עבירות מרמה והונאה הן עבירות שעיקרן התנהגות לא הוגנת כלפי אחרים ובכללם גורמים ציבוריים, עסקיים ופרטיים ביודעין ומתוך כוונת מכוון במטרה להשיג טובת הנאה או כספים עבור מבצע העבירה
המונח "מרמה" מוגדר בחוק העונשין כטענת עובדה הנטענת בכתב, בעל פה או בהתנהגות אשר הטוען אותה יודע שאינה אמת או אינו מאמין שהיא אמת.
המונח "לרמות" מוגדר כהבאת אדם במרמה לכדי עשיית מעשה או להימנע מעשיית מעשה באמצעות מרמה.
עבירות מרמה והונאה משתייכות לתחום של עבירות צווארון לבן ומטרתן לרוב להביא ערך כלכלי למבצע העבירה. עבירות מרמה והונאה שכיחות ומתבצעות לרוב באופן מתוחכם, דבר המקשה על חשיפתן.
חוק העונשין מונה שורה ארוכה של עבירות מרמה, בין השאר, קבלת דבר ברמה –
רישום כוזב במסמכי תאגיד, הונאה בכרטיס חיוב, התחזות, זיוף ועוד.
קבלת דבר במרמה
עבירת קבלת דבר במרמה מוגדרת בסעיף 415 לחוק העונשין.
יסודות העבירה הינם קבלה – העברת בעלות או שימוש בשירות; דבר – מקרקעין, מיטלטלין, זכות או טובת הנאה. מכאן שניתן לקבל במרמה שירותים מסוימים או זכויות; מרמה – טענת עובדה שבעבר, בהווה או בעתיד, הנטענת בכתב, בעל פה או בהתנהגות ואשר הטוען אותה יודע שאינה אמת או שאינו מאמין שהא אמת. הסעיף מגדיר מהו בעצם הפועל "לרמות": "להביא אדם במרמה לידי מעשה או מחדל".
לצורך הוכחת עבירת המרמה יש להוכיח את ידיעת הנאשם שביצע את עבירת המרמה כי דבריו או מעשיו אינם אמת מתוך כוונה להונות או להטעות, לצד הוכחת הרווח שהופק מביצוע העבירה, קרי, יש להוכיח קשר סיבתי בין קבלת הדבר לבין מצג השווא.
העונש על קבלת דבר במרמה הוא שלוש שנות מאסר, והעונש על קבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות הוא חמש שנות מאסר. הנסיבות המחמירות נקבעות בהתאם למידת התחכום שבביצוע העבירה, הכנה ותכנון, היקף העבירה, שיטתיות, מעמד נפגע העבירה ועוד.
בנוסף, עבירה של קבלת דבר במרמה מהווה עבירת מקור לפי חוק איסור הלבנת הון, קרי, עבירה עצמאית לחלוטין שהעונש לצידה עד 10 שנות מאסר.
רישום כוזב במסמכי תאגיד
עבירת רישום כוזב במסמכי תאגיד מוגדרת בסעיף 423 לחוק העונשין.
עבירה זו משמשת בסיס לביצוע עבירות אחרות ונוספות ובכללם עבירות כלכליות, עבירות מס מהותיות, זיוף, מרמה והפרת אמונים וכיו"ב.
עבירה זו יכולה להתרחש במעשה על ידי הכללת רישום מוטעה או שגוי במסמכי התאגיד, או במחדל על ידי אי רישום של פרט שהיה צריך לרשום אותו בכוונה לרמות. עבירה זו מבוצעת לרוב ע"י בעל תפקיד בתאגיד מתוך כוונה של בצע כסף, שיושג באמצעות הרישום הכוזב.
הענישה בעבירת רישום כוזב במסמכי תאגיד מחמירה, בין השאר, נוכח השלכותיה ובכללם הנזק הכלכלי אשר נגרם בשל ביצוע העבירה והרצון ליצור הרתעה בקרב הציבור, בדגש על אנשי ציבור או נושאי משרה בכירים המנצלים לרעה את מעמדם וסמכותם תוך ביצוע העבירה למען הפקת רווחים.
העונש לצידה של עבירת רישום כוזב במסמכי תאגיד הינו 5 שנים.
בנוסף, עבירת רישום כוזב במסמכי תאגיד מהווה עבירות מקור לפי החוק.
הונאה בכרטיסי אשראי
בשנים האחרונות גדל באופן משמעותי היקף השימוש בכרטיסי האשראי, בין השאר, בשל עליית היקף המסחר המקוון והן בשל צמצום השימוש במזומן.
הונאה בכרטיסי חיוב מוסדרת בחוק כרטיסי החיוב התשמ"ו- 1986.
הונאה בכרטיסי אשראי (כרטיסי חיוב), מתבצעת מול עסקים וחברות אשראי, בין השאר, באמצעות האינטרנט או הטלפון תוך הצגת פרטים מזוייפים ולא נכונים; שימוש בכרטיסי אשראי גנובים; העתקת נתוני אשראי מתוך הפס המגנטי המוצמד לכרטיס האשראי, תוך גרימת נזק למסחר ולכלכלה.
ענישה בעבירת הונאה בכרטיסי אשראי – עבירות מרמה, זיוף והונאה
הונאה בכרטיסי חיוב הינה עבירה פלילית שהעונש לצידה הינו עד 3 שנות מאסר וככל שהשימוש בכרטיסי החיוב נעשה בכוונה להונות העונש יהיה עד 5 שנות מאסר.
ראש הטופס
תחתית הטופס
חשיבות הייצוג בעבירות מרמה והונאה
ייצוג בעבירות מרמה והונאה דורש בחינה מדוקדקת של חומרי החקירה וירידה לפרטים ולכן יש צורך בייצוג משפטי על ידי עו"ד צווארון לבן ותיק ומנוסה.
אם נחשדתם בביצוע עבירת מרמה והונאה, עליכם לפנות בדחיפות לעורך דין מרמה והונאה לצורך ייצוג משפטי על מנת לצמצם את הנזק ככל הניתן ובמידת האפשר להימנע מהגשת כתב אישום.
עו"ד יוסי חמצני בעל ניסיון ומוניטין רב בייצוג בעבירות צווארון לבן ובפרשיות מרמה והונאה מורכבות ובהיקפים גדולים.