ניהול עסק משפחתי דורש רגישות לחלוקת רווחים ואיזון בין הרמוניה משפחתית לבין שגשוג כלכלי. רוצים לדעת איך עושים זאת? הנה התשובות
העסקים המשפחתיים אחראיים לכ-70%-90% מהתמ"ג במדינות מפותחות ובארצות הברית הם מהווים 80%-90% מכלל העסקים של המדינה. בנוסף, הם מעסיקים כ-62% מכוח העבודה האמריקני ומכניסים לקופת המדינה כמעט 6,000 מיליארד דולר בשנה. לשם השוואה, בקנדה השכנה מעסיקים העסקים המשפחתיים כמחצית מעובדי המדינה ומייצרים כ-45% מהתוצר לנפש. בתוך כך, כמות העסקים המשפחתיים בישראל חוצה לפי הערכות את קו ה-50% ועוד היד נטויה.
הבעיה מתחילה בניהול, או יותר נכון בעובדה שעסקים משפחתיים דורשים טיפול שונה לגמרי מזה שמקבלים עסקים רגילים: לפי מחקרים שמתמקדים בעסקים משפחתיים, רובם קורסים מסיבות כספיות אך על רקע של ויכוחים על חלוקת הרווחים ולאו דווקא בשל ניהול גרוע, בזבוז משאבים או הכנסות נמוכות.
מה מאפיין את העסק המשפחתי?
היכרות עם המאפיינים הייחודיים של עסקים משפחתיים יכולה לעזור למי שרוצה לנהל אותם בצורה טובה יותר. ראשית, בעסקים שאינם משפחתיים אין בכלל את הנושא של איזון בין היחסים המשפחתיים לבין שגשוג כלכלי. מנגד, בעסקים משפחתיים אין את הקונפליקט בין בעלי שליטה למנהלים – כי הוא מוחלף בקונפליקט בין בעלי מניות שהם חלק מהמשפחה לבין אלו שאינם שייכים אליה.
במילים אחרות, בניהול עסק משפחתי צריכים בעלי השליטה שהם גם חברי המשפחה לקבל החלטות שמיטיבות עם המשפחה אך משפיעות לרעה על בעלי מניות אחרים. כאן הניהול דורש רגישות גבוהה והתייחסות לפרטים קטנים. כמו כן, עסקים משפחתיים נוטים לנהל את עצמם לטווח ארוך יותר מאשר של חברות ציבוריות למשל, כי הן מושפעות מהצורך לדווח בכל רבעון לבעלי המניות.
הפתרון לבעיות שנגזרות מתוך מאפייני העסק המשפחתי לעומת העסק הרגיל הוא להתמקד באיזון שבין שמירה על הרמוניה משפחתית לבין צמיחת העסק. על אף הקושי, כדאי להקפיד שבני זוג לא יעבדו ישירות אחד תחת השנייה ולדאוג שההשתלבות בעסק תהיה רק על בסיס כישורים והכשרה. זה אמנם קשה ליישום, אך מחקרים מראים שעדיף לפטר בני משפחה כפי שעושים עם כל עובד אחר כי רק כך ניתן לשרוד לטווח הארוך.
כך תנהלו את הכסף
ניהול עסקי נמדד בסופו של דבר בביצועים ובשורת הרווח. אם נחזור לבעיה שהצגנו לגבי חלוקת הרווחים, נוכל גם להצביע על מספר טיפים לפתרון מסודר שלה. כדאי למשל לערוך הסכם בין כל בני המשפחה ולתעד את אחוזי השליטה, חלוקת הרווחים, תחומי האחריות, פרטים על מעבר העסק לדור הבא וכן הלאה.
לבסוף, מומלץ לפנות לייעוץ מקצועי אחת לתקופה מסוימת ולקבל פרספקטיבה חיצונית ורעננה. ככל שמעלים כמה שיותר דברים על הכתב ומתעדים אותם בליווי מישהו אובייקטיבי, כך מקטינים את הסיכוי להתפרצות סכסוכים.