כמות האבידות שסופג הצבא הרוסי באוקראינה שובר שיאים מתחילת פברואר ועולה אפילו על הממוצע היומי של ההרוגים בתחילת המלחמה לפני שנה.
המודיעין הבריטי פרסם מידע לפיו בשבוע החולף נהרגו בממוצע מידי יום 824 חיילים רוסיים בזירות הלחימה השונות, נתון המהווה זינוק של יותר מפי ארבעה מהשיעור שדווח במהלך יוני-יולי 2022.
על פי הדיווח המודיעיני גם אוקראינה ממשיכה לסבול משיעור שחיקה גבוה. להערכת גורמי המודיעין חלק ניכר מן האבידות נובע ממחסור עצום בלוחמים מיומנים וביכולות הפחות מעליבות של רבבות הצעירים הרוסים שגוייסו בחיפזון ושוגרו בכפייה לחזית ללא הכנה, בלי ציוד ובעיקר בחוסר נכונות להילחם.
פוטין מרבה להחליף מפקדי זירות וגנרלים אבל התנהלותו דומה לראשי קבוצות כדורגל שמחליפות מאמנים כשהבעיה האמיתית היא מחסור בשחקנים, בציוד ובמוטיבציה.
רוסיה גם סובלת מתוצאות הולכות ומחמירות של הסנקציות הבינלאומיות המוטלות עליה מאז הפלישה משטר פוטין גלש לגירעון תקציבי המגיע לעשרות מיליארדי דולרים בחודש כשבמקביל התקווה שאירופה המערבית תקרוס ותתחנן להסדר בגלל הצורך בנפט ובגז הרוסי נגוזה. האירופים לא נבהלו, ומסתדרים מצויין גם בחודשי החורף הקשים בלי הרוסים בהיקף הזרמה מלא.
יתירה מכך, העולם קבע מחירי מקסימום לתוצרים הרוסיים ומשלם רק 60 דולר לחבית נפט. במקביל הוטלו עיצומים חדשים וקשים על מוצרי אנרגיה נוספים שמקורם ברוסיה. לרוסיה אין אוניות תובלה, אין יכולת טכנית לתחזק בתי זיקוק, מתקני שאיבת נפט וצינורות הולכת גז טיבעי. כל זה נעשה על לפלישה בידי חברות הנפט המערביות הגדולות. בחלוף הזמן וללא אפשרות לתחזוקה שוטפת לרבות השגת חלקי חילוף רוסיה מתחילה לגלוש לכאוס כלכלי שמחמיר את מצבה בכל יום שעובר.
מומחים אומרים שהמערב התחכם והערים על פוטין ועתה הוא בבעיית ענק. בשל הירידה בביקוש לנפט ולגז רוסיה בבעייה ענקית: הפחתה גוברת והולכת בתפוקת השאיבה עלולה אם תחמיר לסתום את בארות הנפט לעיתים באופן שאינו ניתן לתיקון.
מאידך, אין לרוסים מתקני איכסון גדולים שאליהם ניתן להזרים את כמות הנפט הנשאב כל חודש שעובר מעצים את הבעייה. כמלאת שנה למלחמה מתברר שפוטין נוחל תבוסות בכל הזירות והוא השיג דבר. עם זאת, גדל הסיכון שפוטין ינקוט צעדי יאוש.
עניין מרכזי