מזג האוויר החורפי, הקור והגשם הסוחף לא עצרו את ההמון לשטוף את רחובות העיר תל אביב בהפגנת ענק נגד הריסת המערכת המשפטית ורמיסת הדמוקרטיה הישראלית והכל כדי למלט את נתניהו מאימת משפטו הפלילי ולסלול את דרכו לארדואניזציה של המשטר בישראל.
בתל אביב השתתפו כמאה אלף איש בהפגנה שנערכה באזור כיכר הבימה וסביבתה במחאה נגד ההפיכה השלטונית. הנושא כה בער בעצמותיהם של המפגינים שבאו מכל הארץ עד שלא נטשו חרף הגשם הכבד שירד בעיר. לכל ברור שזו היתה רק תחילת הדרך במאבק חסר הפשרות שתכליתו לסכל את המדינה של ביבי מיליוני ישראלים לא יתנו לזה לקרות.
אלפים השתתפו גם בצעדת לפידים, מתוכם מאות המשיכו לגשר השלום ושם ניסו לרדת לאיילון, אך השוטרים חסמו הרמטית את כל הירידות. צעדת הלפידים התארגנה בסיום העצרת בכיכר.
מארגני הצעדה מסרו: "ההפיכה המשטרית המסוכנת תיתקל בהתנגדות אזרחית שטרם נראתה. כל זמן שהממשלה העבריינית לא חוזרת בה מהכוונה לרמוס את הדמוקרטיה ולקדם את האג'נדה המסוכנת שלה, אנחנו נתנגד, נצעד, נחסום ונמחה. רק התחלנו. נגיע לכל מקום ונרדוף את חברי הממשלה העבריינית עד שההפיכה תיעצר. אנחנו המבצר האחרון״. חלק מהמפגינים החלו בקריאות "איילון" ונעמדו ליד המחסומים שהקימה המשטרה בירידות לאיילון מגשר השלום.
"כ-200 מוחים הגיעו למחלף השלום לכיוון נתיבי איילון צפונה, כוח משטרה מונע מהם ירידה לכיוון כביש 20", נמסר מהמשטרה. מפגינים צועדים מתחת לצומת השלוםכ-100 מהמשתתפים ב"מצעד הלפידים", הגיעו דרך החניון התת קרקעי של קניון עזריאלי בניסיון להגיע לנתיבי איילון, וכוח משטרה במקום בלם אותם, כך לדברי המשטרה.
הזמר עברי לידר פתח את ההפגנה כשעלה על הבימה בכיכר לשיר את שירו "זכיתי לאהוב". לפני ביצוע השיר סיפר: "אני עולה לבמה הזו כאזרח מודאג. מודאג מאד. חושש לפני המדינה שלנו, לזכויות שלנו, לשוויון ולערכים הליברלים מודרניים עליהם בנינו את המדינה היפה שלנו. זו הזכות שלנו לאהוב ואף אחד לא ייקח לנו אותה, אנחנו במלחמה על המדינה ועל הזכויות שלנו".
אחריו עלתה הנואמת הראשונה, שופטת בית המשפט העליון לשעבר אילה פרוקצ'יה, שמסרה: "אנחנו בתקופה של הרס יסודות הבניין. מדינה שבה יוצאים שופטים ונבחרי ציבור להפגנה כנגד שינוי שיטת המשטר, היא מדינה שנחצו בה כל הגבולות, היא אינה מדינה מתוקנת". עוד הוסיפה: "יוזמות השינוי פוגעות בערכי היסוד עליהם נבנתה הדמוקרטיה הישראלית. פסקת ההתגברות שוללת למעשה את זכויות האדם הבסיסיות שלנו במשטר חופשי. היא מפקידה את ההגנה על זכויות האדם לא בידי המשפט, אלא בידי שלטון רוב מזדמן. זהו שינוי עומק בדמוקרטיה שלנו. חופש הביטוי וההפגנה, הזכות לשיוויון ואיסור על הפלייה, חופש הדת והמצפון, לא יהיו עוד עוגנים במשפט, אלא יהיו נתונים לרצונו המשתנה של השלטון".
