בשורה לקראת השנה החדשה. ממשלת לפיד החליטה למחוק את הרישום הפלילי לכ-40 אלף אזרחים ישראליים. מדובר ברישומים על עבירות פשע ועוון ישנות שביצעו. המתווה לא יכלול מחיקת רישום פלילי של עבירות פשע חמורות כמו עבירות מין ועבירות שחיתות.
מחיקת התיקים תתבצע למי שעומדים בקריטריונים שנקבעו והמהלך מתבצע באופן אוטומטי כך שאין צורך בפנייה למשטרה.
ב-12 ביולי נכנס לתוקף חוק המידע הפלילי ותקנת השבים תשע"ט–2019, שמגדיר מחדש את נקודת האיזון בין שני העקרונות הנכללים בו. העיקרון הראשון הוא המרשם הפלילי ותיעוד מלא של ההיסטוריה הפלילית של האדם – החוק מתיר את ניהול המידע הפלילי של האזרח ומסירת המידע לגורמים השונים לצורך ההגנה על אינטרס הציבור. העיקרון השני הוא תקנת השבים, שעוסק באינטרס השיקום של בעל הרישום הפלילי והשתלבותו המלאה בחברה ובשוק העבודה, כך שחטאו לא ייזכר לו כל ימיו והוא יוכל לפתוח דף חדש בחייו.
לרגל כניסת החוק לתוקפו, משטרת ישראל החליטה לפעול לביטול תיקים סגורים מהמרשם המשטרתי של אזרחים נורמטיביים שעומדים בקריטריונים ברורים ושוויוניים, ובהם – קיומם של עד שני תיקים סגורים בעבירות עוון ופשע למעט עבירות חמורות שהוחרגו מהמתווה, היעדר תיקים פליליים פתוחים והיעדר רישום פלילי שטרם נמחק. כמו כן, המתווה לא יחול על עבירות מנהליות ועבירות תעבורה.
כחלק מהתנאים, הרישום הפלילי של האזרח יבוטל בתנאי שחלפו לפחות שלוש שנים מעת עבירת העוון האחרונה שביצע קטין, וחמש שנים כאשר מדובר בעבירה שביצע בגיר. בעניין עבירות פשע, תנאי הסף הוא שחלפו חמש שנים מביצוע עבירה בידי קטין, ושבע שנים מביצוע עבירה בידי בגיר. תנאי נוסף למחיקת הרישום הפלילי הוא שלאזרח לא בוטלו תיקים סגורים בעבר.
עניין מרכזי