מהי משיכת כספים מחברה? לבעלי מניות אפשרות למשיכת כספים מחברות שבבעלותם באמצעות משכורת, דיבידנד או הלוואה.
משכורת – משכורת תחויב במס שולי ושיעורו יקבע בהתאם לשיעור המס שחל על הנישום אשר יכול להגיע ל-50%.
דיבידנד – משיכת דיבידנד בהתאם לרווחי החברה תחויב במס בשיעור שבין 25% לבין 30%.
הלוואה – משיכת הכסף באמצעות הלוואה שהחברה תיתן לבעלי המניות ואלה יצטרכו להחזיר את ההלוואה לחברה בתוספת ריבית.
על פי פסיקת בתי המשפט, על מנת שהלוואה תוכר לצורכי מס יש לעמוד במספר תנאים, בין השאר, הסכם הלוואה בכתב תוך פירוט תנאי ההלוואה, מועד החזר ההלוואה, תשלומי ריבית, בטוחות ושעבודים להבטחת החזר ההלוואה ועוד.
משיכת כספים מהחברה יכולה להיות במישרין או בעקיפין והיא כוללת העברת מזומנים, הלוואות, פיקדונות, ניירות ערך ועוד.
עד לשנת 2017 הייתה תופעה שכיחה בה בעלי המניות בחברה התחמקו מתשלום מס, כך שבמקום למשוך כספים כדיבידנד, הם השתמשו בנכסי החברה (דירה, חפצי אומנות, כלי טיס וכלי שיט) כשווי כסף או שהם משכו כספים מהחברה כהלוואת בעלים.
מיסוי משיכת בעלים
בראשית ינואר 2017 נכנס לתוקף סעיף 3(ט1) לפקודת מס הכנסה המסדיר את מיסוי משיכת כספים ושימוש בנכסי החברה על ידי בעלי השליטה.
בהתאם להוראות הסעיף, בעלי השליטה המושכים כספים מהחברה בסכום מצטבר העולה על 100,000 ₪ בשנה או המשתמשים בנכסי החברה, חייבים לשלם מס כדיבידנד או כהכנסה מעבודה.
משיכת כספים מהחברה נחשבת כהכנסה של בעל המניות ותחויב במס בהתאם לסיווג ההכנסה.
אי-דיווח על הכנסות שנבעו ממשיכת כספים על ידי בעל השליטה משמע העלמת מס לכל דבר ועניין ועבירה על פקודת מס הכנסה.
מועד חיוב במס על משיכות בעלים מהחברה יחול בתום שנת המס לאחר השנה בה נמשכו הכספים, וככל שמדובר בשימוש בנכסי החברה, מועד החיוב יחול בתום השנה בה הועמד הנכס לשימוש בעל השליטה ובכל שנה לאחריה עד להשבת הנכס לחברה.
כספים שנמשכו או נכסים שהועמדו לשימוש בעל המניות והושבו לחברה עד למועד החיוב לא יחויבו במס ובלבד שהכספים שהושבו לחברה במועד לא נמשכו שוב מחדש במהלך שנתיים מהמועד בו הושבו. ואילו לגבי נכסים, ובלבד שאלה הושבו לחברה ולא נמשכו שוב בתוך 3 שנים מהמועד בו הושבו.
סיווג ההכנסה ממשיכת כספים מהחברה
ככל שבחברה שממנה בוצעה המשיכה היו רווחים – ההכנסה תסווג כדיבידנד.
ככל שבחברה שמממנה בוצעה המשיכה לא היו רווחים ומתקיימים יחסי עובד מעביד בין בעל המניות לבין החברה – ההכנסה תסווג כהכנסה ממשכורת.
ככל שלא מתקיימים יחסי עובד מעביד – ההכנסה תסווג כהכנסה מעסק או משלח יד.
ככל שמשיכות כספים מהחברה נרשמת בספרים, ניתן להכיר במשיכות אלו גם כהוצאות מוכרות לצורך חישוב מס הכנסה.
חקירת בעלי שליטה ומייצגים
רשות המסים מגבירה בעת האחרונה את מאבקה כנגד בעלי שליטה שמשכו כספים מחברות שבשליטתם ולא דיווחו עליהם כהכנסה לרשויות המס ואף לא שילמו דיבידנד במועד.
כאשר מתעורר חשד לאי דיווח כאמור, רשות המסים תפתח בחקירה ותחקור את בעלי שליטה בחברות וכן את רואי החשבון המייצגים בחשד לביצוע עבירות של השמטת הכנסות מדו"ח ומסירת דו"ח כוזב בכוונה להתחמק מתשלום מס.
האחריות הפלילית של רואה החשבון
סעיף 224א לפקודת מס הכנסה מטיל אחריות פלילית על נושאי משרה בגין עבירות מס שעברה החברה. האחריות הפלילית חלה הן על נישום שמסר דיווח כוזב והן על בעלי תפקידים בחברה ובכללם רואה חשבון שסייע בהכנת הדו"ח השנתי.
משכך, על רואה החשבון לנקוט משנה זהירות וככל שבעל השליטה משך כספים מהחברה שבבעלתו והוא מסרב לכלול בדו"ח השנתי הכנסה בהתאם לסעיף 3(ט1) והסירוב אינו מעוגן בחוות דעת של מומחה מס, אזי חובה על רואה החשבון, בין היתר, להפסיק את ייצוג בעל השליטה ואי לקיחת חלק בעריכת הדו"ח, גם לא בדרך של צירוף ביאור לדו"ח ובו התייחסות המסבירה את השמטת המשיכה מהדיווח וכן הפסקת ייצוג החברה שממנה נמשכו הכספים כמתחייב מכללי האתיקה המקצועית.
רואה חשבון שהגיש דוחות שנתיים בניגוד להוראות סעיף 3(ט1) ונחקר באזהרה בחשד שסייע לאחר להתחמק מתשלום מס, צפוי לעונש מאסר של עד שבע שנים לצד קנס כספי.
חקירה בחשד לביצוע עבירות מס
אם הינך בעל שליטה או רואה חשבון ונחקרת בחשד לביצוע עבירת מס בתאגיד, עליך לפנות ללא דיחוי ל עו"ד מס הכנסה לצורך מתן ייעוץ מקיף ומעמיק ובניית קו הגנה נכון, בנסיבות המקרה, כבר בשלבים הראשונים של ההליך הפלילי.
עורך דין מס הכנסה
עו"ד יוסי חמצני בעל ותק וניסיון רב בייצוג חשודים ונאשמים בביצוע עבירות מס הכנסה ומייצג בכל שלבי ההליך הפלילי, החל משלב החקירה או המעצר ועד לייצוג בבתי המשפט וניהול מלא של התיק.
עו"ד יוסי חמצני מעניק ייעוץ, ייצוג וליווי גם בהליכים מנהליים מול רשות המסים ובכללם: פניות לוועדת כופר, שומות מס, פסילת ספרים, השגות וערעורי מס לבית המשפט המחוזי.