מטען אוניות סוחר איראניות מתפוצץ בים התיכון, פעילות קומנדו ימי לסיכול משלוחי נפט מסתוריים, אוניות סוחר ישראליות סופגות ירי טילים בסמוך לחופי עומאן. האם המערכה החשאית הישראלית לסיכול תוכנית הגרעין האיראני הגיעה גם לממד הימי?
.
ב- 2002 הורה ראש הממשלה, אריק שרון ז"ל, לראש המוסד החדש דאז, האלוף במיל. מאיר דגן ז"ל, לפעול נגד תוכנית הגרעין האיראנית. הוראותיו של שרון לא פורסמו בציבור, אך מאז מנהלת מדינת ישראל מערכה רב-ממדית ואינטגרטיבית לסיכול ועיכוב תוכנית הגרעין האיראנית.
.
התוכנית הישראלית כללה מאמצים מדיניים מול מדינות העולם וארגוניים בינלאומיים, כמו גם מאמצים צבאיים, ביניהם בנייה של יכולות הגנה על העורף הישראלי ופיתוח יכולות לתקיפה צבאית של איראן.
.
אך התוכנית הישראלית המרכזית נשענה על מערכה סדורה, שכללה מאמצים נרחבים וחשאיים. בין אלו ניתן יוחסו לישראל מאמצי הלוחמה הכלכלית לסגירת חשבונות בנק איראניים וסיכול העברות כספים, חיסולם של למעלה מעשרה מדעני גרעין וטילים איראניים, פיצוץ מתקנים, מבצעים מיוחדים לאיסוף מודיעין (כגון גניבת הקלסרים והדיסקים הידועה ב- 2018) ותקיפות סייבר על מתקני תשתית ומתקני גרעין, שהנודעים ביניהם היו וירוסי הסטקסנט (20), דוקו (2011) ופליים (2012).
.
מול הסנקציות הכלכליות שהוטלו עליה והמערכה הכלכלית החלה כלכלתה של איראן להתדרדר, שהגיעה לשפל ב- 2020 עם מאמציה של איראן להתמודד עם וירוס הקורונה ההולך ומתפשט. זאת ועוד בשנה זו נפטרו מהווירוס רבים מבכיריה ושניים ממנהיגיה חוסלו, קסאם סולימאני (שחוסל בשלהי 2019 על ידי האמריקאים בעיראק) וד"ר פחריזאדה, שחוסל בפאתי טהרן, על ידי צוות חיסול, בפעולה שיוחסה לישראל.
איראן החלה לפתח בשנים אלו, ובמיוחד לאחר 2018, כלכלה עוקפת. מאמצים כלכליים שיאפשרו לה הכנסה כספית ומטבע חוץ, להקלה על האינפלציה הגואה והמצב הכלכלי ההולך ונעשה קשה מיום ליום.
.
בין מאמציה של איראן לקידום כלכלתה היו השתלטות יחד עם חיזבאללה על שדות האופיום של דרום אמריקה והפיכתם לברוני סמים, יחד עם הקמת צוותי סייבר לביצוע תקיפות כופר כמקור הכנסה, השכרה של כוח המחשוב והאנרגיה שלה לסין לשם הפקת מטבעות וירטואליים (crypto mining), ומכירת נשק ותחמושת.
.
המרכיב המרכזי בכלכלתה של איראן טרם הסנקציות היה הנפט. איראן ייצאה בממוצע כ- 2.5 מיליון חביות ביום. ב- 2018 איבדה איראן את מקור הכנסתה מהנפט לאחר הסנקציות שהטיל עליה הנשיא האמריקאי, דונלד טראמפ.
איראן כאיראן, מצאה לעצמה את הדרכים לאכוף את הסנקציות והחלה לעשות שימוש בצי המכליות הגדול שלה (כ- 42 מכליות) להעברה פיראטית של נפט.
.
המכליות האיראניות יצאו לים מדי יום ביומו עם מטען נפט כשעל התורן שלהן מתנוסס דגל נוחות של מדינה אחרת. יש להניח שבלב ים ניתקו המיכליות האיראניות את מכשיר האיתור שלהן, ה- AIS(Automatic Identification System), שארגון הספנות הבינלאומי (ה- IMO) מחייב להפעילו לשם בטיחות השיט, והפליגו ללא זיהוי. במקום מסויים בים, שנקבע מראש, פגשו האוניות האיראניות באוניות אחרות, וכך בלב ים באמצעות צינורות הועבר הנפט בין האוניות.
.
בדרך זו מוכרת איראן נפט למדינות כמו ונצואלה, צפון קוריאה, סין וסוריה בהיקף של למעלה מ- 300,000 חביות ביום. אומנם זהו רק אחוז קטן מיכולתה הפוטנציאלית למכור נפט, אך מכירות הנפט הפיראטיות הללו מספקות הכנסה לאיראן, שהיא מבחינתה כמו אוויר לנשימה.
