מבזקים

חשד למעורבות פסולה של ארדואן בבחירות החוזרות בבולגריה

סבב הבחירות השלישי לבחירת ראש הממשלה בבולגריה הסתיים שוב ללא הכרעה ברורה. כמו בישראל, ראש הממשלה הקודם בויקו בוריסוב (הידוע בכינויו "ביבי"), שהיה ראש הממשלה משך כ- 12 שנים לא מצליח שוב ושוב להקים קואליציה, הפעם במקביל לבחירות לראשות הממשלה התקיימו בחירות לבחירת הנשיא המשמש ראש המדינה עד להקמת קואליציה מתפקדת.

בסבב הבחירות הנוכחי והקודם, בו השתתפו רק כ- 30% מפוטנציאל הבוחרים, זכתה במקום השלישי, עם 13 אחוזים מהקולות מפלגת ה- DPS, "התנועה לחופש וזכויות", המייצגת למעשה את הציבור הטורקי והמוסלמי החי במדינה, ומנסה לקדם את זכויות המיעוטים הללו בבולגריה. אחוזי ההצבעה הנמוכים מאד בקרב תושבי בולגריה, יחד עם המשמעת הגבוהה של מצביעי ה- DPS, מאפשרים ל- DPS לצבור כוח שלטוני רב.

המפלגה הוקמה ב- 1990, כככל הנראה כיוזמה מדינית רוסית באזור הבלקן (אך ללא כל הוכחות לכך), מתוך כוונה לנצל את הטראומה מתהליך ה"הולדת מחדש". "תהליך" זה התנהל בשנות השבעים והשמונים של המאה הקודמת, על ידי השלטון הקומוניסטי במדינה, ונועד "לנקות" את בולגריה מהמיעוט הטורקי החי בה. על צאצאי הטורקים, מוסלמים בדתם, שחיו דאז בבולגריה, נאסר לקיים את מצוות הדת המוסלמית, הם נאלצו לשנות את שמם לשמות בולגרים, ונאסר עליהם לדבר בטורקית. מי מהם שלא קיים חוקים אלו נשלח למחנות עבודה ברחבי בולגריה.

בשנים אלו פתחה טורקיה את שעריה בפני הצאצאים הטורקים שחיו בבולגריה, והערכה היא כי למעלה מ- 360 אלף מהם ברחו לטורקיה והתיישבו בה כמהגרים לכל דבר. הטורקים אפשרו למהגרים החדשים לחיות בה ולהחזיק בשני דרכונים, דרכון טורקי ודרכון בולגרי, בניגוד לחוק הטורקי, המאפשר לאזרחי טורקיה להחזיק בדרכון אחד בלבד. הטורקים הקימו עבור המהגרים שכונות מגורים בפאתי איסנטבול, בבורסה ובמקומות נוספים, בהם הם יכלו למצוא מגורים בתנאים נוחים, השכלה ופרנסה.
מפלגת DPS שהוקמה לאחר נפילת השלטן הקומוניסטי ותהליך הדמורקטיזיה בבולגריה, עשתה שימוש ברגשות הפחד ובזכרונות רדיפת האוכלוסייה הטורקית על ידי המשטר הקומוניסטי בבולגריה. מייסד המפלגה היה אחמד דוגאן, משכיל ממוצא בולגרי-טורקיה, נולד וחי בבולגריה, התחנך בה ואף למד לתואר דוקטור באוניברסיטת בולגריה למדעים. דוגאן נרדף על ידי המפלגה הקומוניסטית ואף ישב שנים מספר בכלא, עד שחרורו לאחר הסתלקות השלטון הקומוניסטי. דוגאן נחשב עד היום, כמי שעבד עבור שירות המודיעין הרוסי, אך ללא הוכחות לכך.

עד היום מקדמת מפלגת ה- DPS פחד וחרדה בקרב האוכלוסייה ממוצא טורקי בבולגריה ובקרב האוכלוסייה המתגוררת בטורקיה, תוך שהיא חורטת על דגלה הבטחות שניסיון השמדת העם שבוצע על ידי השלטון הבולגרי לא יחזור. ה- DPS היא מפלגה המדגישה את הצביון האתני של הטורקים, למרות האיסור בחוק הבולגרי להקמת מפלגות פוליטיות בעלות צביון אתני. אנשי ה- DPS נחשבים עד היום כמי ששולטים בארגוני המודיעין והביטחון בבולגריה, וכמי שמגנים על האוליגרכיים ואנשי המאפיה במדינה.
טרם סבב הבחירות הנוכחי והקודם, נסע ראש מפלגת ה- DPS, מוסטאפה קראדייה, למסע בחירות בטורקיה בקרב האוכלוסייה הבולגרית-טורקית, המתגוררת בטורקיה. קראדייה נשא בטורקיה נאומים, בהם הוא מדגיש שטורקיה היא ה"אווטן" – "מדינת האם" של המהגרים ושל הבולגרים ממוצא טורקי, החיים בבולגריה.

מפלגת ה- DPS עשתה שימוש רב באמצעי המדיה החברתית והעלתה ליוטיוב ולערוצים נוספים סרטונים, הקוראים לאוכלוסייה הבולגרית-טורקית, לצאת ולהצביע בבחירות לראשות הממשלה הבולגרית כמו גם לבחירת הנשיא הבולגרי, תחת איומים שאם ה- DPS לא תצבור כוח הרי ש"תהליך ההולדת מחדש" עלול לקרות שוב. קראדייה הוא גם אחד משני המועמדים הבולטים לנשיאות בולגריה, ובנאומיו הוא הדגיש, כי אם הוא ייבחר הוא עשוי להיות הנשיא הטורקי הראשון של בולגריה.
ראש המפלגה נקרא על ידי הנשיא המכהן להגדיר מיהי מדינת האם שלו – בולגריה או טורקיה. אך בתגובה טען קראדייה (גם במסגרת תלונה לנשיאות האיחוד האירופאי), כי הוא נרדף על רקע גזעני.

