“אין ארץ אחרת”: הסרט התיעודי הישראלי-פלסטיני שכבש את האוסקר 2025. בטקס האוסקר ה-97, שנערך בלילה שבין ה-2 ל-3 במרץ 2025, הסרט התיעודי “אין ארץ אחרת” (No Other Land) עשה היסטוריה כשזכה בפרס הסרט התיעודי הטוב ביותר.
הסרט, שבוים על ידי צוות יוצר יוצא דופן – העיתונאי הישראלי יובל אברהם, העיתונאית הישראלית רחל שור, והפעילים הפלסטינים באסל עדרה וחמדאן בלאל – הפך לאחד הרגעים המדוברים של הערב. הוא לא רק זכה בפרס יוקרתי, אלא גם הצית שיח עולמי על הסכסוך הישראלי-פלסטיני, תוך שהוא מציג שיתוף פעולה נדיר בין ישראלים ופלסטינים מאחורי המצלמה ומאחורי הסיפור.
על הסרט: תמונת מציאות ממסאפר יטא
“אין ארץ אחרת” מתעד את חיי התושבים הפלסטינים באזור מסאפר יטא שבדרום הר חברון, תחת מה שהיוצרים מתארים כ”מדיניות של טיהור אתני” מצד ישראל. הסרט מתמקד במאבקם של תושבי הכפרים נגד פינוי כפוי על ידי צה”ל, שמטרתו, לפי הסרט, היא לפנות מקום להתרחבות התנחלויות. הסרט משלב צילומים גולמיים של הריסות בתים, עימותים עם חיילים ומתנחלים, ורגעים אינטימיים מחיי היומיום של המשפחות הפלסטיניות – ילדים שמשחקים בין ההריסות, זקנים שמסרבים לעזוב את אדמתם, ונשים שמובילות מחאה שקטה אך עיקשת.
הסרט, שצולם לאורך חמש שנים (2020-2024), נפתח בסצנה עוצמתית שבה באסל עדרה, אחד הבמאים ותושב האזור, מתעד את הריסת ביתו שלו על ידי דחפור צבאי. הקולות של משפחתו בוכים ברקע מלווים את הצופים לאורך הסרט, ומדגישים את המחיר האנושי של הסכסוך. במקביל, יובל אברהם, שגדל בישראל וכתב עבור כלי תקשורת כמו “הארץ” ו”+972 מגזין”, מביא את נקודת המבט שלו כיהודי-ישראלי שמתנגד למדיניות הכיבוש, תוך שהוא חושף את הדילמות המוסריות שלו כאזרח המדינה.
הסרט נוצר על ידי קולקטיב של ארבעה יוצרים – שני ישראלים ושני פלסטינים – שחברו יחד מתוך מטרה משותפת להביא את סיפור מסאפר יטא לעולם. באסל עדרה, צלם ופעיל בן 28 ממסאפר יטא, תרם את נקודת המבט האישית שלו כמי שחווה את המציאות הזו על בשרו. חמדאן בלאל, עיתונאי פלסטיני ותושב האזור, הביא את כישורי הצילום והראיונות שלו. בצד הישראלי, יובל אברהם, עיתונאי חוקר בן 32 שהתמחה בסיקור הכיבוש, שיתף פעולה עם רחל שור, מפיקה ומספרת סיפורים שתרמה את הכישרון האמנותי שלה לעריכה ולמבנה הנרטיבי של הסרט.
הצוות עבד בתנאים קשים – לעיתים תחת איומים מצד מתנחלים או חיילים, ולעיתים תוך התמודדות עם חילוקי דעות פנימיים על איך לספר את הסיפור. התוצאה היא סרט באורך 107 דקות המשלב קטעי ארכיון, צילומים חיים וראיונות עם תושבים, פעילים ומשפטנים, כולל דיון על פסק דין של בג”ץ מ-2022 שאישר את הפינוי של כ-1,000 תושבים מאזור זה.
“אין ארץ אחרת” הוקרן לראשונה בפסטיבל ברלין 2024, שם זכה בפרס הקהל בקטגוריית התיעודי, והמשיך לזכות בפרסים בפסטיבלים כמו סאנדנס ודוקאביב. הסרט נרכש להפצה על ידי חברת Mubi, שהשקיעה בקמפיין עונת הפרסים, והפך למועמד המוביל בקטגוריה לאחר שזכה בפרסי מבקרים בטורונטו ובניו יורק. הוא גבר על מתחרים חזקים כמו “Black Box Diaries” היפני ו”The Remarkable Life of Ibelin” הנורבגי, והיה לזוכה הראשון שמייצג שיתוף פעולה ישראלי-פלסטיני בקטגוריה זו.
