דונלד טראמפ הבטיח “פתרונות מיידיים”. בפועל, מאה הימים הראשונים של כהונתו השנייה הפכו לרצף מדהים של כישלונות, מבוכה בינלאומית, ומשברים שהחריפו בכל חזית אפשרית. המפגש האחרון עם נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי, שנערך בצלו של טקס האבל על מותו של האפיפיור פרנציסקוס, רק המחיש את עומק הקריסה הדיפלומטית של טראמפ – נשיא שמצטיין בסיסמאות, אבל כושל במעשים.
הפגישה בוותיקן: “עסקה היסטורית”? הצחקתם את זלנסקי
כשטראמפ נחת ברומא, הוא דאג להדליף כי “יש בכוונתו להניע את מהלך השלום שיסיים את המלחמה באוקראינה”. בפועל, הפגישה בת 15 הדקות עם זלנסקי הייתה תרגיל ביחסי ציבור ותו לא.
מקור מדיני באירופה תיאר את הפגישה כך:
“טראמפ דרש, זלנסקי חייך בנימוס, ושום דבר אמיתי לא קרה. טראמפ לא מבין שפוטין לא מחכה לו, ואוקראינה לא תקרוס בפני ציוץ אמריקני.”
טראמפ ניסה לאיים על פוטין בסנקציות כלכליות “חסרות תקדים”, אך במקביל רמז לזלנסקי שייאלץ לוותר על שטחים כדי “להציל את מה שנותר”. זלנסקי, מצדו, סיים את הפגישה כשהוא מזכיר: “חירות לא מוכרים, גם לא לדונלד טראמפ”.
הכישלונות נערמים: מאה ימים של בלאגן
הפיאסקו הדיפלומטי סביב אוקראינה הוא רק חלק קטן מתמונה עגומה בהרבה:
1. הכלכלה: טראמפ מפיל את וול סטריט
מאז הושבע טראמפ, הבורסות בארה”ב איבדו בין 11 ל-16 טריליון דולר.
מדדי S&P 500 ודאו ג’ונס צנחו בשיעורים חדים, בעיקר בגלל מדיניות המכסים האגרסיבית של טראמפ מול סין ואירופה. “מלחמת הסחר השנייה” פגעה ביצואנים אמריקנים, ייקרה מוצרי צריכה, והכניסה את המשק למצב של אי ודאות קיצונית.
ציטוט ממנכ”ל בנק השקעות גדול:
“במקום יציבות, קיבלנו נשיא שמטלטל את השווקים לפי מצב הרוח שלו.”
2. החות’ים: תבוסה ימית מתוקשרת
טראמפ הצהיר כי “ימחק את איום החות’ים ב-48 שעות”. בפועל, החות’ים המשיכו לשתק את השיט במפרץ עדן ובים סוף, כשהצי האמריקני מתקשה להתמודד עם טקטיקות גרילה ימית. המבצע הצבאי, שנועד לשקם את ההרתעה, הסתיים בנסיגה ובביקורת חריפה מצד פנטגון.
3. עזה: ארה”ב מודרת מהמשחק
בעימות ברצועת עזה, טראמפ ניסה להציג עצמו כמתווך, אך מצא את עצמו מחוץ לזירה. מצרים, קטאר והאו”ם הובילו יוזמות הפסקת אש, בעוד הממשל האמריקני נתפס כלא רלוונטי. בישראל יש מי שמביטים בדאגה על ה”חולשה האמריקנית”, במיוחד מול ההתעצמות האיראנית.
4. ההגירה: גבולות פרוצים וחוסר שליטה
טראמפ חזר להבטחות ה”חומה הגדולה”, אבל משבר ההגירה החמיר. זרם המהגרים מגבול מקסיקו לא פחת, והחלטות משפטיות סיכלו את ניסיונותיו להפעיל מדיניות גירוש אגרסיבית. מושלי מדינות דרום ארה”ב תוקפים את הממשל על חוסר תפקודו.
5. מדיניות החוץ: בידוד אמריקני
טראמפ הרחיק את נאט”ו, תקף את גרמניה וצרפת על “אפס תועלת”, ולא הצליח לבלום את השפעתה של סין בזירה הבינלאומית. הסכם הגרעין עם איראן קרס סופית, ויחסי וושינגטון-בריסל נמצאים בשפל היסטורי.
6. שערוריות פנימיות
הממשל סובל ממינויים שגויים, חקירות אתיות, וגל מחאות ברחבי ארה”ב. מדיניות אנטי-ליברלית בתחומים כמו זכויות נשים, מיעוטים ותקשורת עצמאית, הביאה מיליונים לרחובות.
סיכום: טראמפ מנותק – והעולם משלם את המחיר
במקום “עסקאות היסטוריות”, טראמפ מביא עמו כאוס בינלאומי וחוסר יציבות.
הפגישה עם זלנסקי היא סמל לכהונתו – הרבה רעש, אפס תוצאות.
בעולם שבו נדרשת מנהיגות אחראית, טראמפ מוכיח פעם אחר פעם שהוא עסוק רק בדימוי של עצמו.
האם הממשל ישרוד את ארבע השנים?
בקרב הפרשנים כבר מתרוצצות מילים כמו “הדחה”, “קריסה כלכלית”, ו”משבר עולמי”.
קוראי “עניין מרכזי” יודעים:
כשטראמפ מבטיח “להחזיר את הגדולה” – עדיף לבדוק פעמיים את חשבון הבנק ואת מצב הביטחון הבינלאומי.
עניין מרכזי