משך השנים הנשיא הטורקי, ארדואן, היה ממתנגדי המפלגה ומהקוראים לפירוקה. בשנים האחרונות שינה ארדואן את עמדותיו כלפיה, במיוחד לאחר שמייסדיה פרשו, והוא החל לתמוך בה באופן אקטיבי ופומבי, יחד עם תמיכתו הרחבה בבויקו.

לארדואן השליטה בבולגריה והמעורבות בתהליכי הבחירות האחרונים חשובים משני טעמים. הסיבה הראשונה לדעת מומחים, היא כי ארדואן ניסה לבחון את כוחו והשפעתו במדינה, בעיקר באזור איסטנבול, לקראת הבחירות ההולכות וקרבות בטורקיה והמאבק הקשה הצפוי לארדואן מול ראש עיריית איסטנבול, יריבו המושבע. הסיבה השנייה, ואולי המשמעותית יותר, טמונה באסטרטגייה הטורקית – "דוקטרינת העומק האסטרטגי", אשר נוסחה ב- 2014, הרואה במדינות הגבול עם טורקיה, כעומק האסטרטגי שלה מול תוקפנות רוסית או תוקפנות אחרת, וקוראת להגמוניה טורקית במדינות הגבול שלה, ולשלום יציב ואיתן.

ארדואן, הנשיא הטורקי, שהחל להיות תומך נלהב של מפלגת DPS, שותפתו הטבעית של בויקו בוריסוב בממשלות האחרונות, החל לסייע למפלגה להגדיל את כוחה והשפעתה בבולגריה. במסגרת סבב הבחירות האחרון, שלחה טורקיה מסרים לאוכלוסייתה הבולגרית, כי כל אזרח טורקי-בולגרי, אשר ייצא להצביע בבחירות לראשות הממשלה ולנשיאות הבולגרית, יוכל לקבל הסעה לקלפי באמצעות ארגוני תמיכה בולגרים-טורקיים, הפועלים בטורקיה, כמו גם הטבות כלכליות.
לאחר הבחירות האשים משרד הפנים הבולגרי בהתערבות בתהליך הבחירות במדינה באמצעות המדיה החברתית. כמענה להאשמות אלו וכאות הוקרה לתמיכתו של ארדואן, קרא פרופ' קונסנטין קונסטנטינוב, אחד מתומכיו הגדולים של בויקו בוריסוב, שעל בולגריה לחדול מהניסיונות להאשים את טורקיה, על מנת שלא "לעצבן" את ארדואן, אשר עלול לגרום לשטף פליטים להגיע לבולגריה, בדומה למה שעשה ארדואן ליוון.
בימים האחרונים, לפני קיומן של הבחירות לנשיאות בולגריה, החל משטרת הגבולות הבולגרית להערים קשיים רבים על נוסעים המגיעים מטורקיה, בדגש על אלו המגיעים באוטובוסים, ועשתה ככל שביכולתה, למנוע כניסתם למדינה, וזאת בהנחיית שר הפנים הבולגרי הזמני המכהן, בויקו רשקוב, הנמנה על מתנגדיו של בויקו בוריסוב, וידוע כמי שנלחם במאפיה ובארגוני הפשע הפועלים בבולגריה.

מפלגת "אנו ממשיכים את השינוי", אשר אשר זכתה במרבית קולות הבוחרים, ודחקה את בויקו בוריסוב הרחק מהאפשרות שיוכל להקים ממשלה בבולגריה, הכריזה כי אין בכוונתה להכליל את מפלגת ה- DPS במסגרת ההסכמים הקואליציוניים לממשלה החדשה שתקום. תהיה זו הפעם הראשונה מזה למעלה מעשור בה מפלגת ה- DPS לא תכלל בממשלה הצפויה לקום בבולגריה.

הכרזתה של המפלגה הצעירה שזכתה בבחירות הביאה ליציאת המונים להפגנות ברחובות סופיה מול בניין הפרלמנט ומול השגרירות הטורקית בסופיה, כנגד ההתערבות הטורקית בתהליכי הבחירות במדינה.

 

בסוף השבוע האחרון, כחמישה ימים לאחר הבחירות לראשות הממשלה והנשיאות, התגלו חשדות כי טפסי הבחירות שהוגשו על ידי האוכלוסייה הבולגרית-טורקית בטורקיה הינם מזוייפים, שכן הם נכתבו בשפה הבולגרית, על ידי אוכלוסייה שרובה ככולה אינו דובר את השפה כלל. בעקבות חשדות אלו שלחה בולגריה השבוע משלחת לטורקיה לבדוק את הקלפיות ואת טוהר ההצבעה.

בבולגריה הנערכת לחורף הקשה, ההולך ומתקרב, הזירה הפוליטית רק הולכת ומתחממת, לקראת ההכרזה הצפויה בקרוב על הקואליציה החדשה.

עניין מרכזי

שתפו את המאמר

הורידו עכשיו את האפליקציה שלנו בחינם!

ותהנו ממגוון תכנים בזמן אמת לנייד שלכם

דילוג לתוכן