מבזקים

השפעותיה של שביתת העובדים הסוציאליים על מערך ההפלות הציבוריות

במהלך חודש יוני נערכה שביתה כללית של מגזר העבודה הסוציאלית. במסגרת המהלך הושבתו שירותים רבים ביניהם גם ה"וועדות להפסקת הריון". כיצד השפיע הדבר על נשים הרות בישראל? מה תפקידיה של הוועדה ואיך היא עובדת? קיבצנו עבורכם את כל התשובות במאמר מיוחד על שביתת העובדים הסוציאליים, על הוועדה להפסקת הריון ועוד קצת רקע על הפלות בישראל.

 

על מעמדן המשפטי של הפלות בישראל

על פי סעיפים 312 עד 321 לחוק העונשין, תשל"ז-1977, הפסקת הריון מלאכותית (הפלה) היא חוקית במדינת ישראל ונקבעת בלעדית על פי רצונה של האישה ההרה. את ההפלה ניתן לבצע באופן פרטי או ציבורי ובכל מקרה צריך לקבל אישור מטעם הוועדה להפסקת הריון. הליך ההפלה עולה בבתי חולים פרטיים, ובציבוריים לאחר גיל 33, כמה אלפי שקלים, ובאופן טבעי, לחלק גדול מהנשים שבוחרות לעבור את ההליך אין סכום נזיל כזה שעומד לרשותן.

 

הפלות ציבוריות

מדינת ישראל מסייעת לנשים בתהליך ההפלה ובחלק מהמקרים גם מכסה את המימון המלא שלה. אם, למשל, מדובר בהריון שנבע כתוצאה מאונס או מעשה פלילי, אם הנימוק להפלה נובע מטעמים בריאותיים (התגלה מום בעובר או שנשקפת סכנה לבריאותה של האישה בעקבות ההיריון הזה) ובכל מקרה שמדובר באישה שגילה 33 ומטה. כפי שציינו בפסקה הקודמת, בין אם בוחרת האישה לבצע את הליך ההפלה באופן פרטי או ציבורי, היא מחויבת לגשת בכל מקרה לוועדה להפסקת הריון ולקבל את האישור שלה. כיום, פרוסות ברחבי המדינה 33 וועדות כאלה שיושבות בבתי חולים פרטיים וציבוריים. הפאנל של הוועדה מורכב משלושה אנשי מקצוע: רופא מומחה מעולמות הגניקולוגיה והרבייה, רופא נוסף שיכול להיות פסיכיאטר, רופא משפחה, מיילד, גניקולוג, רופא מענף בריאות הציבור או מענף הרפואה הפנימית ועובדת סוציאלית.

 

שביתת העובדים הסוציאליים

העובדות הסוציאליות בישראל (כ89% נשים) הן קבוצה מאוחדת ומאוגדת לא מאתמול. אין זה דבר מפתיע בהתחשב בתנאי ההעסקה הרווחים בענף. משכורותיהן של העובדות הסוציאליות הן מהנמוכות במשק וזו הפעם השנייה שהן משביתות את הענף בעשר השנים האחרונות. ב 6/12/202 הופסקו שירותי המענה לקשישים, צוותי ההגנה לילדים ונוער בסיכון, מענה לדיווחי אלימות במשפחה, שיבוצי קטינים בפנימיות ועוד מספר שירותי ליבה שמעניקות העובדות בסוציאליות, ביניהן גם וועדות להפסקת הריון. לאחר 17 ימי שביתה בהם התאספו עובדים ועובדות סוציאליים בכיכר הבימה בתל אביב וצעדו לבניין קריית הממשלה תוך שהם חוסמים את התנועה ברח' אבן גבירול, האוצר נעתר. ב22/6 נחתם הסכם והופסקה השביתה.

 

חלון הזמן הקריטי לביצוע הפלות

כדי להבין לעומק את ההשפעות שנגרמו לחלק מן הנשים המבקשות לבצע הפלה ציבורית עקב השבתת הפעילות הסוציאלית ב"וועדות להפסקת הריון" חשוב להבין את השלבים השונים של הליכי ההפלות:

  • הפסקת הריון מוקדמת (שבוע חמישי עד תשיעי): מתבצעת באמצעות בליעת שני סוגי כדורים.
  • הפסקת הריון בגרידה (יכולה להתבצע משבוע חמישי ועד 12): ניתוח תחת הרדמה כללית.
  • הפסקת הריון בשליש השני (שבוע שניים עשר עד עשרים): תהליך שנקרא "הרחבה וריקון" שגם הוא ניתוח המבוצע תחת הרדמה כללית.
  • זירוז לידה מוקדמת: הפלה המתבצעת בין שבוע עשרים לשבוע 23 ושישה ימים.
  • אחרי שבוע 24: יש לקבל אישור של ה"וועדה לשלב החיות".

הפלה בעידן המודרני יכולה להתבצע לאורך פרק זמן ארוך במהלך ההיריון אך במקרים מסוימים 17 ימים הם קריטיים. אם, למשל, מדובר באישה הרה שאלרגית לחומרי הרדמה, עבורה הרדמה יכולה להוות סכנה משמעותית לבריאות ולעיתים אף מסכנת חיים. אישה כזו שגילתה בסוף חודש מאי האחרון שהיא בשבוע 8 של הריון לא רצוי, הרי ש 17 ימי השביתה עלולים לחרוץ את דינה. ניקח בחשבון גם את הבירוקרטיה הכרוכה בהמתנה לוועדה, המתנה לאישור שלה, שיבוץ בבית חולים פנוי, המתנה בתור וכי"ב וקיבלנו עיכוב הרה גורל.

פרק הזמן המאפשר הפלה אולי נראה ארוך אך חלון ההזדמנויות הוא למעשה קטן וככל שההפלה קורית בשלב מאחור יותר – מנעד הסיכונים הכרוכים בה גדל. מלבד ההשפעות הפיזיולוגיות, ראוי לציין גם את העדר המעטפת התומכת שנערות צעירות או נשים בהעדר סביבה תומכת כל כך זקוקות להן.

 

סוף דבר

"אל תדון את חברך עד שתגיע למקומו" אמר הלל הזקן בפרקי אבות. לא מתפקידנו לשפוט לא את התנהלותן של העובדות הסוציאליות ולא את הנשים שנקלעו לסיטואציה שבה הן זקוקות למעטפת הסוציאלית. כל שנותר הוא להתפלל שאף אישה לא נפגעה באופן בלתי הפיך בעקבות המהלך, ובאותה הנשימה, לברך את העובדות הסוציאליות על כך שהשביתה הסתיימה יחסית במהרה ובאופן שהשביע את רצונן. מאחלים לכל נשות ישראל בריאות איתנה וברכה בדרכן ובכל מעשה ידיהן.

 

 

שתפו את המאמר

הורידו עכשיו את האפליקציה שלנו בחינם!

ותהנו ממגוון תכנים בזמן אמת לנייד שלכם

דילוג לתוכן