בשבוע שעבר התקיים בצריפין ניסוי ראשון מסוגו, במסגרתו הוטמעה רשת 5G, תקן טכנולוגי מהדור החמישי לתקשורת סלולרית, במרחב בבסיס.
.
צה״ל מפרסם כתבת רקע הממחישה את החידוש שנכנס לארץ בהדרגה. הצבא טוען כי הדור החדש הוא פחות ממכפיל כוח צבאי.
.
אז מה זה 5G בכלל? ואיך זה ישפיע על עתיד הקשר בצה"ל? כתבתנו חוותה את הניסוי דרך הרגליים, ובילתה יום אחד בלב הפיתוח המתקדם.
עינב גרינברג כהן, מערכת אתר צה"ל | כשהגעתי לצריפין כדי לשמוע יותר על הניסוי הראשון מסוגו, לא באמת הבנתי את משמעות הצירוף 5G: כן, קראתי על זה באינטרנט כמו כולם, אבל בטח שלא קיבלתי הסברים מעמיקים ממומחים בתחום. באותו יום, יצאתי מהבסיס עם תובנות חדשות על ההשפעות החשובות שיכולות להיות להטמעת הרשת הזו בצה"ל.
.
הניסוי, שהתקיים באמצע חניון במחנה המוכר ליד ראשון לציון, נערך על ידי יחידת "מעוף" שבאגף התקשוב וההגנה בסייבר, ובשיתוף מפא"ת וחברות אזרחיות. באוהל גדול ולבן (עם עמדת אלכוג'ל והגבלת הנכנסים אליו, כמובן), ניצבו מסכים מסווגים והסברים מפורטים על גבי פלקטים קשיחים. כשהסתכלתי על אחד המסכים, לפתע שמתי לב שאני רואה את עצמי, בשידור חי, עומדת במרכז האוהל.
.
גורמים בכירים מהאגף, שהוציאו את הניסוי החדשני הזה לפועל, מסבירים לי שבמרחק של כ-500 מטרים מהמקום בו אנחנו נמצאים עכשיו, על אחד הגגות, מותקנת אנטנה שמשדרת רשת 5G, ושברחבי הבסיס והאוהל פרוסות מצלמות, המחוברות למודם מהדור החמישי – והוא מתקשר עם אותה אנטנה. היתרון – התמונות שהמצלמות קולטות, עוברות במהירות הרבה יותר גבוהה לאותם מסכים, מאשר אם היו משדרות על רשת דור רביעי.
"זו הפריסה הראשונה של רשת 5G בצבא", פותח סא"ל ע', ממקימי הניסוי, "המצלמות שפזורות פה מדמות את שדה הקרב של מחר, בו כל מפקד יוכל לקבל לכף היד מידע מוצפן וקריטי לגיבוש תמונת מצב, באמצעות הדור החמישי".
.
אני ממשיכה איתם לאזור נוסף, בו הם מדגימים לי מעוף של רחפן של חברה אזרחית, שמשדר בעזרת ה-5G. אחת ממארגנות הניסוי, סגן קורל לחמי, מבהירה גם שחיבור לדור רביעי מאפשר הפעלה בו זמנית של רחפנים בודדים בלבד, בעוד שבאמצעות חיבור לרשת 5G ניתן להכפיל את המספר פי עשרה.
מאותו הרגע, בעזרתה של סגן לחמי, אני צוללת אל תוך ההבנה של מה זו בעצם רשת דור חמישי. אנחנו עולות אל הגג, והיא מצביעה על תיבה לבנה: "אותה אנטנה שמשדרת 5G, מכילה בתוכה 128 אנטנות קטנות יותר, שמשפרות את הקליטה פלאים. כך למשל, כאשר טלפון בעל יכולת חיבור ייעודית לרשת 5G פוגש באחת האנטנות, הוא ננעל מול עלומה, והיא יודעת לכוונן את עצמה לפי רוחב הפס שהנייד זקוק לו – זו יכולת שלא קיימת בחיבור לדור רביעי".
.
"היית פעם בהופעה בחלל סגור עם המון אנשים, והייתה לך קליטה חלשה?" היא פונה אליי ומסבירה מיד את פשר השאלה: "זה כי יותר מדי אנשים היו על אותה הרשת בו זמנית. ה-5G בא לתת פתרון לבעיה הזו, בעזרת תא-סלולרי שחזק ורחב פי עשרה מזה שיש היום".
אני חותמת את הסיור ברחבת הניסוי בשיחה עם סא"ל ע', שמספר לי שבשלב השני שלו, הם הולכים להדגים את כל הפעילות הזו בפריסה מבצעית בשטח – כמובן שהוא לא יכול לציין את המיקום. הפריסה תהיה ממש כמו בניסוי – טקטית וניידת, ללא חוטים מקשרים – כדי לדמות פריסה של מפקדה עתידית.
.
המטרה שלהם היא לפרוס בשנה הבאה את רשת ה-5G בכל שטחי הצבא: "זו טעימה של צה"ל מהדור החמישי – זה יכול לתת מענה להמון צרכים שלנו, באזורי הגבולות, החיכוך והבט"ש, ולאפשר הפעלה של מגוון אמצעים שונים בשטח, ברמת ביצועים שמתאפשרים היום רק בתקשורת נייחת".
.
"אנחנו חלוצים בתחום הזה, אבל כל יום לומדים משהו חדש בנושא", הוא מכריז בחיוך, "יש פה מהפכה בעושר המידע שאנחנו נספק, בקצב בו נספק אותו, ברוחבי המידע שיעברו ובכמותו. זו תשתית שחד משמעית עתידה להוות מכפיל כוח מבצעי".
.
עניין מרכזי