איך נראית המהפכה הבאה? שקטה, טכנולוגית ולא מזהמת. מסתבר שאנחנו נמצאים בפתחה של מהפכה תחבורתית שבה כלי הרכב עוברים להיות חשמליים ובכל העולם מאמצים את הדרך הזו. מדינות רבות כבר עושות מאמצים גדולים ובשוקי הרכב השולטים כבר עובדים במרץ לקראת העתיד.
קרדיט: UNSPLASH
לפני כשנתיים, נמכרו בסין יותר ממיליון רכבים חשמליים. את שנת 2022 סין מסיימת עם מכירות של קרוב לשבעה מיליון רכבים כאלה. מדובר בקפיצה אדירה בכל מובן, עובדה הממצבת את סין כמובילה העולמית בייצור ומכירה של רכבים חשמליים. לשם השוואה, בארצות הברית נמכרו בשנת 2022 שמונה מאות אלף רכבים חשמליים בלבד.
באירופה, 12% מהרכבים שנמכרו בשנת 2022 היו חשמליים, כששנתיים קודם לכן אחוז המכירות עמד על 2% בלבד. גם כאן חלה קפיצה אדירה במכירות ובשימוש ברכב חשמלי. צריך לזכור שמדובר בשנים של האטה כלכלית בעקבות הקורונה ובשנה שבה רוסיה נלחמת באוקראינה ועדיין המכירות נמצאות בעלייה רצופה.
אז מה קרה בשנים הללו? בעיקר השיח הציבורי העולמי שהשתנה, המודעות לזיהום האוויר וההשלכות שלו על האקלים המשתנה והידיעה שצריך לעשות מעשה עכשיו ולא לחכות לעתיד. כל אלה גרמו לצרכנים להעדיף קניה של רכב חשמלי על פני רכב מזהם אבל היתה כאן גם מדיניות מסודרת של מדינות רבות שהבינו שצריך לפעול מיידית.
סין, ארצות הברית ואירופה נחשבות לשוקי הרכב הגדולים בעולם וכשמדינה כמו סין מובילה במכירות העולמיות של רכב חשמלי, זהו מסר לכל העולם שאפשר להפוך את תעשיית הרכב לנקייה ועדיין ליהנות מכל היתרונות של רכב איכותי.
לא מדובר במקרה אלא במדיניות סינית מכוונת ששמה לה למטרה להיות מובילה עולמית וגם לחדור לשווקים העולמיים מתוך רצון להגדיל את המכירות. הממשל הסיני העניק תמיכה כספית ליצרניות רכב מקומיות, עודד פתיחה של חברות רכב חדשות ונתן גם תמריצים לקניית רכב חשמלי. התוצאות הן שרכבים סיניים הגיעו לשאר העולם וכיום הם זוכים להיות נתח לא קטן מהמכירות העולמיות. אפילו לישראל נכנסו בשנים האחרונות דגמי רכבים חשמליים סיניים שלא היו כאן מעולם.
אירופה היתה מהראשונות לעודד קניית רכבים חשמליים ואף קידמה את החקיקה להפחתת הפליטה המזהמת כשהחוק הבולט מעל כולם הוא האיסור על מכירת רכבים מזהמים החל משנת 2035. בינתיים, יש כמה מדינות באיחוד שלא מחכות עד אז וכבר חוקקו חוק דומה משלהן אך הקדימו את לוחות הזמנים בכמה שנים.
המדיניות האירופית של עידוד תחבורה חשמלית כללה מצד אחד תמריצים כספיים לרכישת רכב חשמלי כמו טסלה והטבות נוספות כמו חניה מועדפת או אגרת כבישים מופחתת והעדפה בנתיבי תחבורה ציבוריים. מצד שני, חלו הגבלות על רכבים מזהמים כמו איסור כניסה לאזורים מסוימים בערים הגדולות, העלאת מחירים וקנסות ליצרניות רכב שלא יעמדו ביעד של תקן הפליטה המזהמת. התוצאות הן שמדינות אירופיות רבות עברו לתחבורה חשמלית כשנורווגיה מובילה עם קרוב לשמונים אחוזים של רכבים חשמליים שנמכרו מתוך סך המכירות לשנת 2022, שיא עולמי למדינה אחת.
ארצות הברית נמצאת קצת מאחור בעניין הזה למרות שלאחרונה חל שיפור והמגמה מתחילה להתהפך. מדובר בעיקר בחוק האקלים של ממשל ביידן שהמטרה שלו היא הפחתת הזיהום ותקצוב המיועד לעודד שימוש ברכב חשמלי. זה כולל הפחתת מיסים על רכב חשמלי, הרחבת תשתיות הטעינה ופריסה רחבה שלהם. התקווה היא שעמדות טעינה רבות יותר, נגישות ונוחות, יעודדו את הצרכנים להשתמש יותר ברכב חשמלי.
בנוסף, בקליפורניה החליטו לאחרונה לאסור על מכירת רכב מזהם החל משנת 2035. מדובר בהחלטה עם משמעויות רחבות מאחר שקליפורניה נחשבת לשוק הרכב הגדול בארצות הברית שיש לו השפעה על מדינות אחרות בה. בינתיים בארצות הברית סופרים עלייה של 65% במכירות של רכבים חשמליים בשנת 2022, נתון מעודד מאוד בשוק שנשלט על ידי תעשיית הנפט במשך שנים.
אלה רק הצעדים הראשונים שהעולם עושה כרגע לקראת עתיד תחבורתי שבו יהיה פחות זיהום ויותר איכות לסביבה שכולנו חיים בה. יש עוד הרבה מה לעשות בעניין, אבל לשמחתנו, כבר רואים לא מעט סימנים של הצלחה במקומות רבים.