הסכם הגרעין המחודש בין המעצמות לאיראן מתעכב ובינתיים, נעצר. בישראל מרוצים ונראה שהלחץ נתן את אותותיו והשפיע הן על הנשיא ביידן והן על ממשלות אירופה המרכזיות. אבל חייבים לציין שבסופו של דבר טהרן היא זו שבלמה ברגע האחרון את המהלך כשדחתה את התנאים האמריקניים.
הבחירה האסטרטגית האיראנית היא להעדיף את הברית החדשה עם פוטין ואת תהליך הידוק הקשרים עם סין על פני כניעה וחזרה לפיקוח בינלאומי הדוק על תעשיית הגרעין שלה גם במחיר הותרת הסנקציות הכלכליות על כנן.
אל"מ ט', ראש מטה איראן בצה"ל אומר: "איראן היא מעצמה אזורית שקמה לידנו, שמהווה את האיום המרכזי על מדינת ישראל ומאתגרת את תפיסת הביטחון הישראלית להמון שנים קדימה. זה יחייב אותנו להיערכות מתאימה, להשקעת משאבים, לקשב. אם לא נתייחס לזה בשיא הרצינות, אנחנו עלולים להתעורר להתפתחויות שלא נערכנו להן בזמן", כך מזהיר
בראיון שיפורסם במלואו בסוף השבוע במוסף "שישבת" אומר אל"מ ט': "איראן היא אתגר שעתיד ללוות אותנו בעשרות השנים הקרובות, והוא רק יתעצם. איראן של שנת 2000 או של שנת 2010 שונה לגמרי מאיראן של 2020. זה מחייב אותנו לפעול אחרת. קודם כל להקים גוף שיארגן את החשיבה ויבנה תפיסות, שעל הבסיס שלהן אפשר יהיה לתכנן תוכניות מבצעיות ולעשות בניין כוח והתאמות נדרשות. זה תהליך שרק יתעצם, כי האתגר שאנחנו רואים הוא כל כך גדול קדימה שהוא מחייב אותנו להיערכות ארוכת טווח, עם תקציבים ותשתיות שיתאימו לגודל האתגר שצפוי לנו".
ט' הוא טייס קרב פעיל, שלא פעם מוצא את עצמו במשימות מבצעיות. בתפקידו הקודם היה מפקד טייסת האדיר (אף־35) הראשונה, ולפני שנה וחצי הוא היה זה שיירט את המל"ט ארוך הטווח שאיראן שיגרה לעבר ישראל, פרשה שנשמרה בחשאי במשך יותר משנה ונחשפה לפני חודשים אחדים ב"ישראל היום".
"איראן מאתגרת אותנו בכמה מישורים", הוא אומר. "הראשון, בחתירה שלהם לגרעין. השני, בשלוחים שהם מנסים להקים סביבנו, בין אם זה חיזבאללה בלבנון, בין אם זה הרצון להתבסס בסוריה, בין אם זו התמיכה במיליציות השיעיות בעיראק, בתימן, או בג'יהאד האסלאמי בעזה.
"השלישי זה שאיראן היא המפיצה הגדולה והמסוכנת ביותר של נשק, יכולות, אמצעים וטכנולוגיה לכל האויבים שלנו. וכשאתה משלב את כל הרכיבים האלה לתמונה אחת של האתגר שאיראן שמה לנו, זה אתגר שמחייב אותנו להיערך אליו בשיא הרצינות, בוודאי כשנלווית אליו העובדה שאיראן שוללת את הקיום שלנו, ופועלת אקטיבית כדי לממש את זה, כדי שאנחנו לא נהיה כאן עוד עשר, עשרים, שלושים שנים. היא פועלת לזה באידיאולוגיה, בכסף, בתקציבים, בניסיון לפגוע בנו איפה שאנחנו לא נמצאים, וכשמדובר במעצמה אזורית בבנייה, שיש לה גם הרבה אמצעים ועתודות ויהיו לה יכולות עוד יותר מתקדמות בעתיד הלא רחוק, זה אתגר מרכזי לביטחון שלנו".
"האיום בעוצמה הזאת לא היה. איראן עשתה קפיצת דרך דרמטית ביכולת הצבאית שלה. בשנת 2000 לא הייתה לה אפשרות לפגוע בנו מאיראן. בשנת 2010 היו לה כמה מאות טילים לא מדויקים. אתה מסתכל היום על הארסנל שלה, על כמות הטילים המדויקים שיש לה, על איך היא מחמשת את האויבים שלנו – זאת איראן אחרת. אז הגרעין הוא כמובן האיום המרכזי, אבל ביחד איתו מתפתח כאן איום בהיקף שלא הכרנו עד כה, שרק הולך להתגבר בשנים הקרובות ומחייב אותנו למוכנות ולהתמודדות אחרת".
"אם היום יש להם מאות רבות של טילים וכלי טיס בלתי מאוישים שיכולים להגיע לכאן מאיראן, בשנת 2025 יהיו להם אלפים. כולם מדויקים".
"יש לישראל שכבות הגנה מדהימות, אבל ההיערכות שלנו מול איראן צריכה להיות גם היערכות התקפית, כדי שאם נגיע לעימות נוכל להגן על עצמנו אבל גם לתת מכה כל כך כואבת באיראן בחזרה, שהם לא יחשבו עוד פעם לנסות ולהתגרות בנו".
"הם עושים ויעשו הכל כדי להביא לקריסתה העתידית של ישראל. הם פועלים לכך בעצמם, ובאמצעות השלוחים שלהם באזור. החזון שלהם הוא לייצר סהר שיעי במזרח התיכון, ולסיים את קיומה של ישראל כישות יהודית. מה שנבנה מולנו זה משהו אחר ממה שהכרנו עד היום. יותר מורכב, יותר גדול, יותר מסוכן. אנחנו לא מדברים על מלחמה בעזה או בלבנון, אלא על מדינה שנמצאת 1,500 קילומטר מכאן, ומנהלת איתנו תחרות אסטרטגית אזורית שבה אנחנו חייבים לשמר עליונות תמידית, כדי שאם ניקלע מולה לעימות נצא ממנו במצב אסטרטגי משופר. כשאני רואה לאן האיראנים הולכים, את העננים שמתקדרים מסביבנו באופק, כדאי מאוד שניערך לזה כבר עכשיו".
הדברים הללו של ראש מטה איראן בצבא בהחלט מעוררי דאגה עמוקה. ישראל ואיראן מנהלות מרוץ מטורף עם יכולות הדדיות מתעצמות והולכות להחריב זו את זו זה החלום האיראני שכבר הפך לאמירות גלויות המתרבות לאחרונה מצד בכירי משמרות המהפיכה רק אתמול אמר מפקד הצבא האיראני שהמטרה היא להשמיד את חיפה ואת תל אביב. יש מקום לדאגה אבל לא רק כאן נאחרי הכל, לא אלמן ישראל.
עניין מרכזי