מבזקים

כל מה שחשוב לדעת על עבירות סייבר ומחשב

עורך דין סייבר
עורך דין סייבר

בעידן המודרני והטכנולוגי, אין אדם שלא מסתייע במחשב כחלק מרכזי בשגרת יומו. כיום, כל טלפון סלולרי הינו מחשב לכל דבר ועניין ומערכות ממוחשבות מהוות כלי ומרכיב חיוני בכל תחומי חיינו.

עובדה זו הפכה את עבירות המחשב והסייבר לשכיחות, שכן הן יכולות להתבצע מכל מקום ובכל זמן ללא צורך בשימוש בעכבר או מקלדת. איומי הסייבר הינם מגוונים ומורכבים במיוחד וכך גם הניסיון להילחם ולמנוע אותם על ידי מומחים לעבירת מחשב.

מדובר בתחום משפטי המעלה סוגיות ושאלות חדשות וסבוכות המחייבות ידע, מיומנות ובקיאות על מנת להתמודד עמן בצורה נכונה ואפקטיבית.

 

פשיעה מסוג חדש המתאפיינת בתחכום ובמורכבות

במהלך השנים האחרונות, חלה עליית מדרגה בתחכום ובמורכבות של פשיעת המחשב והסייבר הן מבחינת היקף התופעה והן מבחינת הקושי ביכולת לפצחה.

על מנת להילחם באיומי סייבר מבחינה טכנית ומשפטית, יש להיעזר בעורך דין מומחה בתחום עבירות מחשב, שכן קיים קושי רב באיסוף ראיות דיגיטליות ובאיתורם של עברייני רשת מתוחכמים.

פשיעת הסייבר מתאפיינת בתחכום וחשיבה יצירתית המחייבת מציאת דרכים חדשות כל העת להתמודדות עם התופעה. תחום פשיעת הסייבר נחשב לייחודי ומחייב מיומנות משפטית בהתנהלות מול רשויות האכיפה, שכן קצב החקיקה אינו מדביק את קצב ההתקדמות הטכנולוגית.

 

קטגוריות הפשיעה הממוחשבת

תחום הפשיעה הממוחשבת נחלק לשתי קטגוריות:

  • עבירות קלאסיות המבוצעות באמצעות מחשב שהתרחבו עם הזמן למרחב הרשת. עבירות המחשב מנצלות את היתרונות שמספקת סביבת הרשת ואת הקושי באכיפה במרחב זה. קטגוריה זו כוללת עבירות מקוונות – מרמה, זיוף, הונאה, סחיטה ברשת, הלבנת הון ועוד. עבירות מין – מבוצעות באמצעות מסרונים, תכתובות, תמונות וכו'. עבירות ביטוי – הסתה לגזענות ולאלימות, פגיעה בפרטיות ולשון הרע.
  • עבירות שנועדו להביא לפגיעה במחשבים וזאת באמצעות שיבוש הפעילות התקינה של המערכות הממוחשבות בחברות וארגונים. פעולות עברייניות מסוג זה כוללות: מחיקת מידע והטמעה של תוכנות האקרים.

התמודדות נכונה עם עבירות מחשב ואיומי סייבר

ההתמודדות עם עבירות מחשב וסייבר הינה חיונית לשם שמירה על התנהלות תקינה ורציפה של חברות, ארגונים ומוסדות ציבור כפי שמוסר לנו עורך דין אלעד שאול, מהמומחים המובילים בישראל בתחום עבירות המחשב והסייבר.

הנזקים העלולים להיגרם כתוצאה מעבירות מחשב ותקיפות סייבר הינם עצומים ובלתי הפיכים ולכן האכיפה בתחום זה הינה בעלת חשיבות רבה. בשנת 2015 הוקמה יחידה מיוחדת ללוחמת סייבר בפרקליטות המדינה המונה פרקליטים וחוקרים מנוסים ומיומנים המרכזים מאמץ בהתמודדות ומניעה של פשיעה וטרור במרחב הרשת. פעילותה של היחידה מתמקדת בשלושה מישורים:

  • איסוף מידע אלקטרוני וראיות דיגיטליות, ביצוע האזנות סתר ומעקב אחר נתוני תקשורת. יחידת הסייבר מנחה את עבודת הפרקליטים באופן מקצועי בהתאם למחוזות השונים.
  • ניהול תיקים פליליים הנוגעים לעבירות מחשב ואינטרנט.
  • הוצאה לפועל של מהלכים וביצוע פעולות בתחום האכיפה לשם מניעה וסיכול של ניסיונות לביצוע עבירות סייבר ומחשב וזאת באמצעות איתור והסרה של תכנים פוגעניים ואיתור עברייני רשת.

 

הגדרת החוק והגברת האכיפה

חוק המחשבים שנחקק בשנת 1995 מגדיר מהן עבירות מחשב פליליות ומהו העונש הקבוע בצידן. עבירות המחשב העיקריות הינן: שיבוש פעולתן של מערכות ממוחשבות, חדירה שלא כדין לחומר מחשב, הפצה של וירוסים פוגעניים, ביצוע האזנות סתר ומגוון פעולות נוספות הפוגעות בפרטיותו של אדם.

בכל מקרה בו אתם מתמודדים עם איומי סייבר ועבירות מחשב, מומלץ לפנות לקבלת ייעוץ וסיוע משפטי מקצועי שיבטיח לכם מענה מקצועי הן מבחינה טכנית והן מבחינת ההתנהלות מול הרשויות.

שתפו את המאמר

הורידו עכשיו את האפליקציה שלנו בחינם!

ותהנו ממגוון תכנים בזמן אמת לנייד שלכם

דילוג לתוכן