בימים האחרונים מתחזקות הקריאות מכיוון מוסקבה על כך שרוסיה שומרת לעצמה לעשות שימוש בנשק גרעיני על מנת להגן על האינטרסים שלה.
אנליסטים ומומחים במערב עדיין מתקשים להאמין כי פוטין אכן יממש את איומיו ויעשה שימוש בנשק גרעיני. המומחים השונים טוענים כי פוטין לא יעז להיות הראשון שיעשה שימוש מבצעי בנשק גרעיני מאז מלחמת העולם השנייה.
מומחים אחרים מעריכים כי מוסקבה עשויה להפעיל מספר מצומצם של פצצות גרעיניות טקטיות. פצצות כאלו, בעלות ראש קרב של 0.3 עד 100 קילוטון (לעומת לחימוש גרעיני אסטרטגי המצוייד ב- 1 עד 60 מגטון כפי שקיים בארסנל הרוסי והאמריקאי).
לפצצות גרעין טקטיות יש אפקט מוגבל יחסית על שדה הקרב, והןמתאימות להשמדת אזורים יחסית "קטנים", כדוגמת ערים. לשם ההבנה, על הירושימה הופלה פצצת גרעין עם ראש קרב של כ- 15 קילוטון.
אם רוסיה תעשה שימוש בחימוש גרעיני, סביר יהיה להניח, שהיא תעשה זאת על מנת לייצר הרתעה מול המערב, לכבוש שטח וליצור חיץ בינה לבין כוחות אוקראינה, אשר ישמש אותה במהלך משא ומתן על טריטוריה.
ישנם מספר תרחישים להפעלת נשק גרעיני על ידי רוסיה. הראשון שבהם הוא הפעלה של מספר פצצות קטנות יחסית, לתפיסת שטח של עשרות עד מאות קילומטרים, בחזית ההתקדמות הרוסית, שיאפשר לה שטח מפורז בשליטתה.
התרחיש השני הוא בהפעלת פצצה קטנה או גדולה מעל הים שחור על מנת ליצור אפקט תודעתי והרתעה מול המערב.
התרחיש השלישי הוא הפעלה של ראש קרב גדול יותר גבוה מעל אוקראינה על מנת ליצור אפקט של פולס אלקטרומגנטי, שישתק שטחים נרחבים באוקראינה. אפקט כזה יסייע לרוסיה לנטרול התשתיות הלאומיות של אוקראינה ושל צבאה, אך גם עשוי לפגוע בכוחות הרוסים הפועלים באוקראינה.
התרחיש הרביעי וככל הנראה החמור מכל, הוא הפעלה של נשק גרעיני אסטרטגי מעל ערים מרכזיות, בדגש מעל עיר הבירה קייב. הפעלה כזו תגרום להרס רב והרג אזרחים רבים, ותאפשר לפוטין להשמיד את ההנהגה הפוליטית והצבאית של אוקראינה.
להפעלת נשק גרעיני תהיה השפעה לא רק אוקראינה אלא גם על מדינות האזור, כמו מולדובה, רומניה, בולגריה ועוד, אשר עלולות לספוג את הנשורת הגרעינית לאורך שנים.
מול המערב ונאט"ו הפעלת הנשק הגרעיני תיצור דילמות לא קלות, שתעסוקנה במידת המעורבות הנדרשת כתגובה. נאט"ו וארה"ב לא תרצנה להראות חלשות ולהציג את אוזלת ידיהן מול הפעלת נשק גרעיני, אך אם פוטין יפעיל נשק גרעיני באוקראינה הוא בהחלט עלול להפעיל את הנשק מול מדינות נוספות באירופה, במדינות הקרובות והרחוקות מהגבול הרוסי. לאף אחת ממדינות אירופה אין אינטרס שנשק כזה יופנה גם מולן.
ארה"ב מחזיקה בנשק גרעיני במספר מדינות באירופה, נשק המאפשר לה להגיב ולהכות ברוסיה, אך הפעלה של נשק כזה מול רוסיה תגרום בהכרח להחלפת מהלומות גרעיניות ואולי למלחמה עולמית גרעינית. אין מדינה בנמצא השואפת למצב כזה. לכן אם ארה"ב ומדינות נאט"ו יחליטו להגיב להפעלת גרעין על ידי פוטין, סביר להניח שתהיה זו תגובה מדודה, קונבנציונאלית, באמצעות שליחת נשק נוסף וחיילים לאוקראינה, להלחם שם ישירות מול הכוחות הרוסים.
ארה"ב עם שלטונו של ביידן והתנהלותה הרופסת מול רוסיה במערכה באוקראינה, כמו גם רפיסותה מול סין בים סין הדרומי וטאיוואן, שולחת סימנים מעודדים לפוטין, הנחוש לעשות הכל על מנת לנצח בשדה המערכה שבאוקראינה.
בבוקרו של יום שלישי, ה- 27/9, הפסיקה רוסיה את הזרמת הגז לדנמרק ונורבגיה. שתי המדינות נערכות למצב חירום. זהו סימן נוסף של הקצנת המצב על ידי רוסיה. מה יקרה מכאן? כבר נוכחנו לדעת בחודשים האחרונים, כי המערכה באוקראינה משנה את פניה שוב ושוב, וכי פעולותיו של פוטין אינן ניתנות לחיזוי. אם כי ראוי לציין, שכל מה שנאמר עד היום על ידי פוטין מצא ביטוי לאחר מכן במציאות.
מדינות אירופה, נאט"ו, ארה"ב ואף ישראל נדרשות בימים הקרובים לשבת על המדוכה ולהחליט על סט התגובות לכל תרחיש. המציאות עולה על כל דמיון.
עניין מרכזי