ג'ו ביידן, הנשיא האמריקאי, הודיע על הקדמת נסיגת הכוחות האמריקאיים מאפגניסטאן מנובמבר 2021 לסוף אוגוסט 2021. הכרזת הנשיא האמריקאי ב- 8 ליולי, יצרה כאוס במדינה שסועת הקרבות, והטליבאן הגביר את מאמציו המלחמתיים, ובסדרת מתקפות בזק כבש תוך כארבעה ימים את הערים המרכזיות, לרבות את קאבול הבירה, והכריז ב- 15 ליולי על סיומה של מלחמה ושליטתו במדינה.
עם עלייתו לשלטון של הטליבאן, המקדם אורך חיים בסגנון השריעה, קיבל הארגון הרצחני את תמיכתן של מדינות כמו איראן, פקיסטאן וסין יחד עם תמיכתו של ארגון הטרור אל-קאעדה.
מה לסין ולמדינת האפגנית?
בספטבר 2013 הציג המזכיר החדש של המפלגה הקומוניסטית בסין את תוכניתו האסטרטגית – "דרך המשי החדשה" (BRI – Belt and Road Initiative). תוכנית שאפתנית זו, הממומנת במאות מיליארדי דולרים, שמה לה לשאיפה למצב את סין כמעצמה מדינתית וכלכלית, השולטת בכלכלה ובסדר היום הבינלאומי.
התוכנית באמצעות שילוב של מדיניות, תרבות ואסטרטגיה כלכלית, שינתה ומשנה את המרקם הפוליטי והכלכלי הגלובלי. התוכנית מבוססת על רכש והשתלטות על נכסים, תשתיות, טכנולוגיות ומשאבי טבע במדינות הגלובוס, על פני היבשות כולן, כמו גם פיתוח תעשיית ידע, טכנולוגיה וייצור בסין.
בין גורמי האצה המשמעותיים ביותר עבור סין הם מקורות אנרגיה, מינרלים ומשאבי טבע נוספים.
המודל העסקי של "דרך המשי החדשה" מול מדינות מתבסס למעשה על מודל קולוניאלי. הסינים מחפשים אחר מדינות חלשות מדינית וכלכלית, כמו מדינות באפריקה, באסיה, במזרח התיכון ובבלקן. למדינות אלו מבטיחים הסינים סיוע כלכלי כמעט אינסופי, והגשמת המשאלות של השלטון, לרבות כספים המוזרמים לכיסם של גורמי השלטון ופקידים רמי-דרג. תמורת הסיוע הכלכלי מקבלת סין בתמורה שליטה בנכסים מדינתיים, תשתיות תחבורה ואנרגיה, ושליטה במשאבי טבע. שליטה זו יוצרת את העוצמה הכלכלית והמדינית.
וחזרה לאפגניסטאן. סין זיהתה את אפגניסטאן כמדינת יעד שלה לפני שנים רבות, לאור משאבי הטבע הרבים שלה ובעיקר המינרליים. ב- 2006 גילתה ארצות הברית מרבצי מינרליים באפגניסטאן בשווי מוערך בלמעלה מטריליון דולר.
מרבצים אלה, שקיומם לא היה ידוע קודם לכן, כוללים עורקים ענקיים של ברזל, נחושת, קובלט, זהב ומתכות תעשייתיות חיוניות כמו ליתיום. מרבצים אלו עצומים בגודלם וכוללים סוגים רבים של מינרלים החיוניים לתעשייה המודרנית. מיזכר פנימי של הפנטגון מ- 2010 מציין כי אפגניסטן יכולה ליהפך ל"סעודיה של המתכות והליתיום". הליתיום הוא חומר גלם מרכזי בייצור סוללות ומקורות אנרגיה אחרים.
באם תפתח אפגניסטן את תעשיית הכרייה שלה, היא יכולה להפוך לאחת ממרכזי הכרייה החשובים ביותר בעולם – כך מאמינים בארה"בובסין. ככל הנראה, זו אף אחת הסיבות לכך שגם דעא"ש נלחם על שליטה בטריטוריה העשירה של אפגניסטאן.
הפיכתה של אפגניסטאן לקולוניה סינית והשתלטות על משאבי טבע אלו תבטיח לסין מינרליים חיוניים (ובזול) לתעשייה המתפתחת שלה, ותאפשר לה למכור אותם בעולם ולהתעשר עוד יותר.
מעבר לסיבה הכלכלית-אסטרטגית זו, הרי שסין רואה במשבר באפגניסטאן, כפתח והזדמנות נוספים לניצול המצב על מנת להשמיץ את ארצות הברית, את צורת השלטון הדמוקרטית, ולהעביר מסר חד וברור לעולם, ובעיקר לבנות בריתה של ארצות הברית, שאי-אפשר לסמוך עליה.
בנוסף צופה סין יחד עם העולם, בזרם הפליטים הצפוי לנוס מאפגניסטאן ולהגיע לאירופה. אין דרך להעריך את גל הפליטים הזה, אך די בהערכת ארגון הסיוע של האו"ם, UNICEF, שכמחצית מתושבי אפגניסטאן, כ- 18 מיליון איש (ביניהם כ- 10 מיליון ילדים), נמצאים במצב הדורש תמיכה הומניטארית. הגירה בלתי חוקית של פליטים מאפגניסטאן לאירופה עשוי להשפיע רבות על הכלכלה האירופאית ולהפר את האיזון המדיני באיחוד האירופאי.
לסין אינטרס מובהק להביא לפירוקו של האיחוד האירופאי. סין פועלת מזה שנים להביא לפירוקו באמצעות לחצים מדיניים וכלכליים, הזרמת כספים למדינות (בדגש למדינות הבלקן) וערעור היציבות הפוליטיתי בדרכים נוספות (כגון השפעה על מערכות בחירות).
זרם פליטים לאיחוד האירופאי עשוי בהחלט לשרת את המטרות הסיניות.
הסיבה האחרונה למעורבות הסינית באפגניסטאן היא רצונה של סין לשמור על השקט ועל הנעשה בקו הגבול היבשתי שבין שתי המדינות. לתפיסתה של סין, התמיכה בטליבאן יאפשר השגת מטרה זו.
אם כך לסיכום, סין זיהתה את אפגניסטאן כקולוניה פוטנציאלית, בעלת משאבי טבע רבים, אשר יאפשרו לה להגדיל את עוצמתה הכלכלית ויכולתה התעשייתית. מעבר לכך, סין רואה במצב הכאותי באפגניסטאן כהזדמנות להשמצתה של ארצות הברית וערעור סמכותה הבינלאומית. זאת ועוד, סין מבינה שהיא תוכל לנצל את השטף הפוטנציאלי של פליטים לאירופה, על מנת לערער את האיחוד האירופאי, מתוך כוונה שזה לא יעמוד בדרכה ובמאמציה לשליטה כלכלית באירופה.
סביר יהיה להניח, שבחודשים הקרובים נראה את סין מעורבת עוד ועוד בנעשה באפגניסטאן ומעבירה סיוע כלכלי, הומניטרי וצבאי לטאליבן, על מנת להשלים את שליטתו במדינה ולסלק את כוחות דעא"ש, הפועלים כנגדו.
אייל פינקו,
עניין מרכזי
הצטרפו לאחרים והורידו עכשיו את האפליקצייה של ״עניין מרכזי״ לכל סוגי הטלפון הנייד (אפל או אנדרואיד) ותהנו מחדשות וסקופים חשובים בלבד בכל התחומים. זה כייף! http://web2application.com/w2a/sl.php?an=26230