נושא הבטיחות בעבודה הוא ללא ספק מהנושאים החשובים ביותר אליהם צריך כל מעסיק ובעל עסק בישראל להתייחס ברצינות ובכובד ראש. יותר מדי עובדים נפצעים ואף נהרגים מדי שנה במקומות עבודה בישראל (למשל – ענף הבנייה), והקפדה יתרה על כל נושא הבטיחות בעבודה היא מה שיכול לצמצם מספר זה ולשמור על העובדים כולם שלמים, בריאים ובטוחים. אחד הכלים האפקטיביים ביותר במסגרת עולם הבטיחות בעבודה הוא הדרכות בטיחות שונות. מהי תרומתה של הדרכת בטיחות לרמת הבטיחות במקום העבודה ואילו הדרכות כדאי שתעבירו לעובדים שלכם?
העלאת מודעות והטמעה של נושא הבטיחות בקרב העובדים – הדרכת בטיחות
ישנם כאמור כלים רבים ושונים באמצעותם ניתן לקדם את נושא הבטיחות במקום העבודה, דוגמת העסקת יועץ או ממונה בטיחות, קבלת ייעוץ מקצועי לכתיבה ויישום של נהלי בטיחות קפדניים המותאמים ספציפית למקום עבודה מסוים ועוד. הדרכת בטיחות היא אחד מהכלים הנפוצים והאפקטיביים ביותר בתחום הבטיחות בעבודה, והדרכות שכאלו מסוגים שונים מועברות מדי שנה באינספור מוסדות, ארגונים ומקומות עבודה בישראל ובעולם.
מהי הדרכת בטיחות? ובכן, כשמה כן היא, מדובר בהדרכה אותה מעביר איש מקצוע זה או אחר המתמחה בבטיחות במקום העבודה (זה יכול להיות יועץ או ממונה בטיחות, כמו גם אחד מעובדי המקום אשר נושא הבטיחות הוא חלק מתפקידו). הדרכה זו ייעודית עבור אותו בית עסק, ועוסקת במפגעי הבטיחות הפוטנציאליים העיקריים הקיימים באותו מקום עבודה ובנהלי הבטיחות השונים אותם יש ליישם על מנת לשמור על בטיחותם של כלל הנוכחים במקום זה.
אחד מתפקידיה העיקריים של הדרכת הבטיחות הוא להעלות את המודעות למפגעי בטיחות ונהלים רלבנטיים בקרב העובדים באותו ארגון, לסייע להם לתרגל ולזכור את נהלי הבטיחות החשובים אותם עליהם לזכור ולהטמיע את הידע הנדרש בנוגע לדרכי הפעולה, הטיפול וההתמודדות ברצויות במקרה של אירוע בטיחותי. באמצעות הדרכות בטיחות תקופתיות ניתן להטמיע רמה גבוהה של מודעות וערנות בקרב העובדים לנושא הבטיחות במקום העבודה, ובכך לצמצם באופן משמעותי את רמת הסכנה הנשקפת לשוהים במקום, כמו גם את כמות הפציעות והתקלות הבטיחותיות המתרחשות בממוצע.
להתאים את הדרכת הבטיחות למאפייני מקום העבודה
קיימים מספר סוגים שונים של הדרכות בטיחות, אשר רלבנטיים עבור מקומות עבודה שונים. על בעל העסק, המנהל או העובדים האחרים על נושא הבטיחות להתאים את הדרכות הבטיחות המועברות לעובדים למפגעים הבטיחותיים הרלבנטיים עבור אותו מקום.
לדוגמה, במפעלים ובתי עסק בהם מתפעלים מיכון כבד ו/או עושים שימוש בכימיקלים דליקים, מומלץ ביותר להעביר מדי תקופה הדרכת בטיחות אש. במקומות בהם עובדים בגובה, הדרכת בטיחות גובה תקופתית וכו'.
על מנת להבין מהן בכלל הדרכות הבטיחות הרלבנטיות עבור מקום העבודה שלכם, מומלץ להתייעץ עם אנשי המקצוע המתמחים בעולם הבטיחות בעבודה – ממונה בטיחות או יועץ בטיחות המתמחה גם בהעברת הדרכות. כך, תוכלו לוודא כי אתם פועלים בכל דרך יעילה הזמינה עבורכם על מנת להעלות את רמת הבטיחות במקום העבודה, ולשמור על הבטיחות האישית של כלל העובדים.
*** חברת א.ב בטיחות – יועצים לבטיחות בעבודה ואש מציעה שירותי ייעוץ בטיחות מקצועי מטעם יועץ בטיחות מנוסה, הדרכות בטיחות, רישוי עסקים ועוד.