בלילה שבין ה- 1 ל- 2 פברואר 2021 הפליגה מכלית נפט גולמי, המכונה Emerald, נמצאת בבעלות איראנית, הנושאת דגל פנמה, בתחומי המים הכלכליים של ישראל, בדרכה אל סוריה. טרם כניסתה של מכלית הנפט לתחומי המים הכלכליים הישראליים, כיבתה המכלית את מכשיר ה- AIS שלה, וכשהגיע לאזור הגבול הסורי הפעילה המכלית שוב את המכשיר. בהיותה מול חופי ישראל נשפכו, כך על פי החשד, מהמכלית האיראנית כמויות נפט, אשר יצרו זיהום ים לאורך רצועת חוף של כ- 170 ק"מ.
.
במהלך השבועיים שלאחר האירוע, התפשט הנפט מהים אל החוף הישראלי. בישראל היו גורמים רשמיים ואחרים, שהזדרזו להכריז, כי המדובר בטרור אקולוגי מכוון על ידי איראן כנגד ישראל.
.
פרשייה זו פתחה את הפתח לסדרת אירועים רחבה יותר, שלוקחת אותנו למסע חדש במערכה על הכלכלה העוקפת האיראנית, שאותה אולי מנהלת ישראל.
.
ב- 26 לפברואר פורסם כי אוניית המשא הישראלית MV HELIOS, הנושאת את דגל הנוחות של איי בהאמה ובבעלותו של איש עסקים ישראליים, נפגעה מטיל או מחימוש אחר בסמוך לעומאן. האונייה הייתה בדרכה לסינגפור מסעודיה ונשאה על סיפונה כלי רכב.
.
האזור בו נפגעה האונייה הישראלית הוא אזור מוכה פורענות, ובמהלך 2019 נפגעו באזור מספר מכליות נפט בבעלות סעודית והולנדית, במספר תקיפות שנראו כמו תקיפות קומנדו ימי. תקיפה אחת כזו אף זוהתה על ידי מטוס סיור של הצי האמריקאי, בעת שכוח קומנדו, איראני ככל הנראה, פעל להצמדת מוקשי עלוקה לאונייה.
.
התגובה לא אחרה לבוא. כחודש וחצי לאחר שהדי פרשיות ה- Emerald והאונייה הישראלית המותקפת באזור עומאן הלכו ונעלמו, החלו להצטבר דיווחים על כך שאוניית סוחר בבעלות איראנית, ששמה Shahr-e Kord הותקפה בשעות הבוקר של ה- 11 למרץ על ידי ישראל (כך על פי הטענות) ליד נמל בניאס שבסוריה. מהתמונות שפורסמו בערוצי התקשורת הזרים השונים נראה כי פיצוץ אירע במספר מכולות שעל סיפונה של האונייה. ישראל לא הגיבה לטענות אלו.
.
למרות השתיקה הישראלית, צצו פקידי ממשל אמריקאיים, אשר פרסמו זמן לא רב לאחר תקיפת האונייה האיראנית המיוחסת לישראל, כי מ- 2019 תקפו כוחות הקומנדו הימי של ישראל כ- 12 מכליות נפט איראניות אשר פעלו בים התיכון להעברות נפט פיראטיות עבור המשטר הסורי.
.
האיראנים ככל הנראה החליטו שלא לעבור בשתיקה על הדיווחים הללו, וב- 26 למרץ הותקפה אוניית סוחר בבעלות ישראלית, ה- Lori, בעת שהפליגה מול חופי עומאן. צילומי האונייה הישראלית מצביעים על כך, שהאונייה הותקפה ככל הנראה על ידי טיל נגד כלי שיט, שפגע במבנה העילי שלה או במספר מכולות. עד כתיבת שורות אלו לא ידוע סוג ודגם הטיל פגע באונייה ומי הגורם ששיגר אותו. האונייה ללא נזקים משמעותיים המשיכה בדרכה לנמל היעד שלה בהודו.
.
מסדרת האירועים האחרונים וההודעה הפומבית האמריקאית, מסתמן כי ישראל החליטה לפעול לסיכול מאמצי הכלכלה העקיפה של איראן, בין אם בחסות אמריקאית ובין אם באופן עצמאי. במסגרת זו פועלת על פי דיווחים אלו למניעת העברת הנפט באמצעות המכליות האיראניות בים התיכון ומקשים על איראן להעביר את הנפט האסור לסוריה.
.
פעולות ישראליות אלו יוצרות על איראן לא רק מנופים כלכליים אלא גם מנופים מדיניים, אשר עשויים גם להשפיע על ממשלו של ביידן בהחלטותיו לגבי המשך או הסרת הסנקציות, ולקעקע את אמינותה של איראן מול הממשל האמריקאי.
.
כפי שמסתמן משתי הפגיעות באוניות בבעלות ישראלית, איראן לא נותרה דוממה מול הפעולות החשאיות הישראליות, ופועלת לייצר תגובה והרתעה, באזור הנוחות שלה, כפי שעשתה בעבר גם מול כלי שיט אחרים, באזור מפרץ עומאן והמפרץ הפרסי.
