אירועי יום הזיכרון לשואה ולגבורה תשפ"ב ייפתחו הערב ב-20:00 בעצרת ממלכתית שתתקיים בכיכר גטו ורשה ב"יד ושם". יום הזיכרון יעמוד השנה בסימן "מסילות אל האבדון – שילוחם של היהודים בתקופת השואה". בעצרת הפתיחה יישאו דברים נשיא המדינה יצחק הרצוג וראש הממשלה נפתלי בנט. את אבוקת הזיכרון יעלה יו"ר מועצת "יד ושם" הרב ישראל מאיר לאו. את דבר הניצולים יישא שורד השואה משה מירון. לראשונה, את תפילת אל מלא רחמים יאמר שורד שואה, בני הראל.
בעצרת תהיה נוכחת לראשונה אישיות בכירה מגרמניה, נשיאת הבונדסטאג בארבל באס, שמגיעה היום ארצה כאורחת של יו"ר הכנסת ח"כ מיקי לוי ותשתתף מחר במעמד "לכל איש יש שם" במשכן הכנסת. במהלך העצרת יועלו שש משואות של שורדי שואה: צבי גיל, שמואל בלומנפלד ז"ל (בן משפחה יעלה את המשואה), אולגה קיי, אריה שילנסקי, שאול שפילמן ורבקה אליצור.
במהלך האירוע יוקרנו סרטונים עם סיפורם של מדליקי המשואות. בעצרת ישתתפו הזמרים אסתר רדא ורון בוחניק, וכן משמר כבוד של צה"ל מחטיבת הצנחנים. הרב הראשי לישראל הרב דוד לאו יקרא פרק תהילים. קדיש יאמר הרב הראשי לישראל הראשון לציון הרב יצחק יוסף.
עצרת ממלכתית לפתיחת אירועי יום הזיכרון לשואה ולגבורה תיערך הערב גם באמפיתיאטרון משואה, המכון הבינלאומי ללימודי השואה בתל יצחק (ר' ידיעה נפרדת). עצרות לציון יום השואה והגבורה יתקיימו הערב גם בעשרות יישובים ברחבי הארץ. ב"יד ושם" קוראים לציבור לקיים הערב מעמד התייחדות קצר, לפני או אחרי העצרת הממלכתית, בבית, בחוג בני המשפחה, בהתכנסות "זיכרון בסלון" או בכל מסגרת אחרת.
הרמטכ"ל רב־אלוף אביב כוכבי פרסם אמש פקודת יום לרגל יום השואה והגבורה. הרמטכ"ל כתב כי "לאחר שחרור מחנה הריכוז וההשמדה ברגן־בלזן על ידי בעלות הברית, ומתוך ההריסות שיצר הרוע האנושי והשפל המוסרי, נשמעה עולה שירת 'התקווה'. היה זה קולם של השורדים שהיה כמו קול של נבואה שתתגשם".
"'כל עוד בלבב פנימה' יש מהות, תכלית ורצון, הכוונות יהפכו למעשים. כאודים מוצלים מאש. הם עלו לארץ ישראל, עיצבו ויצרו מחדש את גורלם. הם חברו ליישוב הציוני ויחד החיו את המורשת ויצרו חזון חדש, הקימו קהילות ומשפחות, וכוננו דור אשר זכה וזוכה להיות 'עם חופשי בארצו'", כתב הרמטכ"ל.
עוד כתב כי "המסע לביצור חירותנו נמשך, ואנו, חיילי צה"ל ומפקדיו, מגשימים את החזון בעומדנו על המשמר ובהיותנו כוח המגן שמבטיח את קיומו של העם היהודי בארצו. אך לעולם נישאר מחויבים למשימה נוספת, שעלינו להמשיך ולמלא – ללמוד את סיפורם של הנרצחים, לשמוע את עדויות הׂשורדים, ולהדהד את קולם ואת צוואתם לדורות הבאים. השורדים שרו את 'התקווה', ואנו מגשימים אותה יום יום בהגנה ובביטחון שאנו מספקים לאזרחי מדינת ישראל". הוא סיים במילים: "יהי זכרם של ששת המיליונים ברוך".
לקראת יום הזיכרון לשואה ולגבורה מפרסם משרד הרווחה והביטחון החברתי את השירותים שלהם זכאים שורדי השואה שרשומים במחלקות לשירותים חברתיים.מתוך 166 אלף שורדי שואה שחיים בישראל, 42 אלף זכאים לשירותים ממשרד הרווחה והביטחון החברתי. הגיל הממוצע של שורדי השואה בישראל הוא 85, כאשר הצעיר ביותר הוא בן 77.