הורים רבים המתחילים תהליך גירושין או משנים הסכם גירושין קיים בוחנים כעת את האפשרות של משמורת משותפת כתחליף למשמורן ראשי ומשני. האפשרות של הילדים לבלות זמן איכות עם שני ההורים בביתם, הזמן המתפנה לבן הזוג שהיה מוגדר כמשמורן והפחתת המזונות מהווים חלק מהסיבות לפופולריות הרבה שצבר מודל זה. עם זאת, בית המשפט לא תמיד יקבל את הבקשה למשמורת משותפת אם היא עשויה לפגוע בטובת הילד. במאמר זה נעמוד על התנאים לבקשת משמורת משותפת בהליך גירושין.
כיצד מבקשים משמורת משותפת?
משמורת משותפת ניתן לבקש בהליך הגירושין עצמו או שנים מספר לאחר הגירושין. על מנת לקבל את אישור בית המשפט למודל משמורת זה נבחנים התנאים הפיזיים המאפשרים קיום משמורת משותפת כמו מרחק סביר בין בית ההורה האחד לביתו של ההורה השני, ניידות של שני ההורים או אפשרות של הילדים להגיע להורה בהסעה ממוסדות החינוך וכן חדר מותאם בבית או מקום נוסף למדור הילדים.
בנוסף, נבדקים התנאים הרגשיים והנפשיים לקביעת משמורת זו. הילדים נשאלים האם ברצונם להתגורר עם אחד ההורים בלבד או לחלק את זמנם בין שני ההורים. שני בני הזוג צריכים להסכים ביניהם על החלוקה השווה במשורות וכן נבדקת האפשרות לשמור על סדר יומם של הילדים. אם הילדים רגילים ללכת לחוגים בשעות אחר הצהריים, למשל, בית המשפט יוודא כי שני בני הזוג יוכלו להסיעם לחוג או לשלם לאדם שלישי להסיעם בימים בהם הם שוהים במחיצתו.
ההבדל בין משמורת ילדים משותפת למשמורת מפוצלת
כאשר לשני בני הזוג מספר ילדים, בחלק מהמקרים יוחלט על מודל שונה של משמורת. במקום שכל הילדים התגוררו בבית הקבע של אחד מההורים ויבקרו אצל בן הזוג השני בהתאם להסדרי הראייה – הילדים מתפצלים בין הבתים. אחד ההורים מגדל באופן קבוע חלק מהילדים בעוד הילדים האחרים אצל בן הזוג השני. הסדרי הראייה מאפשרים לבן הזוג שאינו מוגדר כמשמורן לראות במהלך השבוע , החגים וסופי השבוע את הילדים שנמצאים באופן קבוע אצל הגרוש/ה. משמורת זו מכונה "משמורת מפוצלת".
לעומתה, משמורת משותפת מיועדת לחלוקה שוויונית יותר של הזמנים בהם שוהים ההורים עם הילדים. הילדים לנים במהלך השבוע מספר ימים בביתו של זה ומספר ימים בבית השני. החלוקה על הוצאות המדור, הביגוד והמזון היא שווה בין ההורים ופסיקת המזונות מבוססת על הבטחת החלוקה השוויונית תוך פיצוי הצד המשלם יותר הוצאות באופן קבוע.
התנגדות למשמורת משותפת
במקרים חריגים בית המשפט עשוי להתנגד למשמורת משותפת מסיבות שונות. הסיבה הנפוצה ביותר להתנגדות זו היא אורח החיים של אחד ההורים. הורה המכור לסמים או לאלכוהול או שהיה אלים בעבר כלפי אשתו או ילדיו יתקשה לקבל אישור למשמורת משותפת. גם הורים עם לקות שכלית או נפשית עשויים להיתקל בהתנגדות דומה מצד בית המשפט.
לסיכום, במרבית המקרים, אם שני בני הזוג הגיעו ביניהם להסכמה על תנאי המשמורת המשותפת והוכיחו כי השיקול העומד לנגד עיניהם הוא טובת הילדים – בית המשפט יסייע בכך. לפני שאתם חותמים על הסכם משמורת משותפת חשוב לבדוק אם אתם מוכנים לבצע את השינויים הנדרשים הן מבחינת תשלום המזונות והן מבחינת ההתחייבות למגורים במקום גרוב למשכן הקבע הנוכחי של הילדים. במידת הצורך הסתייעו בשירותי עורך דין גירושים ותוכלו להגיע להסכם נוח יותר עבורך המתאים לאורח חייכם.