שר הביטחון בני גנץ חשף היום הערכה ישראלית לפיה אמר היום (שלישי) כי איראן מחזיקה כמות של כ-60 ק"ג אורניום מועשר ברמה של 60% והתריע כי היא צוברת ידע וניסיון בתחום שיהיו "בלתי הפיכים". זהו נתון המלמד על הכפלה בהשוואה לכמות האורניום המועשר שדווח בדו"ח האחרון של הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית (סבא"א במארס – אז נאמר כי היא מחזיקה ב-33 ק"ג של אורניום מועשר. כדי לייצר פצצה גרעינית אחת יש להעשיר 25 ק"ג אורניום לרמה של 90%.
מאגר האורניום המועשר הנמצא כיום בידי איראן מקרב אותה משמעותית לייצור פצצה, שכן גורמים במערב מעריכים שהגדלת רמת ההעשרה ל-90% היא תהליך שניתן להשלים בתוך שבועות בודדים מרגע שתחליט לעשות זאת.
מתקן להעשרת אורניום בנתנז, איראן
צילום לוויין של המתקן להעשרת אורניום בנתנז, איראן, במארסצילום: Planet Labs PBC/אי־פי
מכרות האורניום, מתקני ההעשרה ובסיסי הטילים: מפת הגרעין האיראני
דו"ח סבא"א: איראן ממירה אורניום מועשר לתצורה שתקשה על הוצאתו מהמדינה
הערכה בישראל: כטב"מים איראניים שיורטו מעל עיראק היו בדרכם לפגוע במטרות בישראל
בנאום שנשא בכנס של המכון למדיניות ואסטרטגיה באוניברסיטת רייכמן, אמר שר הביטחון כי איראן מתקרבת בימים אלו להשלמת התקנה של כאלף צנטריפוגות מתקדמות, מסוג IR6, והדגיש כי היא נמצאת "שבועות ספורים מצבירת חומר בקיע שיספיק לפצצה ראשונה". לדבריו, "איראן ממשיכה לצבור ידע וניסיון בלתי הפיכים בפיתוח, מחקר, ייצור ותפעול צנטריפוגות מתקדמות" ומונעת גישה של סבא"א למתקני הייצור שלה.
גנץ התייחס בנאומו גם לפעילות האיראנית במזרח התיכון ואמר כי הרפובליקה האיסלאמית הגדילה משמעותית בשנה החולפת את כמות הטילים והכטב"מים ארוכי הטווח שלה. "היא מפתחת באזור כולו מערכים מבצעיים עם יכולות מדויקות", אמר גנץ, בין השאר בתימן ובעיראק. הוא התייחס ליירוט של שני כטבמ"ים איראניים בשמי עיראק בפברואר והעריך כי "מטרת השיגור היתה להצניח אותם ברצועת עזה או ביהודה ושומרון ולהיאסף שם על ידי ארגוני הטרור".
בהתייחס למתיחות הביטחונית בגדה המערבית ובירושלים, אמר גנץ: "הפיגועים האלו מחוברים אחד לשני בהשראת ההסתה הנשמעת באיזור מפי ארגוני הטרור. הסתה שלא זוכה לגינוי מספק מהעולם וממנהיגי האיזור, שגם הם אמורים לרצות ולשמר את היציבות".
גנץ גם דיבר על היעדר התהליך המדיני מול הפלסטינים ואמר: "נמשיך במאמץ המדיני לחיזוק יחסינו עם שכנינו באזור ותומכינו בעולם. זאת תוך נכונות לקיים מאמצים לצמצום הסכסוך וחתירה להסדרים מדיניים ביננו לבין הפלסטינים, שגם אם נראים רחוקים, הם צורך אסטרטגי".
עניין מרכזי