הזכייה והנאום שטלטל את הוליווד
כשהוכרז ש”אין ארץ אחרת” זכה בפרס, הקהל בתיאטרון דולבי קם על רגליו לתשואות ממושכות. באסל עדרה ויובל אברהם עלו לבמה, לבושים בחולצות שחורות פשוטות עם הכיתוב “מסאפר יטא” בעברית ובערבית, והציגו נאום חזק שהפך לוויראלי תוך שעות.
הנאום המלא: באסל עדרה פתח בערבית ואז עבר לאנגלית: “תודה לאקדמיה על הכבוד הזה. אבל קשה לי לשמוח כשאני חי תחת כיבוש, כשעמי חווה טיהור אתני יומיומי. הסרט הזה מראה איך ישראל הורסת את הבתים שלנו במסאפר יטא, מונעת מאיתנו מים ובתי ספר, ומחליפה אותנו בהתנחלויות לא חוקיות. אני מבקש מהעולם – תראו את האמת, תפסיקו את השתיקה, תעזרו לנו לעצור את זה.”
יובל אברהם המשיך בעברית ואנגלית: “גם לי אין ארץ אחרת. אני ישראלי, וגדלתי להאמין שבטחון מגיע מכוח. אבל אין בטחון בלי שוויון. אנחנו לא נהיה חופשיים עד שהפלסטינים יהיו חופשיים. אני מקדיש את הפרס הזה לחטופים שעדיין בעזה, לקורבנות שם, ולתקווה ששלום אמיתי אפשרי – אבל רק דרך צדק.”
הנאום, שנמשך כשלוש דקות, עורר תגובות סוערות. רבים בקהל, כולל שחקנים כמו מארק רפאלו וסוזן סרנדון, מחאו כפיים בהתלהבות, בעוד אחרים ישבו בשתיקה, מה ששיקף את המתח סביב הנושא. ברשתות החברתיות, הנאום זכה לשבחים כ”אמיץ” ו”היסטורי”, אך גם לביקורת חריפה מצד גורמים בישראל שכינו אותו “חד-צדדי” ו”אנטי-ישראלי”. שר התרבות הישראלי אף פרסם גינוי רשמי, בעוד ארגוני זכויות אדם כמו “בצלם” שיבחו את הזכייה.
הסרט והזכייה שלו העלו את נושא מסאפר יטא למודעות עולמית. לאחר הטקס, דיווחים הצביעו על עלייה בחיפושים ברשת על האזור ועל הסכסוך, ופעילים קראו לאו”ם להגביר את הלחץ על ישראל בנושא. הסרט עצמו, ששודר ב-PBS וב-BBC זמן קצר לפני האוסקר, נצפה על ידי מיליוני צופים, והפך לכלי חינוכי עבור קהילות ואוניברסיטאות ברחבי העולם.
מאחורי המספרים
• אורך: 107 דקות
• תקציב: כ-300,000 דולר, ממומן בחלקו על ידי קרנות אירופאיות ותרומות המונים
• צילום: באסל עדרה וחמדאן בלאל, עם תוספות של צוות ישראלי
• עריכה: רחל שור, עם ייעוץ של עורך הסרטים הידוע ג’ו ביני
• מוזיקה: פסקול מינימליסטי מאת המלחין הפלסטיני כמאל בלאל.
“אין ארץ אחרת” הוא יותר מסרט תיעודי – הוא עדות לכוחה של אמנות לשנות נרטיבים ולגשר על קונפליקטים. הזכייה באוסקר היא לא רק ניצחון ליוצריו, אלא גם קריאה לפעולה עבור הקהילה הבינלאומית. עם צילומים עוצרי נשימה, סיפור אנושי עמוק ונאום שייזכר לדורות, הסרט הזה הציב רף חדש לקולנוע תיעודי פוליטי. כפי שבאסל ויובל אמרו בראיון לאחר הטקס: “זה לא רק הפרס – זה מה שהוא יכול לעשות לעולם.”
״עניין מרכזי״