אם אתם חיים בזוגיות מאושרת ואוהבת, נכנסים אליה מתוך רקע קרייריסטי, משפחתי (פרק ב') או אמיד, רוצים לשמור לאורך שנים על הגחלת ואולי גם לעשות ילדים משותפים בהמשך הדרך, כדאי שתדעו הכל על הסכם ממון בין ידועים בציבור – הסכם שמסדיר ביניכם את מערכת היחסים גם לאורך הקשר וגם במהלך משבר או פרידה.
מי אתם ומה אתם רוצים?
ידועים בציבור הם למעשה בני זוג שמנהלים זוגיות ללא נישואין רשמיים ביניהם ולכן מדובר בזוגות שנמצאים בפרק ב', זוגות חד מיניים, זוגות שלא מאמינים במוסד הנישואין וכן הלאה.
מטרת העל של ההסכם היא לעשות סדר ברכוש הקיים ולהבהיר מה שייך למי. מלבד ההגדרות הרכושיות, אפשר לכלול בהסכם התייחסות לעוד מגוון סוגיות כמו הוצאות משק הבית המשותף, חשבון בנק משותף ועוד.
אבל רגע, לאן אנחנו רצים? הרי רק לפני שנה הכרתם והכל מתוק מדבש ואין באמת צורך לקלקל. ובכן, נכון. אין טעם לדחוף כל זוג לחתום על הסכמים, אך יש מקרים שבהם הרקע של בני הזוג כולל הצדקה גדולה מאוד לערוך הסכם ידועים בציבור. לא בטוחים אם אתם נכללים בקטגוריית "המוצדקים"? בבקשה:
הפונים לעריכת הסכמי ממון בין ידועים בציבור עוברים מסלול קטן, שכולל את הרקע של בני הזוג: בני כמה הם? האם הם בפרק ב'? האם הם ירצו ילדים משותפים בעתיד? האם פערי הרכוש ביניהם משמעותיים ועד כמה? למי מהם יש דירה משלו או עסק? האם מישהו מהם צפוי לקבל בשלב כלשהו ירושה או מתנה ובאיזה היקף? מה ההבדלים הקיימים בשכר של כל אחד מהם? ועוד.
כאשר השאלות האלה חושפות פער משמעותי, הצד החזק יותר מבחינה כלכלית נוטה לדרוש הפרדה רכושית, כלומר להגן על מה שצבר עד כה. לגיטימי. הבעיה מתחילה כאשר בני הזוג מתבקשים להחליט מה גורלו של הרכוש שנצבר להם במהלך החיים המשותפים – האם הוא יצטבר לאורך חיי הזוגיות תוך הפרדה מוחלטת או שיהיה משותף במלואו או חלקו. וכאן רק הסכם יספק מענה מתאים.
אז אחרי שהבנו מי בדיוק "מעיז" לדרוש הסכם ידועים בציבור, אפשר גם להתייחס ליתרונות המצוינים שלו:
הסכם ממון בין ידועים בציבור או בשמו השני: הסכם חיים משותפים מעניק כיום מסגרת איכותית ויעילה לכל הצרכים המדויקים והמשתנים של בני זוג, יוצר וודאות משפטית ומונע מהם להיקלע לסכסוכים וקרבות משפטיים מרים בעתיד. הסכם זה גם קובע כיצד יחלקו ביניהם הזוג את רכושם, אם וכאשר ייפרדו, מבלי להעניק את סמכות ההכרעה לשופט חיצוני.
תוכן הסכם ממון בין ידועים בציבור
הסכם ממון בין ידועים בציבור מגדיר, כמו כל חוזה אחר, את הקשר בין הצדדים שחותמים עליו. בחוזה זה יש מנגנון פרידה מוסכם והוא זה שקובע את הדרך שבה הפרידה תתבצע, כולל מסגרת זמן שבה על הצד הנפרד להודיע על כך, כדי שהצדדים יתחילו לפעול מאותו הרגע לחלוקת הרכוש ביניהם והפרדת המגורים.
ההסכם חייב לכלול גם שורה של מטרות. לפעמים לא פשוט כל כך לקבוע אותן ולכן צריך למצוא דרכים משפטיות יצירתיות שיצליחו להביע או להגדיר מטרות מתאימות. כמו כן, צריך להגדיר בצורה ברורה ובהירה מה הרכוש שהצדדים מעוניינים להפריד במהלך החיים יחד, איך כל צד ינהל את אותו רכוש (למשל חשבון בנק או רכב), מה קורה בעת קבלת רכוש חלופי או עליית ערך, תשואות וכן הלאה.
כמובן שההסכם צריך לשקף במדויק גם מה קורה כאשר רכוש שהוגדר כנפרד, "מתערבב" עם רכוש משותף. זה חיוני בעיקר למה שיתרחש בחלוקה המסודרת שתתרחש במקרה של פרידה ומאפשר לבני הזוג שלא למצוא את עצמם עם הסכם חיים משותפים ביד והחלטות שעדיין יגרמו להם להסתכסך.
