הממשלה אישרה היום (ראשון) את הקמת ועדת חקירה ממלכתית בפרשת הצוללות ורכישת כלי שייט נוספים בנסיבות מפוקפקות. ראש הממשלה נפתלי בנט נמנע בהצבעה, ושרת הפנים איילת שקד התנגדה.
הוועדה תבחן את אופן קידום העסקאות לרכש שלוש צוללות, ארבע ספינות מגן ושתי ספינות נגד צוללות מתיסנקרופ, בין השנים 2009 ו-2016. העסקה האחרונה לא יצאה לפועל.
בנוסף, ייבחן ניסיון שנבלם להעברת האחריות על תחזוקת הצוללות ממספנות חיל הים לתאגיד הגרמני. הוועדה תחקור גם באילו נסיבות ניתנה ההסכמה הישראלית למכירת צוללות גרמניות מתקדמות למצרים. הוועדה תמנה חמישה חברים. שר הבינוי והשיכון זאב אלקין ביקש להרחיב את המנדט של הוועדה לבדוק גם את הדרג המקצועי, ולא רק המדיני. בקשתו נענתה בחיוב ונוסח כתב המינוי של הוועדה תוקן בהתאם.
רטש הממשלה בנט נמנע בהצבעה לאחר שהשר מתן כהנא מימינה תמך בהקמת הוועדה וחברת הסיעה השרה שקד התנגדה. "אני שומע בקשב את הדברים שאמרה שרת הפנים על הזמן שעבר ועל ממשלה שחוקרת את קודמתה. אני רואה גם ומקבל את עמדות שותפיי על החשיבות לבער את הנגע. מה שחשוב הוא שהנושא לא ישמש לניגוח פוליטי וחלילה להגברת המחלוקות והשנאה". לדבריו, "חלילה לכל אדם לחשוב שהוא נושא בנשק הלא נכון בגלל שחיתות או דבר מהסוג הזה".
קודם דיווחנו:
הממשלה אמורה להחליט היום להקים ועדת חקירה ממלכתית לפרשת רכישת הצוללות בתקופת נתניהו זאת לאור החשדות על מעשי שחיתות שליוו את ההחלטה.
לקראת הדיון המתקיים חמש שנים אחרי שהתעוררו החשדות אמר שר הביטחון בני גנץ כי "יהיה ברור שלא משחקים בביטחון", ציין גנץ. "הוועדה תוכיח שאנחנו מדינה דמוקרטית שמפקחת על הנעשה בה. אני מבקש להדגיש שאני לא פועל ממניעים אישיים אלא כשר ביטחון – מתוך צורך לאומי קריטי".
לא ברור אם ההחלטה תאושר הואיל וחלק מהשרים מתנגדים להקמת הוועדה. השר גדעון סער הודיע כי לשרים ממפלגתו מוענק חופש הצבעה. ראש הממשלה בנט ושרת הפנים שקד צפויים להמנע או להתנגד. חקירת -רשת הצוללות מהווה חלק מהסכמות היסוד בהקמתה של ממשלה השינוי ועל כן הנושא מועלה להצבעה ומתקרב להכרעה מעשית.
המעניין הוא שההחלטה לגבי חקירת הרכש ההוא מגיעה לאחר שהממשלה אישרה רכש צוללות מתקדמות יותר מאותה חברה גרמנית ובמחיר גבוה בהרבה מן המחיר ששילמה ישראל עבור הצוללות הראשונות.
״עניין מרכזי״