.
הפעולות ההדדיות בים יוצרות הרתעה בישראל ובאיראן, ומעוררות דאגה בנוגע לכלי השיט הישראליים הפועלים במרחבי הים האדום, מפרץ עומאן והמפרץ הפרסי, שם שולטים האיראניים ביד רמה ומפעילים כוחות ימיים באופן שוטף.
.
עד אשר תתברר עמדתו של ביידן באשר לסנקציות על איראן ותוכנית הגרעין שלה, וכל עוד פועלת איראן ליצירת כלכלה עקיפה באמצעות העברות נפט פיראטיות, מוטב יהיה שאוניות הסוחר הישראליות, גם אם הן פועלות בדגלי נוחות אחרים, ינקטו משנה זהירות בנתיבי השיט באזורי השליטה של איראן.
בתוך כך מומלץ יהיה להפעיל ולצייד את כלי השיט באמצעי הגנה פיזיים משמעותיים יותר ואף במערכות להגנה מול טילים, גם אם מחירן גבוה ויעלה משמעותית את מחירי התובלה הימית.
.
עניין מרכזי
בשורה מ״עניין מרכזי״: הורידו חינם את האפליקציה שלנו בגוגל פליי לאנדרואיד https://play.google.com/store/apps/details?id=com.centralnilinterest
https://www.youtube.com/channel/UC6U28cOAxZQSBHb2uMIgbeA
חיל הים האיראני יצטייד בצוללת חדשה / ד"ר אייל פינקו
חיל הים הסדיר האיראני של איראן קיבל השבוע החלטה לייצור צוללות חדשות, שייכנסו לשירות בשנים הקרובות.
הצוללות מדגם פתאח 920 ייבנו בתעשיות הימיות של איראן על סמך ידע איראני, שנרכש בעבר מסין ומצפון קוריאה. התעשייה הימית האיראנית ייצרה עד היום עבור חיל הים הסדיר וחיל הים של משמרות המהפכה עשרות צוללות בגדלים שונים, והיא נחשבת כחברה במועדון היוקרתי של כעשר מדינות בלבד, המייצרות צוללות.
.
הצוללת החדשה מדגם פאתח תהיה בדחי של כ- 600 טון, בעלת טווח פעולה מרבי של 5000 ק"מ, ובעלת יכולת שהייה בעומק פעולה מרבי של 250 מטר. הצוללת מונעת באמצעות דיזל ומהירותה המרבית על פני השטח היא 11 קשרים, ובצלילה 14 קשרים. לצוללת האיראנית יכולת שהייה מרבית של עד 35 ימים בים.
.
הצוללת האיראנית תהייה מצויידת בארבעה צמ"טים (צינור מוליך טורפדו) ו- 12 גופי טורפדו "כבד" מדגמים שונים. בנוסף, הצוללת תהיה בעלת יכולת שיגור של עד 24 מוקשים ימיים וטילים נגד כלי שיט, אשר ישוגרו מהצמ"טים.
במקביל לפיתוח צוללת הפתאח, חיל הים האיראני נמצא בתהליך פיתוח של צוללת גדולה, שתקרא בתאת (Bethat), ותהיה בדחי של 1000 טון.
.
בשנים האחרונות החל תהליך של בניין הכוח לחיל הים הסדיר האיראני, אשר בניין כוחו הוזנח בעשורים האחרונים לטובת פיתוח הכוח הימי של משמרות המהפכה. מאז המהפכה האיסלאמית ובעיקר מאז מלחמת איראן-עיראק, זכה חיל הים של משמרות המהפכה לעדנה, ועיקר משאבי הפיתוח הופנו לפיתוח כוחו, בדגש על פיתוחם של של כלי שיט מהירים, טילים, טורפדו, צוללות ננס ועוד. חיל הים של משמרות המהפכה נחשב בעיני גורמי השלטון באיראן כגורם המרכזי אשר יידרש להתמודד מול הכוח הימי האמריקאי, והוא זה הפועל מולו גם בימי השגרה, לרבות ביצוע מבצעים מיוחדים באזור עומאן ומצרי באב-אל מנדב, בכניסה אל הים האדום.
בשנים האחרונות השתנתה במעט תפיסת השלטון האיראני, אשר הגיע להבנה כי יש לפתח גם את כוחו של חיל הים הסדיר האיראני ככוח ימי אסטרטגי, הפועל במרחב הים הערבי בואכה הים האדום, במשימות שונות, לרבות מבצעי איסוף מודיעין, שמירת נתיבי השיט ואבטחת הספנות הימית האיראנית, ועוד.
ההחלטה על בניית הצוללות החדשות עבור חיל הים הסדיר האיראני היא החלטה משמעותית, אשר תאפשר לחיל הים הסדיר יכולות מבצעיות נוספות והחלפתן של הצוללות הרוסיות העתיקות והלא כשירות הנמצאות בשירותו.
.
צוללות הפתאח תהיינה מבצעיות בעוד כחמש שנים לפחות.
.
עניין מרכזי