לא רק המשטרה משתמשת בתוכנת הריגול ובהאקרים חיצוניים כדי לפרוץ ולהשתלט על חיי אזרחים ישראליים שאין להם שום קשר לעבירות ביטחוניות. האמצעים הללו זמינים לשימוש שוטף לכל גורמי החקירה בישראל.
כך למשל רשות המסים קיבלה גישה לתוכנות הריגול של המשטרה לצורכי חקירות מס, לפי גורם בכיר לשעבר במערכת האכיפה, שהיה מעורב בשימוש בתוכנות, "הרשות השתמשה במידע שהגיע מתוכנות הריגול להפללת ארגוני פשע". מי עוד? מצ"ח, מח"ש, הגבלים עסקיים, ניירות ערך". מרשות המסים נמסר: "לא יזמנו ולא קיבלנו צווי האזנת סתר לצורך שליפת נתונים".
עוד פורסם בחדשות הערב בכאם פורסם כי המשטרה מקדמת חוק שירחיב את סמכויות החדירה לפלאפונים באמצעות תוכנות ריגול כגון "פגסוס". כיום החוק מאפשר למשטרה להאזין או לבלוש על חשוד באמצעות התוכנות הללו רק על ההווה. אך גורמים במשטרה טוענים כי "חוק החיפוש החדש" שמקדמים במשרד המשפטים יאפשר להם להרחיב את סמכויות החיפוש.
כך המשטרה תוכל לחפש מרחוק באמצעות תוכנת רוגלה גם תכתובות שנעשו בעבר. בחוק החדש, שעבר בקריאה ראשונה, נכתב כי המשטרה תוכל לתפוס ראיות, במידה וקיים חשש להשמדתן – מה שלמעשה יתן לה, על פי אותם גורמים, סמכות לבדוק את תכתובות העבר של חשוד באמצעות תוכנות רוגלה כגון "פגאסוס".
אבל הסיפור האמיתי נעוץ בעובדה שחוץ מפגאסוס המושמצת קיימים עוד עשרות האקרים הפועלים בזירה האזרחית ומוכרים לכל דיכפין את שירותי הפריצה, ההאזנה וגניבת הנתונים של כל אדם. התחרות גדולה וגם המחירים של השירותים הללו מצויין בצניחה מתמדת.
האמת היא שכיום כל אחד יכול לרגל אחרי כל אחד ישירות או באמצעות האקר מיקצועי או חובבן תוכנת האנדרואיד קלה מאוד לחדירה הרבה יותר מזו של המערכת של אפל אבל גם האייפון אינו לגמרי חסין ומי שרוצה לדלות ממנו את היסטוריית ההצעתבויות שלך או המקומות שהיית בהם יעשה זאת בקלי קלות.
אז מה עושים נגד זה? על כך בכתבה נוספת כאן ב״עניין מרכזי״, www.news-israel.net
רמי יצהר Rami Yitzhar
עניין מרכזי