כדי להחליט מה ללמוד באוניברסיטה יש להתייחס למגוון שיקולים אישיים, כלכליים ומקצועיים, והשאלה איזה תואר אקדמי ללמוד מעסיקה צעירים רבים, ובמיוחד צעירים בשנות העשרים המוקדמות לחייהם, שסיימו שירות צבאי וחלקם גם יצאו לטיול הגדול לאחר השירות בצה"ל.
חשוב לציין כי תואר ראשון הפך לדרישה בסיסית בקרב המעסיקים והוא מהווה תנאי הכרחי לאיוש משרות רבות בשוק העבודה של היום. ישראל נחשבת לאחת מהמדינות המשכילות בעולם המערבי, לכן ללא תואר אקדמי קשה להתקבל לתפקידים מעניינים בענפי התעשייה השונים, ומעבר לכך התואר הראשון מאפשר לבוגרים להמשיך ללימודים לתארים מתקדמים ויוקרתיים יותר.
מדריך למתלבט המעוניין ללמוד באקדמיה
ההחלטה מה ללמוד באקדמיה אינה פשוטה, לכן כדאי לחשוב על הלימודים בתיכון כדי להבין האם אתם ריאליים או יותר הומניים. תלמיד ריאלי הוא מי שלמד לבגרות מקצועות מדעיים, כולל מתמטיקה ברמה של 4 יחידות לימוד לפחות, לעומת תלמיד הומני שלמד מקצועות מורחבים כמו ספרות, היסטוריה, גיאוגרפיה, אמנות, תיאטרון וכד'.
כדי לבחור נכון מה ללמוד באקדמיה כדאי לענות על השאלות הבאות:
- מה רציתם להיות כשתהיו גדולים?
- מהי נטיית הלב שלכם ללימודים?
- האם יש לכם נטייה ריאלית או הומנית?
- אילו מקצועות מעניינים אתכם?
- איזה מקצוע יכול לקדם ולמנף את הקריירה המקצועית שלכם?
- האם הבחירה שלכם אישית או מושפעת מרצונות ההורים והסביבה הקרובה?
- מהם תנאי הקבלה למסלול הלימודים המבוקש?
- האם ללמוד באוניברסיטה או במכללה?
- מהן המגמות בשוק העסוקה המודרני?
- האם יש ביקוש לבוגרי מסלול הלימודים?
- מה פוטנציאל השכר במקצוע?
שאלונים להכוונת מועמדים ללימודים
כיום, בעידן האינטרנט המהיר, ניתן למצוא מגוון שאלוני התאמה והכוונה ללימודי מקצוע לחיים. השאלונים נועדו לסייע לכם לבחור את מסלול הלימודים לתואר ראשון , לדיפלומה כמו הנדסאי או לתעודת מקצוע.
כדאי לענות על מספר שאלוני התאמה ללימודים באתרים שונים, וכך ניתן לשקלל את התוצאות ולקבל החלטה טובה יותר. כאשר עונים על שאלון מסוים באינטרנט כדאי לבדוק מי עומד מאחורי השאלון להתאמת ללימודים, וחשוב לזכור כי זהו כלי עזר בלבד.
הכוון מקצועי
מומלץ לכל מי שמתלבט ומתקשה לבחור מה ללמוד לתואר ראשון לתאם פגישת ייעוץ במרכז להכוונה מקצועית ללימודים באוניברסיטה או במכון פרטי. היתרון המשמעותי של הכוונה מקצועית ללימודים הוא הידע והמיומנות של אנשי המקצוע ויועצי הלימודים. יועצי הלימודים מכירים את כל מסלול ומקצועות הלימוד והם יכולים לעזור למועמד לקבל החלטה נכונה ומדויקת.
במסגרת ההכוונה המקצועית המועמד עובר ראיון אישי לצורך הכרות כללית, אפיון אישי, בדיקת תחומי עניין ויכולות, ומעבר לראיון האישי יש מבחנים שונים שנועדו להכיר את היכולות והכישורים של המועמד, לתהות על קנקנו, לנתח מהם הנושאים שמעניינים אותו ושבהם הוא חזק ויש לו יכולות מעל הממוצע ועוד.
מחשבוני קבלה
לאחר בחירת תחום לימודים לתואר ראשון יש לבדוק מהם תנאי הקבלה. כדי לבדוק היתכנות ללימודים באקדמיה מומלץ להיעזר במחשבוני קבלה מאחר שכלי העזר עוזר למועמד להבין מה הסיכויים שלו להתקבל למסלולי הלימוד המבוקשים במוסדות להשכלה גבוהה. כדי להשתמש במחשבון קבלה יש להזין את ציוני הבגרות והפסיכומטרי, ובקליק מהיר מקבלים תוצאה המאפשרת לדעת מראש הם סיכויי הקבלה למקצוע כזה או אחר.
לשוחח עם סטודנטים ולבקר ביום הפתוח
המוסדות להשכלה גבוהה עורכים ימים פתוחים על מנת לאפשר למועמדים ללימודים לתואר ראשון לבקר במוסד הלימודים ולהתרשם ממנו, לקבל הסברים מפורטים, להתייעץ ובדרך כלל יש אפשרות לשוחח עם סטודנטים במחלקת המבוקשת כדי לקבל מידע ממקור ראשון. כמו כן, כדאי לשוחח עם סטודנטים שלומדים לתואר ראשון כדי לבדוק מהי שביעות רצונם, מה רמת הקושי של הלימודים ולקבל מידע חשוב נוסף שיכול לסייע בבחירה מה ללמוד והיכן.