בית הדין הבינלאומי בהאג קבע היום על פי בקשת האומות המאוחדות כי שליטת ישראל בשטחים שמעבר לקו הירוק היא בלתי חוקית וכי היחס לאוכלוסיה שאינה המתנחלים בשטחים היא גזענית ומפלה . האום נקרא לפעול נגד נתניהו וממשלת הימין הקיצוני שלו גם באמצעות החלטות אופרטיביות של מועצת הביטחון והן בצעדים אחרים. ההחלטה היא תקדימית וניתנת לראשונה מאז כיבוש הגדה בשנת 1967. המשמעויות של ההחלטה עלולות להיות מרחיקות לכת והרות גורל אלא אם העם יחליף את ממשלתו ויחזור לדרך המלך. במצב הפוליטי השורר בישראל עתה – אין סיכוי שזה יקרה. הדיקטטורה בהתהוות מצויה בשלבי מהפיכה משפטית מתקדמת ונתניהו בטוח שיוכל להשתלט ולמנוע בחירות שיעיפו אותו מהשלטון.
החלטת ביה"ד קובעת כי ישראל נווקטת באפליה על בסיס גזעי, ובהפרדה מכוונת בין תושבים פלסטינים ליהודים. נקבע שישראל מונעת מהפלסטינים זכות להגדרה עצמית כתוצאה מהמדיניות לאורך זמן.
ביה"ד קובע שאסור לאפשר לישראל להחיל ריבונות בשטחים המדוברים, בדגש על יהודה ושומרון ומזרח ירושלים.
בנוסף, ישראל חייבת להביא לסיום הנוכחות שלה בשטחים הפלסטינים הכבושים בהקדם האפשרי. כל מדינות העולם נקראות לשתף פעולה עם האום בסוגייה, ולא להכיר בשינויים דמוגרפיים, שבוצעו בשטח מאז 67 כולל מזרח ירושלים.
כל המדינות מחוייבות שלא להכיר במצב אותו מגדיר ביה"ד כלא חוקי בנוכחות הישראלית בשטחים הפלסטינים.
ישראל צריכה להשיב אדמות, כולל כל נכסים אם היו והוזזו (פיצויים בהתאם לג'נבה הרביעית). בסיום מעביר בית הדין את הסמכות העצרת הכללית ומועצת הביטחון לאכוף להמשך צעדים.
תגובת נתניהו:
"העם היהודי אינו כובש בארצו – לא בבירתנו הנצחית ירושלים ולא בנחלת אבותינו ביהודה ושומרון. שום החלטה שקרית בהאג לא תעוות אמת היסטורית זאת, וכך גם לא ניתן לערער על חוקיות ההתיישבות הישראלית בכל שטחי מולדתנו".
בהודעה מטעם משרד החוץ נכתב בתגובה: "למרבה הצער, חוות הדעת שגויה מן היסוד. היא מערבבת בין פוליטיקה למשפט. היא מחדירה את הפוליטיקה ממסדרונות האו"ם בניו יורק לאולמות המשפט של בית הדין בהאג. עוד יש להבהיר כי חוות הדעת שפורסמה היום היא חוות דעת מייעצת והיא אינה מחייבת משפטית".
עוד נכתב: "חוות הדעת מנותקת לחלוטין מהמציאות במזרח התיכון. בזמן שחמאס, איראן וגורמי טרור נוספים תוקפים את ישראל משבע חזיתות – כולל עזה ויהודה ושומרון – כדי להשמידה, ולאחר הטבח הגדול ביותר של יהודים מאז השואה, חוות הדעת מתעלמת מהזוועות שהתחוללו ב-7 באוקטובר ומההכרח הביטחוני של ישראל להגן על שטחה ואזרחיה".
״עניין מרכזי״