בינתיים, שלושה ימים לפני ההצבעה בקריאה שנייה ושלישית במליאת הכנסת הכל זורם בכוון הלא נכון אין מו״מ לפשרה, המחאות מתעצמות ועימן הטינה ההדדית הגוברת בין המחנות, הקרע מעמיק והרושם הוא שנתניהו לא זז מעמדתו.
מהמחנה הממלכתי נמסר בתגובה להצהרת נתניהו: "בעת של אתגרים ביטחוניים אדירים, ערב תשעה באב – נתניהו מדבר על הצורך לאחד את העם, ובפועל מדרדר אותנו לשבר היסטורי חסר תקדים על סף מלחמת אחים. אנחנו שבים וקוראים לנתניהו לקבל את הצעת גנץ ולחזור למתווה של הסכמות רחבות שיעצור את הכאוס, ויחזיר את מדינת ישראל למסלול בכדי להתמודד עם האתגרים האדירים שניצבים בפניה. ההיסטוריה לא תסלח למי שיבחר בפוליטיקה קטנה על פני טובת מדינת ישראל ואזרחיה".
לעומת זאת, הנשיא הרצוג אמר טרם שובו לארץ בעת במפגש עם הפדרציה היהודית בניו יורק, כי הוא סבור שניתן להגיע לנוסחה מוסכמת לפני העברת החוק בקריאה שנייה ושלישית בשבוע הבא. "ברגעים אלה ממש יש מאמצים לנסות למצוא פתרון ואני מקווה שהמנהיגים יהיו אחראים ופתוחים למצוא פתרון מוסכם בקונצנזוס רחב בנושא כי אני מודאג מהאלטרנטיבה שמסוכנת לעם היהודי. לכן אני שב ומפציר – שבו למצוא פתרון", אמר הרצוג.
שר המשפטים הקודם, גדעון סער הגיב גם הוא לדברי ראש הממשלה: "נתניהו, כהרגלו, משקר. מעולם לא הצעתי לא במצע מפלגתי, לא בהצעת חוק, לא בהצהרה, לא בראיון ולא בשום דרך אחרת לחוקק את ביטול עילת הסבירות. כח"כ ב-9 כנסות וכשר משפטים היתה לי אג'נדה סדורה שחלקה הגדול מפאר את ספר החוקים של מדינת ישראל. הצעתי וביצעתי רפורמות רבות במשפט. לא מסע ההרס מבוסס הכזבים שסולל נתניהו על גבה של החברה בישראל".
מובילי המחאה נגד המהפכה המשפטית מסרו כי "כהרגלו נתניהו בנאום מלא שקרים והסתה. מי שמביא את החקיקה המסוכנת מעמיד את מדינת ישראל כולה בסכנה, במקום לשמוע לאזהרות המפורשות על הרס הצבא, הכלכלה והקרע בעם, במקום שלמות המדינה נתניהו בוחר בדיקטטורה. מעדיף לנסות להפוך את ישראל לדיקטטורה. זה הזמן של האזרחים לצאת להתנגד".
מחאת הסטודנטים והסטודנטיות מסרו "נתניהו, שפתח את דבריו בהתייחסות לחורבן הבית, לא רואה את דבשת ממשלתו. לא רואה את הקרע שנוצר בעם. לא רואה את הכאב, את הפחד, את הזעקה של לפחות חצי מהעם. נתניהו מדבר על כך שלא יהיו אזרחים כפופים לחוק ואזרחים מעל לחוק, אך קשה שלא לתהות האם כל חוקי ההפיכה מטרתן למצב נאשם אחד מעל לחוק. בהחלטה שבין שלמות ההפיכה וריסוק העם, לבין איחוד העם וגניזת החקיקה, נתניהו בחר בריסוק העם".
ראש האופוזיציה, יאיר לפיד, מסר בתגובה לראש הממשלה: "מי שאחראי למה שקורה היום בכלכלה, לקרע במרקם החברתי שלנו ובעיקר לפגיעה בבטחון, מי שגורם לזה שהצבא מתפרק מבפנים, זו הממשלה הקיצונית בתולדות המדינה. האחריות עליהם. כבר שלושה שבועות שאנחנו קוראים לנתניהו לעצור את החקיקה, לחזור לבית הנשיא ולהגיע להסכמות רחבות".
אביגדור ליברמן אמר בתגובה להצהרת נתניהו כי "הצהרת ראש הממשלה הערב זה עוד ספין, זה עוד ניסיון לרמות את הציבור, להוליך שולל את האופוזיציה ואנשי המחאה. זה שלב נוסף בשיטת הסלמי של נתניהו, שמנסה להשיג שקט עד יעבור זעם, ולהביא לקידום של חוקים מטורללים נוספים עם החזרה למושב החורף. הפתרון האמיתי היחידי, זה החלפת הממשלה המשיחית הזו, הקמת ממשלה ציונית וליברלית וכינון חוקה".