כדאי או לא כדאי – האם זו בכלל שאלה?
הסכם ממון בין ידועים בציבור קובע את "כללי המשחק" שבני הזוג מעוניינים בהם, כך שהכל ביניהם יוסדר מבחינה חוקית והדבר ימנע דיונים ומאבקים מתישים בבתי המשפט בעתיד.
למרות שיש רבים שרואים בהסכמי ממון בין נשואים וידועים בציבור כמסמכים רציונליים שהותנעו משיקולים "קרים" וייתכן שאף כאלו שמציבים נכסים ורכוש במקום גבוה יותר מאשר אהבה, מדובר בהסכם שמבוצע עם השכל הישר, בטח לאור כמות הפרידות והגירושין הקיימת ובהחלט במצב שמאפשר לחשוף האם בני הזוג מסוגלים לשמור על האהבה, למרות קבלת ההחלטות במניעים כלכליים.
ההסכם אמור דווקא לתרום ליחסים בין בני הזוג, להעניק להם שלווה וביטחון אישי וכלכלי ולהבהיר מה בדיוק הם ורק הם ירצו שיקרה ביניהם בעתיד – לאורך הקשר או אחרי פרידה ממנו, להבדיל מהעברת ההחלטות לשופט שיקבע בעבורם.
כמו כן ולהבדיל מהסכמי ממון בין נשואים, כאן הדין שחל הוא לפי קביעתם המדויקת של בני הזוג בלבד, אלא אם נותרה ביניהם מחלוקת לא פתורה בתוך המסמך. הדבר אומר שבני הזוג לא יצטרכו להתיר את הקשר על פי חובות וזכויות שחלים עליהם כבעל ואישה, לא תישללנה זכויות האישה בגירושין אם חטאה לעקרונות ההלכה והגבר לא יצטרך לשלם מזונות אישה כל עוד בית המשפט עוד לא הוציא צו גירושין.
ההכרה הרשמית בהסכם – גם מול המדינה
הסכם ממון ידועים בציבור נחשב למסמך פורמלי למיסוד היחסים, כך שהם מוכרים רשמית בין בני הזוג ובסביבתם. לכן הסכם זה גם משמש כראיה להוכחת הקשר, אם תתרחש בכל זאת מחלוקת עתידית לגבי חלוקת הרכוש. כמו כן, ההכרה הרשמית כידועים בציבור מסייעת לצדדים לקבל הכרה מכל מוסדות המדינה וכך להבטיח זכויות בביטוח הלאומי, במס הכנסה, במקומות עבודה ועוד.
עו"ד אסתר שלום: "אין צורך בתוקף של פסק דין"
להבדיל מהסכם ממון שקובע חלוקת רכוש בגירושין ולפיכך עליו לקבל תוקף של פסק דין, את הסכם הממון בין ידועים בציבור אין חובה לאשר בבית המשפט והוא מקבל תוקף חוקי לחלוטין ברגע שבני הזוג חותמים עליו. כעת נוצר ביניהם חוזה לכל דבר ועניין ולזמן בלתי מוגבל. החוזה פוקע רק כאשר אחד מבני הזוג נפטר חלילה, או אם הם נפרדים.
עריכת ההסכם מול עו"ד מנוסה
למרות העדר התוקף המשפטי הנדרש כאן, עדיף לחתום על ההסכם מול עורך דין שיספק לו תוקף חזק יותר, המעיד שבני הזוג עצמם אכן חתמו ומתוך בחירתם ורצונם החופשי, לאחר שקראו את תוכן ההסכם והבינו את משמעותו והשלכותיו.
עורך הדין יוכל גם לשמש כמנחה והמגשר שמנסח מול הזוג את הסכם זה, נצמד לכלליו החוקיים ומכיל בתוכו את כל הפרטים הנדרשים. כמי שצבר ניסיון משפטי ונחשף למאות ואפילו אלפי מקרים שבינו לבינה, עורך הדין יוכל להציף שאלות שבני הזוג לא חשבו לשאול או שצריך להסכים לגביהן.
למעשה, ככל שיש לו ידע עשיר, בקיאות וניסיון מעשי טובים יותר, כך יוכל עורך הדין לא רק "לנסח ולהחתים" את ההסכם, אלא גם לשפוך אור בכל נקודה קטנה וחסרת בהירות שדורשת פתרונות יצירתיים, מניעת מחלוקות עתידיות והיערכות שצופה השלכות.
עורכת הדין אסתר שלום המתמחה בהסכמי ממון, תוכל לסייע לכם לגבש הסכם חיים משותפים מוצלח ומשביע רצון, שישרת אתכם ככל שיידרש ולמשך שנים קדימה.