דיווח ב״ניו יורק טיימס״ בתחקיר ששותף לו גם העיתונאי הישראלי רונן ברגמן:
בנימין נתניהו לא רק אפשר במשך שנים את העברת הכסף הקטארי אל רצועת עזה – הוא עודד אותה, גם כשבמוסד העריכו שהכסף מגיע לחיזוק הזרוע הצבאית של חמאס. הקונספציה הזאת נמשכה ממש עד לרגע האחרון. שבועות ספורים לפני המתקפה הקטלנית של חמאס ב-7 באוקטובר, ראש המוסד, דדי ברנע, הגיע לדוחא לפגישה עם בכירים בקטאר בנושאים שאינם קשורים לרצועת עזה. לפי מעורבים, במהלך אחת מהפגישות, ברנע נשאל גם בנושא העזתי, למרות שזה לא היה חלק מסדר היום: האם ישראל מעוניינת שהכסף הקטארי ימשיך להיכנס לרצועה? ברנע עדכן כי ממשלת ישראל אישררה לאחרונה שוב כי היא מעוניינת בהמשך הזרמת כסף אל תוך הרצועה.
ההיסטוריה של מערך השילומים הקטארי הולכת אחורה כעשור וחצי. בשיחה עם העיתונאי דן מרגלית ב-2012, הסביר נתניהו את האסטרטגיה שלפיה חשוב לשמור על חמאס חזק אל מול הרשות הפלסטינית, מפני שתחזוק שני גורמים עוינים יפחית ממנו את הלחץ לנהל משא ומתן ולהתקדם בפתרון שתי המדינות. מבקריו חידדו שהעברת הכספים מאפשרת לנתניהו לשמור על מעמדו ותפקידו כראש ממשלה, מבלי באמת לפתור את הבעיה של חמאס בעזה. נתניהו חזר על הדברים עוד מספר פעמים בהמשך.
איש המוסד לשעבר, עוזי שעיה, נסע מספר פעמים לסין, לאחר שנחשד כי מופעל מערך הלבנת כספים עבור חמאס ב"בנק אוף צ'יינה". לאחר פרישתו נקרא להעיד נגד הבנק בתביעה אמריקנית של משפחה שנפגעה בידי מתקפת טרור של חמאס. תחילה ראש המוסד עודד אותו למסור עדות, בהנחה שהדבר יגביר את הלחץ הכלכלי על חמאס. אולם לאחר ששלטונות סין הציעו לנתניהו ביקור ממשלתי, קיבל הנחיה הפוכה – דווקא לא למסור עדות. במאי 2013 נתניהו ערך ביקור בסין כחלק מהמאמצים לחיזוק היחסים הדיפלומטיים והקשרים הכלכליים עם ישראל. העדות של שעיה לא נמסרה, אף שהיה מעוניין לתת אותה, כפי שהסביר לימים בפורום סגור.
על פי המתפרסם, לא עצר גם נפתלי בנט את ההליך. במהלך פגישה שכינס בנט בתחילת כהונתו עם בכירי צה"ל וקהילת המודיעין אמר ראש המוסד דוד ברנע, כי הוא משוכנע שחלק מהכסף שנכנס מקטאר לעזה מופנה אל המאמצים הצבאיים של חמאס. עמדה זו הושמעה במשך שנים על ידי בכירים במערך המודיעין הישראלי ומאז והלאה חזר עליה המוסד שוב ושוב. במקביל, הקטארים רצו מערך נוח יותר להעברת כספים אל הרצועה לטווח הארוך. הפשרה: סוכנויות של האו"ם יחלקו את הכסף הקטארי ברצועה.
חולתא תיאר כיצד ישראל שמחה בכסף הקטארי, בשעה שלמוסד הגיע מידע כמוס לפיו קיימים ערוצים נוספים שבהם קטאר משתמשת כדי להעביר כספים לזרוע הצבאית של חמאס. לדבריו, ישראל, כך חולתא, הפכה כל כך תלויה בהעברות הכסף האלה, שהיה בלתי אפשרי עבורה להפסיק אותן או לשלוט על כך שלא יגיעו לזרוע הצבאית של חמאס.
עד כאן התחקיר המתפרסם בארצות הברית שעיקרו: נתניהו הוביל את הזרמת המליונים לחמאס, לא מנע אותה ולא הפסיק את העברת הכספים גם כשהמוסד הזהיר שוב ושוב מבין מקבלי המיליונים גם החמאס וראשיו. נתניהו רצה להרוויח זמן ושקט והניח בטעות גסה שהחמאס חושב כמו ישראלי או קטארי, כלומר שהכסף יענה את הכל. ב-7 באוקטובר התברר כמה הקונספציה שהוביל ביבי היתה שגויה.
״עניין מרכזי״