המפכ"ל קובי שבתאי פנה לשר לביטחון הפנים עמר בר לב וביקש שיורה על הקמת ועדת בדיקה חיצונית בראשות שופט בפרשת הרוגלות ההתרפיות שהותקנו לכאורה אצל פוליטיקאים, אישי ציבור, מנהלים בכירים ועיתונאים.
לדברי רב ניצב שבתאי הדבר נחוץ "על מנת להשיב את אמון הציבור במשטרת ישראל מחד ולהסדיר את השימוש בטכנולוגיות במשטרת ישראל מאידך. ככל שתמצא הוועדה אי סדרים וכשלים הם יטופלו בהתאם לחוק".
לפי הפרסומים, המשטרה השתמשה בתוכנה ללא צו שיפוטי ופרצה באמצעותה בין השאר לטלפונים של הנאשמת איריס אלוביץ', בנו של ראש הממשלה לשעבר אבנר נתניהו, יועציו של נתניהו טופז לוק ויונתן אוריך ומנכ"לים של משרדי האוצר, התחבורה והמשפטים – שי באב"ד, קרן טרנר ואמי פלמור. השימוש בפגסוס נעשה לפי הפרסום גם נגד ראשי ערים, עיתונאים בוואלה, ראשי מחאות הנכים והאתיופים, איש העסקים רמי לוי ויו"ר ועד העובדים בתעשייה האווירית יאיר כץ.
אבנר נתניהו הגיב הבוקר לפרסום בפוסט שכתב בפייסבוק: "אשכרה זה קרה גם לי. באמת שאני בהלם. מסתבר שאין שום חשיבות לשטויות האלה, 'כן מעורב בפוליטיקה, לא מעורב', וזה יקרה גם לכם".
העיתון "כלכליסט" ממשיך במסע הגילויים שלו ומפרסם היום רשימה של אנשי ציבור, עיתונאים ונוספים, בהם בנו של הנאשם נתניהו אשר בטלפונים הניידים שלהם, על פי הדיווח, התקינה המשטרה את תוכנת הרוגלה "פגסוס" על מנת לעקוב אחריהם.
הרוגלה הותקנה במכשיר של אבנר נתניהו שכלל אינו עוסק הפוליטיקה או בענייני ציבור בארץ. אבנר נתניהו הגיב לתחקיר הריגול התדהמה:
״אשכרה זה קרה גם לי. באמת שאני בהלם. מסתבר שאין שום חשיבות לשטויות האלה, כן מעורב בפוליטיקה, לא מעורב״, וזה יקרה גם לכם״.
התוכנה הותקנה, לכאורה, אצל מנכ"לי משרד האוצר לשעבר קרן טרנר-אייל ושי באב"ד, איש העסקים רמי לוי, מנכ"לית משרד המשפטים לשעבר אמי פלמור, ראשת עיריית נתניה מרים פיירברג, ראש עיריית חולון מוטי ששון ועורך וואלה! לשעבר (כיום מנכ"ל חדשות 13) אבירם אלעד.
כמו כן נמצאים ברשימה דמויות מרכזיות במשפטו של יו"ר האופוזיציה, בנימין נתניהו: עד המדינה שלמה פילבר, אשת העסקים איריס אלוביץ' ומנכ"ל וואלה לשעבר אילן ישועה. עוד דווח כי המשטרה התקינה את התוכנה גם במכשיר הרשום על שמו של בנו של רה"מ לשעבר, אבנר נתניהו.
דובר המשטרה אלי לוי הגיב על הפרסומים: "אנחנו במשטרת ישראל פתוחים מהרגע הראשון שהפרשה פורסמה לכל בדיקה בשקיפות מלאה. יש להמתין לוועדת הבדיקה שתסיים את עבודתה ביולי. עד לרגע זה לא נפל פגם בעבודת המשטרה. כל מה שנעשה, נעשה על פי צו חתום של בית המשפט כחוק. נעשה עוול בימים האחרונים לקציני משטרה בכירים שהתראיינו".
השרה איילת שקד, שעמדה בראש משרד המשפטים, אמרה הבוקר: "אם הדברים האלה נכונים, זו רעידת אדמה. אלה מעשים חמורים ביותר של המשטרה שמתאימים למשטרים אפלים, בטח לא למדינה דמוקרטית. זה הרבה יותר רחב ממשפט נתניהו, יש כאן מעקב אחרי אזרחים נורמטיביים. זה דבר שחייבים לשים לו סוף היום. אסור שדבר כזה יקרה. בנושא הזה אין קואליציה ואופוזיציה. חייבים לבדוק את זה עוד היום. צריך להקים ועדת חקירה חיצונית וצריך שיהיו לה סמכויות. הזדעזעתי, אני לא מאמינה שזאת המדינה שלי".
מהמשטרה נמסר בתגובה רשמית: "בהתאם לפרסום החלטת היועץ המשפטי לממשלה בדבר מינוי צוות הבדיקה, משטרת ישראל משתפת פעולה באופן מלא ובשקיפות עם צוות הבדיקה שכאמור החל את עבודתו. מעבר לכך ומטבע הדברים, ככל שיעלו פרסומים, לא נתייחס לפרטי הבדיקה או תיקי חקירה שונים".
אמש פורסם בחדשות הערב בכאן 11 כי צוות הבדיקה הפנים-משטרתי בוחן מה הסיבה שהחריגה, ה"אנומליה" שגרמה לטענת המשטרה לשאיבת מידע שלא על פי הצו – התרחשה דווקא בתיק 4000 הרגיש. הצוות גיבש תיאוריות טכניות שיכולות להסביר זאת. בשנים האחרונות הופעלו תוכנות הריגול במאות רבות של תיקים. לא ידוע כמה תיקים כבר נבחנו, אך לטענת המשטרה, עד כה רק בתיק 4000 נמצאה חריגה. עם זאת, בכיר במשטרה אמר כי סביר שהחריגה תימצא בעוד תיקים.
״עניין מרכזי״
וזה מה שהארץ מדווח היום: