התופעה של תפיחת חוב זעום של 100 שקלים לאלפים היא בזויה ומתמשכת. היא מנוצלת בידי חברות לגרוף סכומי עתק ומעניקה פרנסה למשרדי עורגי דין בשפע על חשבון הצרכן שנעשק פעמים רבות מבלי שאפילו ידע שנצבר לו חוב.
בשבוע הבא תאשר הכנסת הצעת תיקון חוק ההוצאה לפועל של חה"כ יעל רון בן משה (כחול לבן). החוק נועד לבלום את שערוריית התנהלות גופים וחברות המתעללים באזרחים וגורפים סכומי כסף גדולים בעקבות צבירת חובות זעומים.
מדובר בקביעת קריטריונים ברורים של תשלומי פתיחת תיקי הוצאה לפועל מול אזרחים. במצב הקיים כאשר לקוח אינו משלם לחברה מסחרית, החברה מבקשת לפתוח נגדו הליך הוצאה לפועל. לצורך פתיחת התיק פונות החברות למשרדי עורכי דין אשר עלותם יקרה (כמה מאות שקלים), את סכום עלות פתיחת התיק מעבירות החברות ללקוח החייב.
כי בסכומים נמוכים ובאם שילם החייב את החוב במלואו בתוך זמן קצוב, עלות פתיחת תיק ההוצאה לפועל ישולם על ידי החברה שפתחה בהליך ולא על ידי הלקוח.
החוק לא ימנע את הליך הגביה באמצעות הוצאה לפועל, אלא יגרום לחברות מסחריות לשקול היטב לפני פותיחת הליך קיצוני כנגד לקוחות הואיל ואם ישלם את חובו בתוך זמן קצוב, עלות פתיחת התיק תשולם על ידי החברות.
בדברי ההסבר לתיקון מצוין כי החברות יוכלו לפתוח תיק בסכום קטן רק אם שלחו מכתבי התראה קודם כל בדרך ממוחשבת – מסרון או מייל ובדרך המקובלת של משלוח דואר רשום לכתובת על פי מרשם האוכלוסין. אם לא התקבלה תשובה, תוך שבוע יידרשו לשלוח שוב. על פי התיקון המוצע, זוכה יוכל לפתוח תיק הוצל"פ אם עשה מאמצים מספקים ולא הצליח להמציא התראה לחייב.
לאחר שנפתח תיק בהוצאה לפועל בתביעה של עד 10,000, ינתנו 60 יום (במקום 30) לחייב להסדיר את חובותיו. אם החייב הסדיר את חובותיו בשלב זה – כל עלויות פתיחת תיק ההוצאה לפועל לרבות שכר עו"ד יוטלו על הזוכה ולא על החייב. אם לא הסדיר החייב את החוב לאחר 60 יום העלויות יחולו עליו.
חה"כ יעל רון בן משה מסרה כי "הדיון הראשון שבחרתי לקיים בוועדה לפניות הציבור בראשה אני עומדת היה בסוגיית כביש 6 חוצה צפון וזאת לאור פניות רבות שהגיעו אליי בנושא הגבייה בכביש. לאחר חשיבה מרובה ועבודה מאומצת נולד החוק שיפתור את הסוגייה. התיקון לחוק ההוצאה לפועל יגרום לחברות מסחריות לחשוב פעמיים בטרם הן פונות להליכים קשים אלו בשל חוב של שקלים בודדים. לא סביר שאזרח נורמטיבי שמשלם מיסים כחוק יגרר להליכי הוצאה לפועל בשל אי-הנגשת מידע או תקלות דיוור".
מרשות האכיפה והגבייה נמסר בתגובה: "פורסם תזכיר חוק ממשלתי בנושא, שמטרתו לאפשר פתיחת תיק באם הזוכה הראה שעשה מאמץ למסור התראה ולא הצליח, והחייב יוכל במשך 60 יום מהפתיחה לשלם את החוב ללא אגרה ושכר טרחה. סביר להניח שהצעת החוק הפרטית של חה"כ רון תשולב בהמשך עם הממשלתית מתוך כוונה לצמצם את העלויות המושתות על החייב".
כל העידכונים ומה שמאחוריהם – עכשיו גם בפייסבוק. https://www.facebook.com/164336083599220/posts/4935588983140549/
עניין מרכזי