"משהו עמוק מאוד נשבר באמנה החרתית שלנו, בכללי המסגרת המוסכמים לאורך כל שנותיה של המדינה. אנחנו בפתח עידן חדש שיש בו הגדרה חדשה של דמוקרטיה – לא דמוקרטיה ערכית אלא דמוקרטיה קטועה הנשענת כולה על "רצון הבוחר", שאינה נותנת עוד כל משקל לערכי יסוד דמוקרטים אחרים", תקפה. עוד ביקרה: "לא נוכל להשלים כחברה ליברלית עם הרס היסודות הערכיים של השיטה שלנו. נילחם בכל האמצעים החוקיים שבידנו כדי לחסום את הנסיגה המסחררת 'שנות אור' אחרונית בתפיסה יחסי השלטון והאזרח. ניאבק כפרטים, כקבוצות וכציבור רחב על דמותה הערכית של הארץ שלנו".
עוד אמרה: "אנחנו בשעת מבחן גורלית לעתידה הערכי של מדינת ישראל. בכוחות משותפים, ובאמצעים חוקיים נעשה הכל כדי להגן על ערכיות חינו בארץ הזו, כדי שתהיה לנו ארץ לא רק חזקה וחכמה אלא גם ארץ טובה ויפה".
שרת החוץ לשעבר ציפי לבני תקפה בנאומה: "יצאה ממשלה בישראל למלחמה נגד המוסדות הדמוקרטיים עצמם, כדי לשלוט ללא מיצרים. לא ויכוח, לא ביקורת לגיטימית – השתלטות פוליטית. ולא, בחירות לא נותנות את הכוח להרוס את הדמוקרטיה עצמה".
"רעל שנשפך, שקרים, שיסוי איש באחיו, סימון כאויב כל מי שחשושב אחרת. הכל כדי שנתפורר מפבנים וניחלש כחברה לפני המתקפה הגדולה, ופירוק חומת ההגנה של הדמוקרטיה בכל החזיתות. אנחנו נעצור אתכם ולא נתפשר. כי הדמוקרטיה בישראל, החירות שלנו והזכויות שלנו הן לא מסחרה פוליטית. הם יכולים לקרוא לנו בוגדים, אבל אנחנו אלה שמגנים על המולדת מפניהם, הם יכולים לאיים באזיקים – אנחנו לא מפחדים".
דן נתניהו, בנה של השופטת המנוחה שושנה נתיהו, ובן דודו של ראש הממשלה נתניהו' נשא גם הוא דברים ותקף את כוונת הרפורמה: "הדרישה הבוטה במיוחד למנות למעשה את שופטי ביהמ"ש העליון – כולל את נשיא בית המשפט העליון – ע"י חברי הכנסת, יחד עם חקיקת חוקים אישיים מיטיבים לחברי כנסת שסרחו, משמעותה ביטול אי-תלותה ועצמאותה של הרשות השופטת"."חקיקת פסקת התגברות שתמנע פסילת חוקים לא שוויוניים או אישיים, על ידי בית המשפט הגבוה לצדק, תביא באופן מידי לביטול בית המשפט העליון ולאובדן אמון הציבור במערכת המשפט", הוסיף.
עו"ד דר' אליעד שרגא, יו"ר התנועה לאיכות השלטון, נאם גם הוא במהלך ההפגנה, ותקף: "ארצנו האהובה והקטנטונת עומדת לשנות את פניה ללא היכר לנצח. בני חושך, אשר ריסקו בעמל רב במשך שנים רבות, באמצעות אלי ניגוח, ובאמצעות מכונת רעל רדיו אקטיבית משוכללת, את חומות המבצר, הצליחו במשימתם, המבצר כולו נמצא במתאר קריסה מתקדם, מאיים להכחיד תחת הריסותיו, את היושבות והיושבים בו, שופטיה של מדינת ישראל".
עוד הוסיף: "אנחנו נאבק ברחובות, בכיכרות ובגשרים, אנחנו נאבק בבתי המשפט, אנחנו נאבק בכנסת, ובכל מקום עלי אדמות. זכרו, לעולם, לעולם לא ניסוג אחור, לעולם אבל לעולם לא נרים ידיים ולעולם לא ניכנע, יהיה המחיר אשר יהיה". הוא פנה לנשיא יצחק הרצוג: "אני קורא מכאן היום, בשם כל הקהל הקדוש הזה, קום עשה מעשה, הכרז על ראש הממשלה, מר בנימין נתניהו, שעומד מאחורי המהפכה המשטרית הזו, וזאת בשל רצונו העז להימלט מאימת הדין, הכרז עליו, כבלתי כשיר למלא את תפקידו, הכרז על נבצרותו לאלתר". ההפגנה החלה תחת תנאי גשם כבדים. מארגני ההפגנה הודיעו למשתתפים כי החשמל במקום יכובה לזמן מסוים, זאת על מנת לפגוע פגיעה כלשהי במפגינים, על רקע הגשם. "הגשם לא ישבור אותנו", מסרו. ראש הממשלה לשעבר אהוד ברק, הגיע גם הוא להפגנה ואמר בטלוויזיה: ״הטענה העיקרית שלי היא שאנחנו חוזים פה בהפיכה משטרית שתכליתה היא, לשנות את הזהות הדמוקרטית של ישראל. להוביל לריסוק מערכת המשפט, והליכה לכיוון דיקטטורה".
