מפקדי יחידות במערך המילואים מדווחים בחודשים האחרונים על ירידה ניכרת באחוז התייצבות של המילואימניקים לאימונים בחלק מהיחידות, שמגיע לעיתים רק ל־70% • הסיבה העיקרית: המילואימניקים לא מוכנים להגיע לאימון שאינו מחויב ואיכותי • חלק מהם הודיעו שלא יתייצבו על רקע המהפכה המשפטית • צה"ל מסרב למסור פרטים בנושא.
גורמים צבאיים אומרים כי בחלק מהיחידות נרשמו בחודשים האחרונים שיעורי התייצבות נמוכים במיוחד לאימונים, שמגיע אפילו ל- 50% התייצבות מכוח האדם שזומן. הירידה הניכרת בשיעורי ההתייצבות לא נוגעת לכל יחידות המילואים.
רק כחצי מיליון אזרחים רשומים במאגר משרתי המילואים בצה"ל, אך בפועל – רק 130 אלף מהם הם מילואימניקים פעילים, 64 אלף מהם לוחמים, ו־2,600 הם מפקדים במילואים. מדובר במתי מעט ביחס לאוכלוסיית הגיל הרלוונטית של גברים (ולא הרבה נשים) בגילים 21-45.
על רקע המגמות החברתיות, חוסר ההערכה כלפיהם בחברה וחששם מפגיעה בפרנסתם – אנשי המילואים המעטים הפכו לבררנים יותר, ולא ממהרים להתייצב. לכך יש להוסיף את התחושה שלפיה ישראל לא נמצאת תחת איום קיומי חריג, ושלא התרחשה מלחמה גדולה.
"אנשי המילואים עסוקים מאוד", הסביר ל"ישראל היום" גורם בכיר המעורה בפרטים. "אם בעבר הם התייצבו תמיד – היום הם מוכנים להתייצב רק מסיבה טובה. הם יגיעו רק אם הם סבורים שהאימון שאליו הם מזומנים יהיה איכותי. אם הם ירגישו שהולכים 'לבזבז' להם את הזמן, כשהם מתמודדים עם מעסיק שלא מקבל את זה שהם עוזבים הכל ומתייצבים למילואים ועם אישה שלא רוצה להישאר לבד – הם לא יגיעו".
הגורם סבור כי במלחמה כולם יתייצבו, אבל השאלה היא אם הם יהיו כשירים, כיוון שרבים לא מגיעים לאימונים. בשנה האחרונה גדל העומס על אנשי המילואים באופן חריג, בשל הצורך הצה"לי לתגבר באופן ניכר את סדר הכוחות ביהודה ושומרון, בדגש על מרחב התפר.
השנה יזומנו כ־70 גדודי מילואים לתעסוקה מבצעית, ולשם כך מבקשים בצה"ל להגדיל את מספר ימי המילואים שאליהם ניתן לזמן את המילואימניקים מדי שנה.
הנתונים לקוחים מכתבה מרתקת המתפרסמת היום דווקא בביביתון ישראל היום. ללמדכם כמה חמור המצב. אבל נתניהו בשלו והמדינה מתפוררת לכולנו בין הידיים והאויב חוגג.
עניין מרכזי