ראש העיר של תל אביב, רון חולדאי, התייצב הבוקר עם שני פקידים וכמה עובדי עירייה – בצילום 7 אנשים בסך הכל, ותלה שלט די מאולתר על צומת עזריאלי. אחר כך צייץ בטוויטר:
הכרזנו עכשיו על כיכר חדשה בעיר: כיכר הדמוקרטיה! יש שתי סיבות שבגללן החלטנו לקרוא לצומת קפלן-בגין כיכר הדמוקרטיה. הראשונה היא כי בשנתה ה-75 של מדינת ישראל התברר, בניגוד גמור לכל מה שחשבנו, שהדמוקרטיה שלה אינה מובנת מאליה. ואנחנו פה כדי להזכיר. שוב ושוב, שאין לישראל זכות קיום, כמדינה, כחברה, כרעיון – בלי דמוקרטיה.
הסיבה השנייה היא כי בצומת קפלן-בגין, ובעקבותיו בכל הארץ, מתרחש כבר 28 שבועות אחד הדברים הכי יפים שבני אדם יודעים לעשות – להיאבק יחד על ערכים משותפים.
אנחנו מקווים שגם בעתיד, שנים אחרי שהאיום על הדמוקרטיה שלנו ייעלם, תהיה במדינת ישראל תזכורת פיזית, ממשית, לתקופה שבה מאות אלפי אנשים ונשים נלחמו ביחד – בנחישות, בעקביות ובאנושיות – על ערכי מגילת העצמאות שעומדים בבסיס החברה שבה אנחנו רוצים לחיות ובה אנחנו רוצים שהילדים שלנו יחיו: על סולידריות. על חירות ושוויון. על הדמוקרטיה.
אבל האמת היא שכמה חודשים לבחירות לראשות העיר, צומת עזריאלי הפכה הבוקר בפתאומיות ובטקס פיראטי קטנטן עם חולדאי וכמה עובדי עירייה לסמל הכישלון המהדהד של המחאה. קטן מדי, מאוחר מדי, חסר משמעות.
המחאה גוססת – כמה לוב ועצוב.
השם החדש אושר ללא כינוס הוועדה האחראית, שנקראת ועדת שיום. שלושת חבריה, אותם חולדאי בחר בעבר בעצמו, אישרו את ההצעה היום במייל או בטלפון. הם לא ידעו שגם הטקס החגיגי היה היום.
בניגוד לנדרש ברוב המקרים ובזכות קריאה מדוקדקת של התקנון, השם החדש גם לא הובא לאישור מועצת העיר. חברי המועצה בכלל לא ידעו על היוזמה הזאת עד הפרסום העירוני הבוקר.
שלושה חודשים לפני הבחירות, יש גם חשש לתעמולה אסורה. הקשר בין "כיכר הדמוקרטיה" לבין השיווק האלקטורלי שלו הוא הדוק. חולדאי מזהה את עצמו באופן מובהק עם המחאה והצהיר שכדאי לבחור בו כי הוא "עומד מול ביבי ושומר על העיר".
רמי יצהר,
עניין מרכזי
תמיד מעניין!