עוד הוסיף ברק כי העם לא הכריע נגד עמדתי. אני מכיר בוחרים מהליכוד, אף אחד לא התכוון שאנשים מקורבים חסרי ניסיון, יהיו מנכ"לים של משרדים. התוכנית של הממשלה הנוכחית היא לחסל את הדמוקרטיה הישראלית".
אחריו, עלתה לדבר גם אורה פלד נקש, האישה הראשונה שסיימה קורס חובלים בזכות בג"ץ אליס מילר. "שירתי את המדינה האהובה בשנת שירות ואחר כך בחיל הים במשך שש שנים", סיפרה. אני לא רוצה אפילו לדמיין איך חיי היו נראים בלי בג"ץ. אחרי היו הרבה נשים שפרצו דרך ושירתו בתפקידים. אני חוליה בשרשרת ארוכה ולא נגמרת של נשים שהן חלק חיוני מביטחון המדינה הזו".
פלד נקש ציטטה את השופטת רות ביידר גינסבורג, שאמרה: "נשים שייכות לכל המקומות שבהן מתקבלות החלטות". בהמשך פנתה ל"איש קטן עם תיק מיותר במשרד הממשלה שאומר לנו שנשים שייכות רק למטבח. לא לממשלה, לא לכנסת, ובטח שלא לגשר הספינה שעליו עמדתי. אז יש לנו חדשות בשבילו: אנחנו הולכות להישאר בכל מקום שבו מתקבלות החלטות. הביטחון שלנו במדינה נמדד בביטחון האישי לחיות פה בשלום, בשוויון ובצדק".
בדרכו אל ההפגנה, מסר שר הביטחון לשעבר בני גנץ: "נכון שקצת קר ואולי יירד גם גשם, אבל זו המדינה שלנו. שכל אחד ייקח דגל ישראל ביד אחת, מטריה ביד שנייה ויבוא לשמור על הדמוקרטיה ועל החוק במדינת ישראל. זה חשוב לנו, ניפגש בכיכר״.מרב מיכאלי שהגיעה על מקום ההפגנה, מסרה: "ההבדל שבה יש זכויות באמת למדינה שבה יש זכויות על הנייר, היא מערכת המשפט העצמאית שלה. זה לא גשם, הם יורקים עלינו, ולא ניתן להם. אני קוראת לשוטרים שעומדים כאן, אתם הכוח ששומר על הדמוקרטיה שלנו".
אלפים הפגינו כנגד הרפורמה המשפטית והממשלה גם מול בית הנשיא הרצוג. על פי ההערכות, היא מנתה אלפי מפגינים. המארגנים במקום מסרו: "מבחינתנו זו הפגנה שונה מההפגנה בתל-אביב. יש כאן אזרחים דתיים וחילונים, יהודים וערבים, להט"ב וסטרייטים שמפגינים ביחד למען הדמוקרטיה".
עוד טרם ההפגנה, מפכ״ל המשטרה רב ניצב יעקב שבתאי, קיים ישיבת הערכת מצב בתל אביב, וקיבל עדכונים שוטפים מההפגנות שהתקיימו בתל אביב, ירושלים וחיפה. בהערכת המצב השתתפו: ר׳ אח״מ ניצב יגאל בן שלום, ר׳ אג״מ ניצב סיגל בר צבי, רח״ט מודיעין תת ניצב דרור אסרף, רח״ט דוברות תת ניצב שלומי שגיא ורמ״ח מבצעים נצ״מ אופיר בינדר".
השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר קיבל תדרוך מהמפכ"ל וקצין בכיר בתל אביב על ההפגנה, והביע שביעות רצון מכך שלא נרשמו פרובוקציות מצד המפגינים. הוא ביקש מהמשטרה "לא לתת לאנרכיסטים תמונות שהם רוצים, אך מאידך דורש דין שווה לכולם וכפי שינהגו עם האנרכיסטים ינהגו עם אתיופים חרדים ומתנחלים".
עניין מרכזי