ובתום מרתון הצבעות שנמשך שלושה ימים, ועדת החוקה בכנסת אישרה אמש ברוב של תשעה תומכים מול שבעה מתנגדים לקריאה שנייה ושלישית את הצעת חוק יסוד: השפיטה לביטול עילת הסבירות. באופן חריג, הקואליציה תקדם את ההצעה לאישור סופי במליאה במסגרת דיון ממושך שייפתח ביום ראשון בבוקר ויסתיים יממה וחצי לאחר מכן. למרות ההצהרות על ריכוך מצד הקואליציה, הצעת החוק עברה שינויים לפני אישורה לקריאה שנייה ושלישית, עליהם אמרו בייעוץ המשפטי לממשלה שהם "מחריפים את הקשיים".
על מנת לרכך את הצעת החוק לצמצום עילת הסבירות, יש שתי אפשרויות: להחזיר את ההצעה לוועדה, לשנות את הנוסח שלה, לקיים עליה דיונים מחדש ואז לאשר אותה פעם נוספת. או לקבל בעת ההצבעות במליאה את אחת ההסתייגויות מתוך ה-27,000 שהוגשו על ידי האופוזיציה. אולם, ספק אם קיימת כזו שעונה בדיוק לשינוי הנוסח הנדרש. בקואליציה עומדים על דרישתם לסיים את החקיקה לפני סוף כנס הקיץ של הכנסת בסוף החודש הנוכחי ולכן מהלך כזה הוא כמעט ללא סיכוי במיוחד ללא השגת הסכמות גורפות עם האופוזיציה.
נתניהו אמר קודם לכן: "אני מבקש להרגיע – ישראל תמשיך להיות דמוקרטית וליברלית. לא תהפוך למדינת הלכה ותשמור על זכויות הפרט של כולם". בנוסף ראש הממשלה מתח ביקורת על המפגינים נגד המהפכה המשפטית: "הזכויות האלה חייבות להיות שוות לכולם, אין שוויים יותר ושווים פחות. אין כאלה שכפופים לחוק וכאלה שמעל לחוק – שיכולים להצית אש, לחסום רכבות, אמבולנסים ולסכן חיים".
"אני שואף להגיע להסכמה בתיקון מערכת המשפט, ולכן נכנסנו להידברות במשך שלושה חודשים – הקולאיציה הציעה שורה של הצעות לאופוזיציה", אמר ראש הממשלה, אולם לטענתו: "היד שהושטנו נותרה באוויר, בגלל החשש מגורמים קיצוניים בהנהגת המחאה שלא רוצים פשרה וחותרים לזרוע תוהו ובוהו במדינה כדי להשיג את הפלת הממשלה". לדבריו, "אפילו בהיעדר פרטנר – הקואליציה גילתה אחריות וריככה את הרפורמה המקורית".
בנוגע לביקורת שנשמעה על הצעת החוק לצמצום עילת הסבירות, הביא ראש הממשלה ציטוטים של ראש האופוזיציה יאיר לפיד, ח"כ גדעון סער ונשיא בית המשפט העליון לשעבר אהרן ברק. הוא ציטט את ח"כ סער, שאמר: "בגלל עילת הסבירות השופטים שמים את שיקול הדעת בסל הערכים שלהם מעל זה של נבחרי הציבור", ואת ברק שאמר: "מוכן לבטל את עילת הסבירות, יכול להיות שהגיע זמנה".
"תיקון עילת הסבירות רק יחזק את הדמוקרטיה, וודאי שלא יסכן אותה. מה שיסכן את הדמוקרטיה זו הסרבנות". לדבריו, "הסרבנות מסכנת את הביטחון של כל אזרחי ישראל. בדמוקרטיה הצבא כפוף לממשלה ולא מכופף את הממשלה.
כשגורמים בצבא מנסים באיומים להכתיב את מדינויות הממשלה זהו דבר פסול, ואם הם מכתיבים אותה – זהו קץ הדמוקרטיה".
נתניהו הוסיף: "מי שגורר את צה"ל לויכוח הפוליטי, מי שמאיים בסרבנות, צריך לדעת שסרבנות מצד אחד מובילה בהכרח לסרבנות מהצד השני. אני רוצה להגיד לכם שבעבר רבים מאזרחי ישראל לא הסכימו לכל מה שעשו ממשלות קודמות. הם התנגדו בחריפות להסכמי אוסלו, לעקירת גוש קטיף, ולהקמת ממשלה עם גורמים אנטי ציוניים – ואף שראו במעשים הללו דברים שמסכנים את עצם קיומה של מדינת ישראל, אף אחד לא השמיע איומים של סרבנות כדי לסכל את מדיניות הממשלה הנבחרת".
"ראשי ממשלה ורמטכ"לים לשעבר הם כיום המסיתים הראשיים, והתנהלותם מופקרת", אמר נתניהו והוסיף: "טוב שכמה מראשי האופוזיציה יצאו נגד הסרבנות לאחרונה ואני מצפה מכל חברי האופוזציה לגלות אפס סובלנות כלפי תופעה מסוכנת זאת". נתניהו פנה בסיום דבריו לאזרחי ישראל ואמר: "ב-16 שנותיי כראש ממשלה תמיד ראיתי עצמי כראש הממשלה של כולכם. גם ברגעים אלה נעשים מאמצים להגיע להסכמה בנוגע לעילת הסבירות".