלכלית שבה מצוי התיאטרון ובהינתן היקף החובות הניכר לעומת סכום התמיכה. אין ספק שנדרש פתרון מערכתי להסדרת חובות התיאטרון ואין במתן סיוע נקודתי כדי להוות פתרון כולל.
.
"הגם שהגעתי לידי מסקנה שלפנינו חברה חדלת פירעון, לא ראיתי מקום להורות עתה על פירוק זמני של החברה מטעמים כגון רצון הנושים להימנע במידת האפשר מצו פירוק, החשיבות שבהמשך פעילות תיאטרון לאומי שחוגג 100 שנה להווסדו, הימנעות מפיטורי מאות עובדים וכן היתכנות להבראת החברה ככל שיינקטו הצעדים המתאימים כמפורט בהחלטה.
.
"לכן החלטתי לבחור בפיתרון אחר, של ייזום הסדר נושים כללי לחברה שיאפשר את הבראתה וייתן מענה למלוא התחייבויותיה ולכלל נושיה לרבות חובות העבר. מצופה שכל הגורמים המעורבים, ובהם הנושים, המדינה והעובדים יגלו פתיחות והבנה, באוזן קשובה ובנפש חפצה לסייע בהעלאת התיאטרון על דרך המלך.
.
"איני סבור שיש ביכולת ההנהלה הנוכחית ליזום ולממש הסדר הבראה וזאת בין היתר מהטעמים שציינתי לעיל. משכך ימונו נאמנים מטעם בית המשפט אשר יקבלו את המושכות של ניהול הבימה, יפקחו על התנהלותה ויגבשו הסדר נושים שפניו הבראה".
.
"המנכ"לית מושעית עד החלטה אחרת, והנאמנים יבצעו את תפקידיהם. כל ההליכים נגד החברה מושהים ולא ניתן לפתוח בהליך חדש ללא אישור בית משפט זה. תקוותי שיעלה בידי הנאמנים להצליח במשימה הלא פשוטה שניצבת לפניהם ועל מנת שהמסך של הבימה לא ירד״.
.
ואכן מירי רגב הודתה פעם שייקח שנים רבות לבא אחריה לתקן מה שהיא קילקלה. עכשיו מתברר שיש דברים שאולי לא ניתן יהיה כלל להחזיר למוטב.
.
השרה הכושלת פירסמה מאוחר יותר הודעה שבה נאמר בין היתר:
״אני רואה בהתערבות בית המשפט ומינוי הנאמנים הזדמנות היסטורית להביא להבראת התיאטרון כפי שביקשנו לכל אורך הדרך".
.
"לצערי הרב הנהלת הבימה סירבה בחצי שנה האחרונה לשתף פעולה עם דרישות משרדי ומשרד האוצר ופעלה בחוסר שקיפות עם החשבת המלווה. התנהלות זו של גרירת רגליים פגעה לצערי הרב בעובדי התיאטרון, שחקנים, עובדי הפקה, נותני שירות ועוד ודחתה את תחילת הליך ההבראה שיכל לצאת לדרך כבר לפני מספר חודשים", לשון הודעת צרת התרבות.
עניין מרכזי