שנה וקצת מאז תחילת המלחמה, ודומה כי הטלטלה הכלכלית שאנו עוברים אינה נפסקת. כחלק מהתוכניות לקצץ בהפסדי המדינה, משרד האוצר מתעתד, בין השאר, לבצע שלל שינויים בנושא ניכוי המס בישראל. בין השינויים הצפויים: הקפאת כל מדרגות מס ההכנסה, הקפאת כל נקודות הזיכוי ממס והקפאת תשלומי מענק העבודה ('מס הכנסה שלילי'). אם זה לא מספיק, כבר שנים מתלוננים בעלי מוגבלויות תפקודיות כי הם מתקשים לקבל פטור ממס הכנסה. אך האם דחיית בקשה לפטור רפואי ממס הינה גזרת גורל?
עם השנים, המוסדות הממשלתיים שלנו הפכו לגופים מורכבים ובירוקרטיים יותר. לכן, לא פלא שבעלי מוגבלויות תפקודיות מתקשים למצות את זכויותיהם הרפואיות במוסדות המדינה, ובפרט כאשר מדובר בקבלת פטור ממס הכנסה. חשוב גם לקחת בחשבון כי אנשים בעלי מגבלות תפקודיות הם, מן הסתם, אינם בעלי אורך הרוח הנדרש על מנת לעמוד איתן אל מול אתגרי הבירוקרטיה. אך אסור לומר נואש: באמצעות הבנה מעמיקה של ההליך הבירוקרטי המוביל לקבלת הפטור, והכוונה לגבי כיצד יש לנהוג כאשר מתמודדים עם רשות המסים, תוכלו לשפר משמעותית את הסיכוי שלכם לקבל את הפטור המיוחל.
לאו דווקא סוף פסוק
במקרים לא מעטים, בעלי מגבלות תפקודיות נוטים לדרוש פטור ממס הכנסה עוד לפני שהם בדקו האם הם עומדים בתנאי הסף של רשות המסים לקבלתו, וחבל. כן, יש תנאי סף להגשת בקשת לפטור ממס, שללא עמידה בהם חבל בכלל לבזבז אנרגיה על הגשת טופס הבקשה לפטור.
ראשית כל, על המתעתד לבקש פטור ממס להיות בעל הכנסה חייבת במס. בנוסף, עליו להיות מוכר כנכה בביטוח לאומי לתקופה של לפחות 185 יום. שימו לב כי לא כל נכות עשויה לזכות את הלוקה בה בפטור ממס הכנסה. על הנכה להיות בעל 90 אחוזי נכות. 90 האחוזים הללו יכולים להיות תוצאה של נכות אחת או שקלול של מספר נכויות. אם אכן מדובר בשקלול, על (לפחות) אחד הליקויים המזכים בנכות להיות בן 40% מינימום. חשוב לציין כי גם אם עומד המבקש בתנאי הסף של רשות המסים לקבלת פטור ממס הכנסה, אין הדבר מבטיח לו כי הוא אכן יקבל את הפטור.
למרבה הצער, מבקשי פטור רבים נוטים לוותר על המגיע להם באם רשות המסים דחתה את בקשתם. אך לא תמיד מדובר בסוף פסוק: עם מעט בקיאות בהליך הבירוקרטי, אורך רוח ועקשנות, ניתן להפוך את ההחלטה ולקבל את הפטור המיוחל.
באים לקראת
כיוון שכדי לקבל פטור ממס הנכסה מטעמים רפואיים חייבים להיות מוכרים קודם כבעלי מוגבלות על ידי המוסד לביטוח לאומי, יש לשמור ולתייק בצורה מסודרת כל מסמך רשמי שקיבלתם מביטוח לאומי בדבר קצבת הנכות.
בעל נכות המעוניין להגיש בקשה לפטור ממס צריך למלא את טופס 1516 של רשות המסים ולשלוח אותו בצירוף: התלוש האחרון שקיבל מכל מעסיק אצלו עבד ערב הפגיעה שגרמה לנכות, וכן ואת פרוטוקול הוועדה הרפואית שקבעה את נכותו. שימו לב כי גם אם נכותכם נקבעה ללא התייצבות בוועדה הרפואית של ביטוח לאומי, אמור להיות ברשותכם מסמך רשמי מביטוח לאומי המעיד על רמת הנכות שהוכרה על ידי המוסד.
קודקודי רשות המסים אינם עיוורים לעובדה כי הנהלים הבירוקרטיים הכבדים של הרשות מקשים מאוד על מבקשי הפטור למצות את זכויותיהם הרפואיות. על כן, הם מאפשרים לבעלי נכות (ולא רק) לדרוש החזר על חיובי יתר של רשות המסים שבוצעו עד שש שנים אחורה. על הנייר, מדובר בבשורה משמחת, אבל חשוב לציין כי בשורה זו מגיעה עם כוכבית: אם ביקשתם פטור רטרואקטיבי ממס, ייתכן ורשות המסים תזהה בתיקכם גם חוסרי עבר בתשלום מס, ואתם עלולים להידרש להשלימם. לפיכך, לפני שמגישים בקשה לפטור מס רטרואקטיבי, רצוי לפנות למומחים שמבינים כיצד יש להתנהל אל מול רשות המסים.
לאן אנו הולכים מכאן?
לאור המצב הכלכלי המורכב בישראל בימינו, ניתן להניח כי בשנים הקרובות, הנהלים של מוסדות המדינה בכלל ורשות המסים בפרט יהיו קשוחים יותר. מציאות זו תקשה יותר ויותר על דורשי הפיצויים וההטבות מטעמים רפואיים, דוגמת פטור ממס הכנסה, למצות את זכויותיהם הרפואיות עד תום. לא תמיד האזרח הקטן יכול או רוצה להתמודד עם עוצמתם של המוסדות הממשלתיים לבדו. לכן, לא פלא שישראלים רבים בוחרים בימינו לדרוש את זכויותיהם הרפואיות בסיוע חברות מובילות בתחום מיצוי הזכויות הרפואיות.