הדרכת בטיחות לעובדים היא בבחינת חובה חוקית החלה על מעסיקים במגוון ענפים, בניהם ענף הבנייה, ענפי הייצור והתעשייה, ענף החקלאות, ענף ההובלות, וענפים רבים נוספים. הדרכת בטיחות לעובדים מלבד עמידה בדרישות החוק, היא גם אינטרס ברור של כל מעסיק, שמעוניין להימנע מתאונות עבודה, נזקי רכוש, נזקי גוף, תחקירים ותביעות נזיקין ופגיעה בעבודה השוטפת.
מניעת תאונות עבודה
כ-7,000 תאונות עבודה מתרחשות מדי שנה בישראל, ואחראיות לכ-60 הרוגים בשנה ומאות נפגעים בדרגות שונות. על כל מעסיק אשר אחראי על העסקת עובדים, מוטלת האחריות לעשות ככל שביכולתו למניעת התאונות הללו, החל מהטמעת הליכי עבודה, יצירת סביבת עבודה בטוחה, סימון סיכונים והגברת מודעות, הנפקת ציוד מיגון אישי וסביבתי, מינוי ממונה בטיחות בארגון בהתאם לענף ולכמות העובדים המועסקים. חקיקה למניעת תאונות עבודה מיועדת לקבוע תקנות וחוקים הנוגעים להתנהלות עובדים ומעסיקים בענפים השונים, ומערכי פעילות מונעת ארוכת טווח.
הדרכות בטיחות בעבודה הן כלי חשוב במניעת תאונות עבודה, המביא למיפוי של סיכונים קיימים, והדרכה של כל עובד בהתאם לאופי והיקף הסיכונים אליהם הוא נחשף בעבודתו השוטפת.
על כל עובד ברשימת הענפים האמורים, לעבור הדרכת בטיחות בעבודה עם קליטתו למקום העבודה ובטרם תחילת עבודתו בפועל. האחריות על הדרכת העובד חלה על המעסיק, כאשר ההדרכה בפועל מתבצעת במיקור חוץ, באמצעות חברות חיצוניות מורשות בתחום הבטיחות בעבודה.
ניתן למצוא מספר סוגי הדרכות, בניהן:
הדרכת בטיחות כללית
הדרכת בטיחות בעבודה כללית, נוגעת במגוון סיכונים תעסוקתיים, בניהם: עבודה בגובה, הרמת משא כבד, בטיחות באש, סיכוני חשמל, סכנת החלקה, סביבת עבודה וסימוני אזהרה, שימוש בציוד מיגון, עבודה עם חומרים מסוכנים ועוד. הדרכה זו מיועדת לכלל עובדי הארגון ונדרשת לריענון מדי שנה.
הדרכות בטיחות לעובדים מקצועיים
הדרכת בטיחות-עבודה בגובה- הדרכת בטיחות ייחודית הנוגעת בסיכוני גובה, מיועדת לעובדים בתעשיות שונות וכוללת הנחיות, תקנות והרחבת מידע אודות עבודה בגובה: סוגי סולמות, עבודה על פיגומים, עבודה על במות הרמה/מנופים, שימוש ברתמות וציוד מיגון ועוד.
הדרכת בטיחות באש- הדרכה ייחודית המיועדת לעובדים בתעשיות בהן סיכוני אש מוגברים. הדרכה העוסקת במניעה של אירועי שריפות, התנהלות בעת אירוע אש, מעברים בטוחים, מערכות התראה וכיבוי, שחרור עשן. הדרכה המיועדת במקרים רבים לממונה בטיחות באש בארגון.
מי רשאי להעביר הדרכות בטיחות בעבודה
העברת הדרכת בטיחות בעבודה דורשת הסמכה מטעם משרד התעשייה, הניתנת לממוני בטיחות בארגון או מחוצה לו. ארגון הנדרש להכשרה ולהדרכת עובדים רשאי להכשיר ממונה בטיחות מטעמו לצורך זה, לשלוח את העובדים להדרכה בחברה חיצונית או לזמן מומחה במיקור חוץ לצורך הדרכת העובדים בארגון. ניתן למצוא חברות המספקות שירותי הדרכה, לצד שירותים נרחבים נוספים בתחום הבטיחות בעבודה, למשל חברת משא בטוח המוכרת, אשר מספקת מגוון הדרכות בטיחות, קורסים ושירותים נוספים.