אחת העבירות השכיחות ביותר בתחום התעבורה היא עבירת מהירות. נהגים רבים מוצאים את עצמם מבצעים עבירה זו, בין אם בכוונה ובין אם לאו, בין אם מתוך מחשבה שאף שוטר לא יראה אותם ולכן לא יהיה ניתן לעצור אותם, ובין אם זה מתוך היסח דעת, רגע אחד של חוסר שיקול דעת ולחיצה פזיזה וחזקה על הגז.
מצד שני, יש מקרים בהם המשטרה מסיבות שונות מחליטה לתת דוח מהירות לנהג על לא עוול בכפו. הוא לא נהג מהר יותר מהמותר, לפחות אין שום דרך להוכיח שהוא אכן עשה זאת או שהדרכים להוכיח, אכן בעייתיות. לכן, גם אם המשטרה מחליטה לתת דוח כזה, עדיין אפשר להילחם בכך ולמנוע את העונש שמוטל במקרים כאלו.
לפני שנסביר איך מוגש דוח מהירות וכיצד אפשר להילחם בו, צריך לזכור לא בכל מקרה זה אפשרי. אם אכן הנהג נסע במהירות מופרזת ויש לכך הוכחות, יהיה מאוד קשה מצידו להביא לידי ביטול הדוח. יחד עם זאת, אפשר באמצעות עורך דין שמתמחה בנושא להביא לידי כך שהעונש יהיה קל יותר, עונש מופחת שימנע אפשרות לפגיעה משמעותית בשגרת החיים שלו.
באילו מצבים ותנאים נותנים דוח על מהירות?
כפי שאנחנו יודעים, בכל כביש, בכל מקום, יש הגדרה ברורה מהי המהירות המותרת. למשל, בכבישים עירוניים המהירות המותרת היא 50 קמ"ש, בדרך לא עירונית זה ינוע בין 80 ל-90, תלוי במבנה הכביש, ובכבישים המוגדרים מהירים, המהירות המותרת היא 120 קמ"ש. המהירות נקבעת על פי פרמטרים שונים על ידי משרד התחבורה ומשטרת ישראל.
דוח מהירות ניתן במקרים שהנהג נוסע במהירות גבוהה מן המותר. יחד עם זאת, זה לא חד משמעי. כלומר, אם חורגים במהירות של עד 20 קמ"ש למשל בכביש עירוני, אזי שהעונש יהיה חמור פחות מאשר אם חורגים במהירות של בין 20 ל-30 קמ"ש בכביש דומה וכן הלאה. הכל שאלה מה רמת החריגה של הנהג. לכך אפשר להוסיף גם את ההיסטוריה שלו וכמות העבירות שהוא ביצע בעבר.
כיצד אפשר להתמודד עם דוח מהירות?
כאמור יש שתי אופציות להתמודד עם דוח מהירות. אופציה אחת היא, אם הדוח הוא נכון וצודק, כלומר אם באמת היתה עבירה, אז אפשר לנסות להפחית ברמת העונש, בין אם זה דרך שימוש בהיסטוריה של הנהג (במידה והיא נקייה מעבירות) ובין אם זה דרך הסבר מנומק והגיוני מדוע בוצעה העבירה (למשל, מקרה חירום).
אופציה שנייה, אם ישנה טענה שהעבירה לא בוצעה, אזי שצריך להוכיח שאכן הדרכים באמת השתמשה המשטרה בשביל לייצר את הדוח, אינן רלוונטיות, שגויות ולא אמינות. למשל, אם הכלים למדידת מהירות אינם אמינים ואיכותיים. אז אפשר להביא לידי ביטול הדוח בטענות טכניות שונות או דרך הצגת הוכחה שהמקרה לא באמת קרה.