הכטב"ם שפגע בבסיס הצבאי הישראלי, הרג 4 חיילים ופצע 67 הוא כנראה מסוג "מירסאד" המיוצר על ידי איראן ובשלב זה של המלחמה הצפונית נראה כנשק היעיל והמסוכן ביותר שלצה״ל קשה להתמודד מולו.
מדובר בנשק קטן, חמקמק, יעיל ומסוכן הנושא ראש נפץ של כ-20 ק"ג והוא מסוגל לשייט במהירות מסחררת יחסית של כ-200 קמ"ש. הנשק הזה קשה לגילוי, למעקב ולסיכול בשל הנתונים הבסיסיים שלו והוא זול בייצור אך נדרשת לכך מומחיות ויצירתיות שהאיראנים התמחו בה.
לחיזבאללה גם מספר לא ידועשל כטב"מים כבדים וגדולים מדגם DR3, שהם מל"טים מתוצרת טופולוב הרוסיים שהוסבו לכלי המתרסק על מטרתו ומגיע לטווחים של 200 קילומטרים ויותר כשהוא נושא ראש קרב הנושא עד 300 קילו חומר נפץ.
עם הכטב"ם הזה קל יותר להתמודד שכן נדרש לו משגר גדול נייח או על גבי משאית. הוא ניתן לאיתור בקלות יחסית ולכן ניתן להשמידו ולמנוע את השיגור הבא זאת בניגוד למל״טים הקטנים הנותנים לשיגור קל, מהיר וללא הכנות מסובכות כשצוות השיגור יכול לתזזמנו מראש ולהיעלם.
כלי הרג נוסף מתוצרת איראן הוא האבאביל, הנחשב לכלי העבודה המרכזי בצי המל"טים האיראני. הדגמים הראשוני של הסדרה שמשו את חיזבאללה עוד בתחילת שנות ה-2000 וחלקם אף הגיעו לידי חמאס ברצועה.
האבאביל-T הוא דגם מתקדם של הסדרה, בעל מערכת ניווט משופרת ומנוע בערה פנימי יעיל ושקט שקשה מאוד לגלות במכ"ם. האבאביל-T זריז מספיק על מנת לעשות שימוש מיטבי בתוואי השטח הלבנוני וחומק די בקלות מההגנה האווירית הישראלי כשהטווח שלו על 120 ק״מ.
הכלי הזה נייד וניתן לשגרו בנקל מכל תוואי שטח גם הררי כמו בלבנון.
צרה נוספת שצהל מתמודד עימו הוא כלי מסוג שאהד 110 המהווה את הכלי המרכזי והחשוב ביותר במערך הכטב"מים של חיזבאללה. יש לו מנוע חשמלי שקט וחתימת מכ"מ נמוכה בצורה קיצונית, מה שהופך אותו לבעייתי מאוד ליירוט. יש לו טווח של כמעט 800 קילומטרים וראש נפץ חודר שריון של 8 קילוגרמים. בשל היות וקשה ליירוט הוא איטי יחסית וטס במהירות של 120 קמ"ש בלבד, שבריר מזה של הכטב"מים המתאבדים האחרים ברשות חיזבאללה.
זהו כלי זול שעלותו 20,000 דולרים ליחידה, מה שאומר שניתן להחזיק בו בכמויות ענק. במחיר של טיל חץ אחד ניתן לרכוש יותר מ-50 כתב״מים קטלניים כאלה. בנוסף, קל מאוד לשגרו והוא כטב"ם מושלם לתקיפה בטקטיקה של נחילי כטב"מים, כפי שמפעילה איראן בזירות שונות באמצעות הפרוקסי שלה.
איראן היא מומחית עולמית בתחום הזה וגם המעצמות הגדולות רוסיה וסין משחרות לפיתוחה כדי להשיג את הידע הן לפיתוח והן לייצור הכלי.
״עניין מרכזי״