השלט הזה שמולכם איפשהו מסתובב ברשתות החברתיות זה זמן מה וצובר לייקים ותגובות הכוללות בעיקר התרפקות על עולם שנעלם. זהו שלט נחמד הכתוב על העוקם והמתאר את הניסיון להימלט מן הניכור הגובר של בני האדם וההתרחקות המנטלית המתעצמת הנמנעת ממגע אישי תוך העדפת צריכה אובססיבית של המדייה הדיגיטלית והיחסים הווירטואליים.
הקורונה הוסיפה נדבך משלה לתהליך התרופפות חשיבות המגע האנושי וההתרגלות לצריכת מידע, שאיבת חוויות והפצת תחושות וחוויות באמצעות האייפון החכם במקום במפגשי פנים אל פנים.
התהליך החל ב-2007 עם השקתו של האייפון הראשון על ידי יוצרו, הגאון סטיב ג׳ובס אללה ירחמו. היום כבר יש לנו אייפון 14 כשהמכשיר הקטן הזה מכיל בנגיעת אצבע יותר מידע מכל האנציקלופדיות, הספרים, העיתונים והארכיונים גם יחד. כשמוסיפים לכך את התמונות, והסרטים, והצ׳אטים והחדשות והפרשנויות והמבזקים וקבוצות הווטסאפ הסגורות – מקבלים בקלי קלות את העולם כולו באופן שסתם קישקושי רכילות עם אדם זה או אחר איבדו את תפקידם החברתי הבסיסי שליווה את האדם מאז ומתמיד.
עם זאת, חשוב להזכיר לעצמנו שהמגע האנושי והשת״פ החברתי הוא יסוד היסודות של קיומנו. האדם שרד אבולוציונית לעומת מינים חזקים בהרבה של קופים קדומים שקדמו לו, רק בשל הנכונות לשתף פעולה במטרה להתגבר על קשיים ולהינצל מסכנה מזדמנת המרחפת על הפרט מעת לעת.
כיוון שכך, חשוב לשמר את היכולות החברתיות הללו שמא כשנזדקק זה לזה פתאום לא יהיה לנו עם מי לדבר.
רמי יצהר Rami Yitzhar
עניין מרכזי