נתניהו מתחיל לחטוף ברקסים מטראמפ. אחרי הפיאסקו בביקורו השני בבית הלבן שבו לא השיג דבר, והכישלון המעשי להשיג הכרעה צבאית בעזה תוך כפיית חילופי חטופים באסירים והכל כשחמאס ממשיך לשלוט ללא מיצרים ברצועה – מגיע הדיווח על כך שהנשיא טראמפ מנע מנתניהו תקיפה פזיזה של איראן והודיע שהצבא האמריקני לא יספק שום סיוע ותמיכה לתקיפה כזו. לעומת זאת, הנשיא מעדיף משא ומתן ישיר בין האמריקנים לשליטי טהרן מסוג זה המתקיים בימים אלה למורת רוחו של השלטון הישראלי.
הדיווח ב”ניו יורק טיימס” על כך שנשיא ארצות הברית, דונלד טראמפ, מנע מישראל לבצע תקיפה מתוכננת על מתקני הגרעין באיראן, עורר תגובות רבות בישראל ובארצות הברית.
בישראל, גורמים פוליטיים וביטחוניים הביעו דאגה מהתערבותו של טראמפ בהחלטות ביטחוניות רגישות של המדינה. חלקם טענו כי מדובר בפגיעה בריבונות הישראלית וביכולת הפעולה העצמאית של צה”ל.
בארצות הברית, הדיווח עורר דיון ציבורי על מדיניות החוץ של טראמפ ועל יחסו לישראל. תומכיו של הנשיא לשעבר שיבחו את החלטתו להעדיף פתרונות דיפלומטיים, בעוד שמתנגדיו טענו כי מדובר בהחמצת הזדמנות לבלום את התקדמותה של איראן בתחום הגרעין.
הדיווח ב”ניו יורק טיימס”: טראמפ מנע תקיפה ישראלית באיראן
על פי הדיווח, ישראל תכננה לבצע תקיפה על מתקני הגרעין באיראן במאי 2025, במטרה לעכב את תוכנית הגרעין האיראנית בשנה לפחות. הצלחת המבצע הייתה תלויה בתמיכה אמריקאית, הן מבחינה לוגיסטית והן בהגנה מפני תגובה איראנית אפשרית.
לאחר דיונים פנימיים בממשל האמריקאי, החליט טראמפ לדחות את הבקשה הישראלית ולהעדיף את המשך המשא ומתן עם איראן. הוא העביר את ההחלטה לראש הממשלה נתניהו בפגישה אישית בבית הלבן.
השלכות והמשך המשא ומתן עם איראן
החלטתו של טראמפ להימנע מתמיכה בתקיפה הובילה להמשך המשא ומתן בין ארצות הברית לאיראן. שיחות נוספות בין הצדדים מתוכננות להתקיים ברומא, במטרה להגיע להסכם שיגביל את תוכנית הגרעין האיראנית.
בינתיים, ארצות הברית ממשיכה להפעיל לחץ דיפלומטי על איראן, תוך שמירה על אופציות צבאיות פתוחות במקרה של כישלון המשא ומתן.
סיכום
הדיווח על מניעת התקיפה הישראלית באיראן על ידי טראמפ מדגיש את המורכבות של היחסים בין ישראל לארצות הברית ואת האתגרים הניצבים בפני המדינות בהתמודדות עם תוכנית הגרעין האיראנית. המשך המשא ומתן וההתפתחויות העתידיות יקבעו את הכיוון שבו יבחרו המדינות לפעול בנושא זה.
עניין מרכזי