פרישה לפנסיה היא אירוע מרגש בעל משמעות אישית, משפחתית וכלכלית ולכן צריך להתכונן אליו. החל מקביעת מועד הפרישה ועד קבלת דמי אבטלה מהמוסד לביטוח לאומי – הנה כל מה שכדאי לדעת
גברים ונשים שעומדים לקראת סיום תקופת העבודה שלהם נתקלים בשורה ארוכה של דילמות ושאלות. ראשית, עליהם להגדיר את הצרכים ויעדי החיים בפרישה. חשוב לבדוק את ההוצאות הקבועות, להכניס לחישוב תמיכה כספית בילדים ונכדים ולא לשכוח חופשות ונסיעות לחו"ל. שנית, מומלץ לבצע מיפוי נכסים כדי לברר אילו מקורות הכנסה יכולים לשמש את המשפחה לאחר הפרישה.
למועד הפרישה יש משמעות גדולה בכל הנוגע לתחילת תקופת הפנסיה ברגל ימין. כך לדוגמא אם מועד הפרישה הוא לפני ה-30 בספטמבר, שנת הפרישה הראשונה תיחשב לאותה שנה שבה עוזבים את העבודה. היות ובאותה שנת מס הייתה לעובד הפורש הכנסה, ייתכן ששיעור המס שיחול על מענק הפרישה יהיה גבוה יותר מאשר שיעור המס בפרישה שתתבצע לאחר ה-30 בספטמבר.
מה הזכויות שלכם מול המעסיק?
פורשים שעובדים במקום שבו המעסיק מעודד פרישה מרצון יעדיפו לדחות את המועד וכך לשפר את התנאים. במידה וכבר נחתם הסכם לפרישה מרצון, יש לבדוק מה תוקפו ועל מי הוא חל. עוד רצוי לקבל ייעוץ משפטי לגבי הזכויות מול המעסיק בתקופה שלאחר הפרישה ולהשוות מול הסכמים קודמים שנחתמו אצל קולגות.
גיל הזכאות המינימאלי לקבלת פדיון ימי מחלה הוא 55 ורצוי להביא זאת בחשבון במסגרת תכנון מועד הפרישה. בתוך כך, מומלץ לאסוף את כל הנתונים לגבי כספים שנצברו במקומות עבודה שונים לאורך השנים ובהם קופות גמל, פוליסות ביטוח וקרנות פנסיה.
באותה הזדמנות רצוי לאסוף מסמכים שעשויים להיות רלבנטיים ולרכז בתיקייה הסכמי עבודה, הסכמים קיבוציים, סימולציה ממדור שכר, העתק טפסי 161 ממעסיקים קודמים וכן הלאה. כמובן שגם בהמשך תוכלו לפנות למעסיק כדי לבקש את הטפסים, אך זה יהיה הרבה יותר קשה אם כבר יצאתם לפנסיה ואין לכם קשרים אישיים שאותם אפשר להפעיל.
כיסוי ביטוחי, זכויות פנסיוניות והביטוח הלאומי
המוסד הציבורי העיקרי שמלווה אתכם מתום תקופת העבודה ולאורך הפרישה הוא ביטוח לאומי. האופן שבו תעזבו את מקום העבודה ונוסח המכתב של המעסיק ישליכו על הזכאות לדמי אבטלה. גם הוותק בעבודה והשכר המבוטח יקבעו את מידת הזכאות לדמי אבטלה ועשויים להשפיע על איכות החיים לאחר הפרישה.
יש לשים לב לכל תשלום שמגיע מאת המעסיק בפרישה, להימנע מניסוחים מבלבלים במכתב הפרישה ולא למהר לבטל את כל פוליסות הביטוח והחברות בקרן הפנסיה. מומלץ לקבל ייעוץ ולשקול אפילו לשלם סכום מינימאלי מסוים באופן עצמאי כדי לשמור על הזכויות שנצברו לאורך השנים. הסיבה לכך היא שהפסקת התשלומים עלולה להביא לפגיעה בזכויות שנצברו ובאופן חישוב הזכויות הפנסיוניות בעתיד.